کشاورزی و علوم پایه
زهرا توکلی؛ مهدی جهانی؛ حسین حمامی
چکیده
با هدف ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره برگ و بنه زعفران بر خصوصیات جوانهزنی و رشدی علفهرز خاکشیر تلخ و قارچ فوزاریوم سولانی آزمایشهای مستقل بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا ًتصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1401 انجام شد. عامل اول آزمایش دگرآسیبی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و عامل ...
بیشتر
با هدف ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره برگ و بنه زعفران بر خصوصیات جوانهزنی و رشدی علفهرز خاکشیر تلخ و قارچ فوزاریوم سولانی آزمایشهای مستقل بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا ًتصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1401 انجام شد. عامل اول آزمایش دگرآسیبی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و عامل دوم هفت غلظت عصاره (صفر، 25/0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 4 درصد وزنی- حجمی) بودند. عامل اول آزمایش ضدقارچی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و عامل دوم شامل هفت غلظت عصاره (صفر، 0312/0، 625/0، 125/0، 25/0، 5/0 و 1 وزنی-حجمی) بودند. نتایج نشان داد که نوع عصاره بر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، میانگین زمان جوانهزنی، طول و وزن ریشهچه، طول و وزن ساقهچه و وزن و بنیه گیاهچه خاکشیر تلخ معنیدار بود و عصاره بنه دارای آثار منفی بیشتری نسبت به عصاره برگ بود. با افزایش غلظت عصاره، اثر بخشی آن نیز بیشتر شد بهطوریکه افزایش غلظت عصاره به چهار درصد سبب کاهش معنیدار طول و وزن ریشهچه، طول و وزن ساقهچه، وزن و بنیه گیاهچه خاکشیر تلخ شد. نتایج اثر متقابل نشان داد که کمترین درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول و وزن تر ریشهچه، وزن تر و خشک ساقهچه و وزن خشک گیاهچه خاکشیر تلخ از غلظت چهار درصد عصاره بنه مشاهده شد. نتایج اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر قطر کلونی قارچ فوزاریوم سولانی نشان داد که تمام غلظتهای مورد استفاده برای عصاره بنه مانع از رشد قارچ فوزاریوم در هر چهار مرحله نمونهبرداری شدند. در عصاره برگ، غلظتهای 125/0، 25/0، 5/0 و 1 درصد بهطور کامل مانع رشد قارچ فوزاریوم در هر چهار مرحله نمونهبرداری شدند. در نهایت نتایج این آزمایشها نشان داد که اثر ضدقارچی و همچنین اثر ممانعت کنندگی از جوانهزنی و رشد خاکشیر تلخ در عصاره بنه زعفران بیشتر از عصاره برگ است. لذا با در نظر گرفتن نتایج این تحقیق و انجام پژوهشهای بیشتر و کاملتر در زمینه اثر قارچکشی و دگرآسیبی عصاره اندامهای زعفران میتوان جهت تولید قارچکش و علفکش طبیعی به این عصاره ها توجه بیشتری نمود.
کشاورزی و علوم پایه
مهدی قسمتی؛ محمد حسین امینی فرد؛ معصومه عبدالهی؛ معصومه شاکری
چکیده
بهمنظور بررسی خصوصیات جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه دو علف هرز جو وحشی (Hordeum spontaeum) و مرغ (Agropayron repense) تحت تأثیر غلظتهای عصاره آبی بنه و برگ زعفران (.Crocus sativus L) دو آزمایش مجزا برای هریک از گونهها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش ...
بیشتر
بهمنظور بررسی خصوصیات جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه دو علف هرز جو وحشی (Hordeum spontaeum) و مرغ (Agropayron repense) تحت تأثیر غلظتهای عصاره آبی بنه و برگ زعفران (.Crocus sativus L) دو آزمایش مجزا برای هریک از گونهها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع اندام زعفران در دو سطح (برگ و بنه) و غلظت عصاره در پنج سطح (0، 0.5 ،1، 1.5 و 2 درصد وزنی- حجمی عصاره آبی) بود. نتایج نشان داد که غلظتهای مختلف عصاره برگ و بنه زعفران درصد جوانهزنی هر دو گونه علف هرز را کاهش داد. کمترین درصد و سرعت جوانهزنی جو وحشی و مرغ بهترتیب از تیمارهای دو درصد عصارهی برگ و دو درصد عصاره بنه حاصل شد. همچنین غلظتهای متفاوت عصاره برگ و بنه، شاخصهای طول ریشهچه، وزنتر گیاهچه و وزن خشک گیاهچه را بهطور معنیداری کاهش داد. برازش مدل لجستیک سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف عصاره آبی و درصد جوانهزنی بذور جو وحشی و مرغ را بهخوبی توجیه نمود. همچنین مقایسات گروهی بین عصاره برگ و بنه زعفران نشان داد که اثر بازدارندگی عصاره برگ و بنه برای هر دو علف هرز یکسان بوده و تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. بهطورکلی نتایج نشان داد که عصاره برگ زعفران بیشترین تأثیر را بر جو وحشی و عصاره بنه بیشترین تأثیر را بر علف هرز مرغ داشتند. لذا نتایج این تحقیق، تأییدکننده این مطلب است که میتوان از اثرات دگرآسیبی زعفران، جهت کاهش این دو علف هرز در مزرعه بهره جست.