با همکاری انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
تأثیر بسته‌بندی فعال و خلاء بر ویژگی‌های کیفی و بار میکروبی کلاله خشک زعفران (Crocus sativus L.)

زهره بیرجندی طرقی؛ فرید مرادی نژاد؛ راضیه نیازمند؛ حسن بیات

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، ، صفحه 413-430

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.397103.1487

چکیده
  زعفران به دلیل خواص فراوان به عنوان گرانترین گیاه دارویی و ادویه­ای در جهان شناخته شده است. این گیاه دارای متابولیت­های ثانویه فراوان بوده که مهم­ترین آنها شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال می­باشد. شرایط مختلف خشک کردن و نگهداری سبب کاهش کیفیت و مواد مؤثره کلاله زعفران شده که از ارزش و اعتبار آن جهت صادرات کاسته است. این ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بررسی مواد معدنی در پرچم، گلبرگ و خامه زعفران

جواد فیضی؛ مسلم جهانی؛ الهه مرادی؛ سیما احمدی

دوره 10، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 215-225

https://doi.org/10.22048/jsat.2022.339834.1459

چکیده
  یکی از روش­های مدیریتی نوین به منظور کاهش هزینه و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست استفاده از پسماندهای حاصل از کشاورزی است. نظر به اهمیت ترکیبات فلزی در سلامتی مصرف کنندگان و نقش تعیین کننده آن در پیشنهاد نواحی کشت مناسب برای توسعه مصارف خوراکی اجزای مختلف گل زعفران در ایران، سنجش مواد معدنی و عناصر فلزی مفید تغذیه­ای و باقیمانده ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بهینه‌سازی آزمایشگاهی به‌روش سطح-پاسخ در استخراج آنتوسیانین از گلبرگ زعفران با استفاده از حلال اسید‌سیتریک

سید محمد رضا نقیبی حسینی؛ حسینعلی اخلاقی امیری؛ علی گرمرودی اصیل؛ محمود محمدزاده؛ عباس همتی کاخکی

دوره 10، شماره 1 ، فروردین 1401، ، صفحه 51-68

https://doi.org/10.22048/jsat.2022.318422.1445

چکیده
  گلبرگ زعفران به عنوان یکی از منابع سرشار از آنتوسیانین شناخته می‌شود. با توجه به ماهیت ضایعاتی این بافت گیاهی در حال حاضر و آمار تولید قابل توجه این گیاه و مصرف بالای آنتوسیانین به عنوان رنگ خوراکی مجاز در کشور ایران، می‌توان استخراج صنعتی آن را مد نظر قرار داد. در این پژوهش برای اولین بار با رویکردی صنعتی (تعیین پارامترها با درنظر ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
استفاده از بینایی کامپیوتر در تشخیص غیرمخرّب زعفران واقعی و تقلبی

بهروز اکبری آدرگانی؛ مرتضی محمدزاده مقدم؛ مهدی کریمی نوقابی؛ مجتبی محمدپور؛ محمد خلیلیان موحد

دوره 9، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 409-429

https://doi.org/10.22048/jsat.2021.299151.1433

چکیده
  زعفران یکی از گرانترین ادویه­های جهان محسوب می­شود. زعفران ادویه­ای که بسیار مورد تقلب قرار می­گیرد. توسعه تکنیک­های مبتنی بر ابزار ساده، ارزان قیمت، مناسب و سریع در صنایع غذایی جهت تشخیص تقلّباتی همچون تقلّبات زعفران ضروری است. در پژوهش حاضر، ترکیب پردازش تصویر و روش ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای ارزیابی سریع و غیر مخرّب ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
اثر حلال اتانول-آب بر استخراج کروسین به روش فراصوت از زعفران

مائده کرمی پور اصفهانی؛ محمد عابدی؛ ذاکر بحرینی

دوره 9، شماره 3 ، مهر 1400، ، صفحه 285-293

https://doi.org/10.22048/jsat.2021.49280.1146

چکیده
  زعفران یکی از گیاهان داروئی مهم است که در قسمت‌های مختلف کشور و به ویژه در استان‌های خراسان رضوی و جنوبی کشت شده و بواسطه قیمت آن یکی از اقلام مهم صادراتی ایران به‌شمار می‌رود. عصاره این گیاه به‌دلیل غنی بودن ترکیبات مختلف فیتوشیمیایی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بوده و به عنوان دارو در طب سنتی و نوین مورد استفاده قرار می‌گیرد. کروسین ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
تغییر در کیفیت و اجزاء ترکیبات فرار زعفران تحت تأثیر زمان نگهداری در دو سال متوالی

