کشاورزی و علوم پایه
قربانعلی اسدی؛ پرویز رضوانی مقدم؛ فاطمه حسن زاده اول
چکیده
زعفران (.Crocus sativus L) یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. کاربرد صحیح عناصر غذایی در رشد بنۀ دختری و عملکرد گل زعفران دارای اهمیت ویژهای است. بهمنظور مقایسه و بررسی تأثیر سطوح مختلف تغذیه خاکی و محلولپاشی با استفاده از کود کامل مخلوط بر تولید بنههای دختری و عملکرد گل زعفران، آزمایشی در سالهای 1390 و 1391 بهصورت فاکتوریل ...
بیشتر
زعفران (.Crocus sativus L) یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. کاربرد صحیح عناصر غذایی در رشد بنۀ دختری و عملکرد گل زعفران دارای اهمیت ویژهای است. بهمنظور مقایسه و بررسی تأثیر سطوح مختلف تغذیه خاکی و محلولپاشی با استفاده از کود کامل مخلوط بر تولید بنههای دختری و عملکرد گل زعفران، آزمایشی در سالهای 1390 و 1391 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 سطح کودپاشی با کود کامل مخلوط (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و 3 سطح محلولپاشی با کود کامل مخلوط (با غلظت 0، 5 و 10 در هزار) و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثرات معنیدار تیمارهای تغذیه خاکی بر وزن بنههای دختری و همچنین تعداد و وزن گل و کلاله زعفران بود، اما بر تعداد کل بنههای دختری در واحد سطح تأثیر معنیداری نشان ندادند. تعداد و عملکرد بنههای دختری و گل زعفران تحت تأثیر غلظتهای مختلف محلولپاشی و همچنین اثرات متقابل کودپاشی و محلولپاشی قرار نگرفتند. درمجموع نتایج این پژوهش نشانداد که مصرف خاکی 150 کیلوگرم در هکتار کود کامل مخلوط در اوایل اسفندماه تفاوت مثبت و معنیداری در عملکرد گل تر و خشک (به ترتیب 120 و 963 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد کلاله تر و خشک (به ترتیب 5/45 و 90/7 کیلوگرم در هکتار کلاله خشک) و نیز وزن بنههای دختری زعفران (1646 گرم در مترمربع) نسبت به سایر تیمارها داشت، اما محلولپاشی عناصر غذایی در همین زمان نقشی در افزایش معنیدار عملکرد گل و بنههای دختری زعفران نداشت.