زیست فناوری، ژنتیک و اصلاح نباتات
ایمان یوسفی جوان؛ فائزه قراری
چکیده
زعفران (.Crocus sativus L) گیاهی است که به منظور استفاده از گل و کلاله قرمز رنگ گل، با اهداف زیادی از جمله مصرف در صنایع غذایی، رنگ و پزشکی کشت میشود. به علت با ارزش بودن گل، شناخت ژنهای شرکتکننده در مسیر گلدهی یکی از مهمترین مسائل این گیاه است، که با روشن شدن این مسیر میتوان ابتکار عمل در نظم گلدهی و تا حدودی زمان گلدهی و عوامل محیطی ...
بیشتر
زعفران (.Crocus sativus L) گیاهی است که به منظور استفاده از گل و کلاله قرمز رنگ گل، با اهداف زیادی از جمله مصرف در صنایع غذایی، رنگ و پزشکی کشت میشود. به علت با ارزش بودن گل، شناخت ژنهای شرکتکننده در مسیر گلدهی یکی از مهمترین مسائل این گیاه است، که با روشن شدن این مسیر میتوان ابتکار عمل در نظم گلدهی و تا حدودی زمان گلدهی و عوامل محیطی مؤثر بر آن را در دست گرفت. برای کشف و شناخت بهتر از مکانیزم مولکولی مؤثر در آغاز گلدهی گل، بهطور اختصاصی ژن و میزان بیان ژنPistillata-like MADS box (PIC2) مورد بررسی قرار گرفت. توالی این ژن همسانی بالایی با اعضای خانواده جعبه MADS (از عوامل رونویسی در بیان پروتئینهای کنترل اندامهای گل) دارند. در این پژوهش، ژن PIC2 با استفاده از منابع بیوانفورماتیک، مورد مطالعه قرار گرفت و آغازگرها جهت تکثیر این ژن طراحی شدند. در ادامه، cDNA آن توسط آنزیم رونوشت بردار معکوس ساختهشد و به عنوان الگو برای تکثیر ژن PIC2 در واکنش PCR مورد استفاده قرارگرفت. میزان بیانژن PIC2 در کلاله گل بیشترین و در بنه زعفران کمترین مقدار را نشانداد. طی واکنش PCR قطعهایی به طول ۹۰۰ جفت باز از cDNA و قطعهای به طول ۱۳۰۰ جفت باز از DNA ژنومی تکثیر یافت. این قطعه ژنی، یک پروتئین ۲۱۰ اسیدآمینهای را رمز میکند که دارای منطقه با توالی جعبه MADS میباشد. با تجزیه و تحلیل ساختار مولکولی پروتئین رونوشت شده و بر اساس مدلسازی همولوژیکی، شکل فضایی آن نشان داد که این پروتئین ساختاری منظم دارد.