جلال قنبری؛ غلامرضا خواجویی نژاد

دوره 9، شماره 1 ، فروردین 1400، ، صفحه 29-41

https://doi.org/10.22048/jsat.2020.235429.1400

چکیده
  تغییر در کیفیت زعفران در اثر زمان نگهداری بین نمونه‌های برداشت شده از دو سال متوالی به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته است. بدین منظور، نمونه‌های زعفران برداشت شده از سال‌های 1395 و 1396 برای تعیین میزان ترکیبات فرار و همچنین میزان کروسین و پیکروکروسین به ترتیب با استفاده از تکنیک واکنش انتقال پروتون- زمان پرواز- طیف سنج جرمی (PTR-TOF-MS) و روش ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بررسی ارزش تغذیه‌ای و امکان سیلو پذیری ضایعات (گلبرگ و پرچم) زعفران

محسن کاظمی؛ حسن صالح؛ بهزاد فهمیده

دوره 8، شماره 4 ، دی 1399، ، صفحه 574-558

https://doi.org/10.22048/jsat.2020.205812.1361

چکیده
  این مطالعه با هدف تعیین ترکیب شیمیایی، خصوصیات سیلویی، قابلیت هضم و فراسنجه‌های تولید گاز برون‌تنی ضایعات زعفران (شامل گلبرگ و پرچم) قبل و بعد از سیلو شدن انجام شد. تیمارهای آزمایشی (با 4 تکرار) شامل 1) ضایعات زعفران قبل از سیلو شدن، 2) سیلاژ ضایعات زعفران بدون افزودنی، 3) سیلاژ حاوی 88/96 درصد ضایعات زعفران+12/3 درصد سبوس گندم (وزن­تر)، ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
طبقه بندی زعفران با استفاده از ویژگی های رنگی استخراج شده از تصویر

مرتضی محمد زاده مقدم؛ مسعود تقی زاده؛ حسن صدرنیا؛ حمیدرضا پوررضا

دوره 8، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 319-399

https://doi.org/10.22048/jsat.2020.206278.1362

چکیده
  طبقه­بندی زعفران به عنوان گران­ترین ادویه از اهمیت بالایی برای مشتریان و تجار برخوردار است. به طور کلی، در حال حاضر دو روش برای درجه­بندی زعفران استفاده می­شود. روش اول براساس تجربیات فرد خبره و با مشاهده نمونه­ها انجام می­شود. روش دوم تخریبی بوده و با استفاده از متدهای آزمایشگاهی انجام می­گیرد. طبق نظر متخصصان، استفاده ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بررسی اثر پلاسمای سرد بر ویژگی های میکروبی و شیمیایی زعفران

مریم اکبریان؛ فخری شهیدی؛ محمدجواد وریدی؛ آرش کوچکی؛ سحر روشنک

دوره 7، شماره 4 ، دی 1398، ، صفحه 425-439

https://doi.org/10.22048/jsat.2019.112244.1276

چکیده
  زعفران گران­ترین محصول کشاورزی جهان می­باشد و ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است، آلوده­شدن زعفران در مراحل مختلف فرایند تولید، علاوه بر کاهش کیفیت منجر به کاهش اعتبار در بازار جهانی و صادرات می­شود. لذا انتخاب یک روش مناسب جهت غیرفعال­سازی فلور میکروبی زعفران ضرورت دارد. در بین روش­های مختلفی که برای غیرفعال ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
ساخت و ارزیابی دستگاه تک‌ساز ردیفی گل زعفران

حامد بخشی؛ محمد حسین عباسپور فرد؛ محمد حسین سعیدی راد؛ محمد حسین آق خانی؛ رقیه پورباقر

