کشاورزی و علوم پایه
بصیر عطاردی؛ حمیدرضا ذبیحی؛ مهدی زنگی آبادی
چکیده
تغذیه متعادل شرط اصلی افزایش کمّی و کیفی محصولات کشاورزی از جمله زعفران میباشد. مصرف بهینه کود و رعایت تعادل و تناسب بین عناصر غذایی اهمیت زیادی داشته که لازمه دستیابی به آن، ارزیابی صحیح تعیین نیاز گیاه میباشد. تجزیه گیاهی یکی از مناسب-ترین روشهای ازریابی وضعیت تغذیهای محصولات کشاورزی محسوب میشود. با توجه به اینکه برگ ...
بیشتر
تغذیه متعادل شرط اصلی افزایش کمّی و کیفی محصولات کشاورزی از جمله زعفران میباشد. مصرف بهینه کود و رعایت تعادل و تناسب بین عناصر غذایی اهمیت زیادی داشته که لازمه دستیابی به آن، ارزیابی صحیح تعیین نیاز گیاه میباشد. تجزیه گیاهی یکی از مناسب-ترین روشهای ازریابی وضعیت تغذیهای محصولات کشاورزی محسوب میشود. با توجه به اینکه برگ اصلیترین و مهمترین محل متابولیسم گیاه میباشد تجزیه عناصر غذائی موجود در برگ و تفسیر نتایج آن بر اساس روشهای استاندارد، میتواند اطلاعات کاملی از وضعیت تغذیه گیاه فراهم آورده، به منظور تعیین ترتیب نیاز عناصر غذائی و اولویت کوددهی مزارع مورد استفاده قرار گیرد. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی وضعیت تغذیهای زعفران در استان خراسان جنوبی، در هفته اول بهمن ماه نمونههای برگ از 23 مزرعه جمعآوری و غلظت عناصر پرمصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و کممصرف (آهن، روی، مس و منگنز) در آنها اندازهگیری شد. با استفاده از غلظت عناصر غذایی در برگ مزارع با عملکرد نسبی بالا، غلظت استاندارد (مرجع) برای عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب 94/2، 25/0 و 22/1 درصد و برای عناصر آهن، منگنز، روی و مس به ترتیب 17/215، 21/27، 30/21 و27/7 میلیگرم بر کیلوگرم به دست آمد. بعد از به دست آوردن غلظت مرجع، مقدار DOP محاسبه گردید و بر اساس آن ترتیب نیاز عناصر غذائی تعیین گردید. محاسبات مربوط به شاخص انحراف از درصد بهینه نشان داد که قدر مطلق DOP برای تمام عناصر غذائی مورد مطالعه بیشتر از صفر بوده، به عبارتی مشکل عدم تعادل تغذیهای در تمامی مزارع وجود داشت. در بیش از 95 درصد موارد، عدم تعادل تغذیهای ناشی از کمبود عناصر غذائی و در موارد معدودی، به بیشبود عناصر مرتبط بود. براساس شاخصهای انحراف از درصد بهینه، در بین عناصر پرمصرف، پتاسیم در 70 درصد مزارع مورد بررسی و در بین عناصرکممصرف، عنصر منگنز در 60 درصد، و آهن در 30 درصد از مزارع، دارای منفیترین میزان شاخص (بیشترین میزان کمبود) بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش میتوان توصیه کرد که در مزارع زعفران استان خراسان جنوبی، مصرف کودهای حاوی پتاسیم، آهن و منگنز باید در اولویت مصرف قرار گیرد.