اقتصاد و بازاریابی
جواد عادلی؛ علی اکبر عنابستانی
چکیده
هدف این پژوهش بررسی علل کشت زعفران در نواحی معتدل کوهستانی گلستان میباشد. بر این اساس نوع تحقیق کاربردی- توسعهای بوده و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. قلمرو مکانی آن مزارع روستای وامنان از توابع شهرستان آزادشهر را در برمیگیرد. جامعه آماری آن را 110 کشاورز با تجربه زعفرانکار تشکیل میدهد که بهصورت سرشماری اطلاعات گردآوری و ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی علل کشت زعفران در نواحی معتدل کوهستانی گلستان میباشد. بر این اساس نوع تحقیق کاربردی- توسعهای بوده و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. قلمرو مکانی آن مزارع روستای وامنان از توابع شهرستان آزادشهر را در برمیگیرد. جامعه آماری آن را 110 کشاورز با تجربه زعفرانکار تشکیل میدهد که بهصورت سرشماری اطلاعات گردآوری و به کمک نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بدست آمده نشان داد: از نظر سازگاری اقلیمی 1/82 درصد کشاورزان در اولویتبندی کشت محصولات زراعی اولویت اول را به محصول زعفران اختصاص دادهاند که این وضعیت در سایر محصولات رقم ناچیزی را تشکیل میدهد. از نظر شاخص درآمدی، درآمد زعفران در مقایسه محصولات بومی بیشتر میباشد. بهطوریکه نسبت درآمد محصول زعفران (92372 هزار ریال) به سیبزمینی (5983 هزار ریال) 20 و به غلات (9617.2 هزار ریال) 7/8 برابر قید گردید. همچنین بین استقبال مردم نسبت به کشت محصول زعفران و شرایط اقتصادی و ویژگیهای فیزیولوژی آن رابطه معناداری در سطح 99 درصد بدست آمد. نبود زیرساختهای لازم از جمله بازار فروش در سطح ناحیه و منطقه، دستگاههای خشککننده، کمبود کارگر مهمترین مانع توسعه کشت زعفران در ناحیه قیدشده است؛ بنابراین رفع موانع مذکور در جهت توسعه کشت زعفران در منطقه ضروری است.
اقتصاد و بازاریابی
مجید حمزه ئی؛ خدیجه بوزرجمهری
چکیده
انتخاب الگوی کشت مناسب بهویژه کشت محصولات دارای ارزش بالا نظیر زعفران، نشان میدهد که الگوی کشت این محصولات میتواند دستیابی به اهداف برنامههای توسعه روستایی را تسهیل کند. در سالهای اخیر، کشت محصول زعفران در بخشهایی از شهرستان نیشابور همچون دهستان اسحقآباد، رشد قابلتوجهی داشته، بهنحویکه باعث تغییر الگوی کشت از پیاز ...
بیشتر
انتخاب الگوی کشت مناسب بهویژه کشت محصولات دارای ارزش بالا نظیر زعفران، نشان میدهد که الگوی کشت این محصولات میتواند دستیابی به اهداف برنامههای توسعه روستایی را تسهیل کند. در سالهای اخیر، کشت محصول زعفران در بخشهایی از شهرستان نیشابور همچون دهستان اسحقآباد، رشد قابلتوجهی داشته، بهنحویکه باعث تغییر الگوی کشت از پیاز به زعفران شده است. هدف این تحقیق شناسایی عوامل مؤثر بر گسترش الگوی کشت زعفران و آثار و نتایج اقتصادی و اجتماعی آن در دهستان مذکور است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و از منابع کتابخانهای و میدانی نیز برای جمعآوری اطلاعات استفاده شده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران مشتمل بر 220 زعفران کار دهستان اسحاقآباد در سال 1392 محاسبه و به روش تصادفی ساده انتخاب و نتایج نیز با ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که عوامل جغرافیایی و جاذبههای بازار مصرف، مهمترین فاکتورهای گسترش الگوی کشت زعفران در منطقه بوده است. بهمنظور حفظ این پتانسیل بومی و نیز برنامهریزی برای گسترش الگوی کشت این محصول، شایسته است به عوامل جغرافیایی توجه بیشتری شود.