دوره 5، شماره 4 ، دی 1396، ، صفحه 361-377

https://doi.org/10.22048/jsat.2017.52095.1157

چکیده
  جداسازی کلاله از بقیه اجزای گل یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در فرآیند تولید زعفران تجاری می‌باشد. مراحل جداسازی ماشینی کلاله از یک توده گل زعفران شامل: الف) تک سازی گل‌ها، ب) ردیف‌کردن گل‌ها، ج) برش دم (قسمت اضافی) گل‌ها و د) جداکردن گلبرگ و پرچم می‌باشد. درواقع بدون تک­سازی و جدا کردن تک‌تک گل‌ها از هم، جداسازی ماشینی کلاله نمی‌تواند ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
ویژگی‌های ضد میکروبی عصاره زعفران وحشی ( Crocus sativus var. haussknechtii Boiss. and Reut. ex Maw)

سید مقداد هاشمی؛ سید محمد معصومی؛ حمید رضا قاسم پور

دوره 5، شماره 4 ، دی 1396، ، صفحه 407-412

https://doi.org/10.22048/jsat.2017.55499.1171

چکیده
     زعفران یکی از مهم­ترین گیاهان اقتصادی دنیا است که کاربرد دارویی فراوانی نیز دارد. سرده زعفران (Crocus L.) با حدود 90 گونه از تیره زنبقیان (Iridaceae) در نیمکره شمالی، به­ویژه غرب آسیا و ایران پراکندگی دارد. تحقیق حاضر به‌منظور بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره قسمت­های مختلف از زعفران مزروعی (C. sativus var. haussknechtii) از قبیل پوشش­بُنه، بُنه، ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
تولید سوخت سبز از ضایعات گیاه زعفران به روش هیدرولیز با اسید رقیق

علی آراسته نوده؛ حسین صحابی

دوره 5، شماره 3 ، مهر 1396، ، صفحه 241-253

https://doi.org/10.22048/jsat.2017.46262.1132

چکیده
  در این تحقیق به‌منظور تولید شکر قابل تخمیر جهت تولید بیواتانول (سوخت سبز)، هیدرولیز اسید رقیق باقی­مانده گیاه زعفران به‌عنوان یک نمونه مواد لیگنوسلولزی بررسی شده است. ضایعات گیاه زعفران جمع­آوری شده ابتدا با آب مقطر شسته شده و در معرض هوا و نور ­خورشید خشک شده و توسط آسیاب دیسکی ارتعاشی تا 50 میکرومتر آسیاب و در پلاستیک­های ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
مدل‌سازی تغییرات شیمیایی و میکروبی گل زعفران طی نگهداری با استفاده از شبکه‌های عصبی مصنوعی و الگوریتم ژنتیک

الهام آذرپژوه؛ احمد احتیاطی؛ پروین شرایعی

دوره 4، شماره 4 ، دی 1395، ، صفحه 279-289

https://doi.org/10.22048/jsat.2016.38668

چکیده
  زعفران به‌ عنوان گران‌ترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، ارزش ویژه‌ای دارد. با توجه به بازه برداشت کوتاه این محصول، نگهداری گل زعفران در شرایط مناسب جهت فراوری با تأخیر، نیازمند بررسی عوامل مؤثر بر کاهش کیفیت زعفران است. اثر ضخامت انباشتگی، دمای نگهداری و زمان نگهداری گل زعفران بر شاخص‌های شیمیایی کروسین، سافرانال و پیکروکروسین ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
شناسایی ایزومرهای آپوکاروتنوئید کروسین و کروستین موجود در عصاره خام زعفران (.Crocus sativus L) از طریق کروماتوگرافی مایع مجهز به طیف سنجی جرمی

نورالدین حسین پورآزاد؛ قربانعلی نعمت زاده؛ جووانی جولیانو؛ غلامعلی رنجبر؛ احد یامچی

دوره 4، شماره 4 ، دی 1395، ، صفحه 291-300

https://doi.org/10.22048/jsat.2016.38670

چکیده
  از مهمترین متابولیت‌ها در زعفران آپوکاروتنوئیدهای کروستین و کروسین می باشند. رنگ زعفران بطور عمده به میزان و کیفیت حضور ماده کروسین بستگی دارد که خود فرم استری گلیکوزیله شده ماده کروستین توسط آنزیم گلیکوزیل ترانسفراز می باشد. در این مطالعه به جداسازی و شناسایی این متابولیت‌ها در عصاره متانولی و کلرفرمی کلاله زعفران در مرحله گرده ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بررسی اثر جایگزینی قند گیاه استویا (Stevia rebaudiana) با ساکارز بر روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و حسی شربت رژیمی زعفران

