سایر موضوعات مرتبط با زعفران
مصطفی دهباشی؛ امیر رجایی؛ حسین کاردان مقدم
چکیده
زعفران یکی از با ارزشترین گیاهان زراعی موجود در روی کره زمین میباشد، که این گیاه به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی کشور ایران دارد. یکی از مشکلاتی که در تولید این گیاه وجود دارد، برداشت به موقع آن از روی زمین و جداسازی کلاله (شاخه) های قرمز زعفران از بقیه قسمتهای ...
بیشتر
زعفران یکی از با ارزشترین گیاهان زراعی موجود در روی کره زمین میباشد، که این گیاه به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی کشور ایران دارد. یکی از مشکلاتی که در تولید این گیاه وجود دارد، برداشت به موقع آن از روی زمین و جداسازی کلاله (شاخه) های قرمز زعفران از بقیه قسمتهای گل زعفران می باشد، چرا که عمدتاً گلهای زعفران در یک بازه زمانی بسیار کوتاه به ثمر میرسند و همچنین برداشت و جداسازی آن در این بازه زمانی محدود بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش، سعی شدهاست که با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر به بحث و بررسی نحوه شناسایی گل زعفران در روی زمین پرداخته شود. در مرحله اول برای شناسایی گل زعفران از تبدیلات فضاهای رنگی استفاده نموده، سپس از طریق هیستوگرام و آستانه مینیمم نسبت به بخشبندی و حذف پیکسلهای اضافی اقدام شده است. بدینمنظور، برای شناسایی گل از تبدیل فضای RGB به فضای YCbCr و برای تشخیص سایر اشیاء موجود در تصویر از ترکیب فضاهای رنگی HSI و YCgCr استفاده و از هیستوگرام مؤلفه Cb برای تشخیص اولیه گل زعفران بهره بردهاند. سپس، برخی از پیکسلهایی که به اشتباه تشخیص داده شدهاند، با کمک مقدار آستانه حذف گردیده اند. در مرحله بعدی، برگهای سوزنیشکل گیاه زعفران، که بر روی گلها قرار گرفتهاند با استفاده از عملیات مورفولوژیک الگوریتم پیشنهادی ترمیم و رویهم افتادگی گلها بازسازی شده است. در گام بعدی، نوع گل زعفران (غنچه، شکسته، گل باز شده) تعیین گردیده و قابل برداشت بودن و یا مناسب نبودن گل زعفران برای برداشت تعیین شده است. در انتها مرکز گلهایی که قابل برداشت تعیین شده اند، مشخص و در اختیار ربات برداشت زعفران قرار میگیرد. میانگین نتایج ارزیابی، با معیار دقت، فراخوانی، F-measure، درستی و ضریب همبستگی به ترتیب 79/99، 42/99، 60/99، 91/99 و 50/99 برای روش پیشنهادی حاصل شده است.