سایر موضوعات مرتبط با زعفران
مرتضی اسمعیل نژاد
چکیده
تغییرات اقلیمی تأثیرات جدی بر جوامع و معیشت آنان در مناطق خشک دارد. بخش کشاورزی به دلیل تعاملات گستردهای که با محیط دارد، بیشترین تأثیر را از تغییرات آب و هوایی میپذیرد. تخریب محیط زیست و کاهش عملکرد محصول زعفران و تضعیف اقتصاد خانوار از جمله پیامدهای تغییرات آب و هوایی در دشت کاشمر میباشد. این مطالعه به منظور سنجش ادراک زعفرانکاران ...
بیشتر
تغییرات اقلیمی تأثیرات جدی بر جوامع و معیشت آنان در مناطق خشک دارد. بخش کشاورزی به دلیل تعاملات گستردهای که با محیط دارد، بیشترین تأثیر را از تغییرات آب و هوایی میپذیرد. تخریب محیط زیست و کاهش عملکرد محصول زعفران و تضعیف اقتصاد خانوار از جمله پیامدهای تغییرات آب و هوایی در دشت کاشمر میباشد. این مطالعه به منظور سنجش ادراک زعفرانکاران دشت کاشمر از تغییرات اقلیمی و ظرفیت سازگاری آنان با این پدیده انجام گرفته است. مطالعه حاضر به واکاوی ادراکات و سازگاری زعفرانکاران با تغییرات آب و هوا به منظور افزایش استراتژِی ها در قبال مقابله با چالشهای تغییر آب و هوا در دشت کاشمر انجام گرفته است. روش کار توصیفی – تحلیلی با رویکرد پیمایشی میباشد، جامعة آماری پژوهش با استفاده از روش نمونهگیری کوکران و حجم نمونه 390 خانوار محاسبه شد. برای واکاوی ادراک زعفرانکاران و استراتژیهای سازگاری از مدلهای آماری از جمله رگرسیون لجستیک استفاده گردید. تجزیه و تحلیل ادراک زعفرانکاران نسبت به تغییر آب و هوا نشان میدهد که افزایش دما و کاهش بارندگی دهه اخیر در دشت کاشمر شدت گرفته است. نتایج مدل آماری لجستیک نشان میدهد که تنوع محصول، تغییر در محصولات زراعی، پیدا کردن شغل در خارج از مزرعه ، تغییر مساحت زمین، تغییر تاریخ کاشت روشهای سازگاری زعفران کاران در منطقه میباشد. با توجه به اینکه تعداد زیادی از زعفرانکاران به درک تغییرات اقلیمی رسیدهاند و فعالیتهای کشاورزی خود را بر مبنای این تغییرات تنظیم میکنند، لازم است دولت نیز شرایط سازگاری زعفرانکاران را با تغییرات اقلیمی تسهیل نماید.