ندا هاشمی؛ حدیثه ربیعی؛ حمید توکلی پور؛ سمانه گازرانی

دوره 2، شماره 4 ، دی 1393، ، صفحه 303-310

https://doi.org/10.22048/jsat.2015.8623

چکیده
  امروزه تولید و استفاده از مواد غذایی و نوشیدنی های رژیمی و فراسودمند رو به فزونی گذاشته است.با توجه به اینکه کربوهیدراتها یکی از مهمترین منابع افزایش دهنده کالری می باشند، بسیاری از توجهات در صنعت غذا به کاهش استفاده از این منبع مهم و جایگزینی آن با شیرین کننده های بدون کالری یا کم کالری معطوف گردیده است. با توجه به اینکه، شیرین کننده ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و الکلی (متانول، اتانول) گلبرگ زعفران

زهرا افرازه؛ مرضیه بلندی؛ مهدی خورشیدی؛ عبدالرضا محمدی نافچی

دوره 2، شماره 3 ، آبان 1393، ، صفحه 231-236

https://doi.org/10.22048/jsat.2014.7867

چکیده
  گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتی‌اکسیدان‌هامی‌باشند، آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی باعث افزایش قدرت آنتی‌اکسیدان‌های پلاسما و کاهش ابتلا به بعضی بیماری‌ها مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی می‌شوند. با توجه به سمی بودن و اثرات سوءتغذیه‌ای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی موجود در مواد غذایی، نیاز به آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
شناسایی برخی تقلبات زعفران (.Crocus sativus L) با استفاده از نشانگر مولکولی ITS

نسرین مشتاقی؛ الهام حمیدی؛ عبدالرضا باقری؛ احمد شریفی؛ عباس همتی کاخکی

دوره 1، شماره 2 ، اسفند 1392، ، صفحه 29-38

https://doi.org/10.22048/jsat.2014.4816

چکیده
  زعفران (L. Crocus sativus) یکی از گران‌ترین ادویه‌های دارویی جهان است که تولید محدود و قیمت بالای آن باعث شده تا در این گیاه تقلبات زیادی صورت بگیرد، این تقلبات بیشتر شامل افزودن مواد گیاهی و شیمیایی مشابه زعفران می‌باشد. برای تعیین این تقلبات روش‌های مختلفی گسترش یافته است که بیشتر آنها براساس مشخصات مورفولوژیکی، آناتومی و آزمون‌های ...  بیشتر

فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
اندازه گیری میزان آفلاتوکسین در زعفران به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و تخلیص با ستون ایمونوافینیتی

حامد رضا بهشتی؛ جواد فیضی؛ مهناز ژیانی اصغرزاده؛ سمیه سادات فکور جنتی

دوره 1، شماره 2 ، اسفند 1392، ، صفحه 102-111

https://doi.org/10.22048/jsat.2014.4820

چکیده
  در این تحقیق یک روش جهت اندازه‌گیری آفلاتوکسین در زعفران با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز فلورسانس ارائه شده است. در این روش آفلاتوکسین با استفاده از متانول 80% استخراج و سپس توسط ستون ایمونوافینیتی تخلیص شد. اندازه‌گیری‌ها در طول موج تحریک 365 و طول موج نشری 445 نانومتر انجام گرفت. حد تشخیص آفلاتوکسین‌های ...  بیشتر

کشاورزی و علوم پایه
تاثیر حلال در پیش تغلیظ و اندازه گیری کادمیوم در نمونه های زعفران به روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بر پایه جامد شدن قطره آلی شناور- اسپکتروفتومتری UV- Vis

سمیه حیدری

دوره 1، شماره 1 ، آذر 1392، ، صفحه 96-115

https://doi.org/10.22048/jsat.2013.4813

چکیده
  در این پژوهش از روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی بر پایه جامد شدن قطره آلی شناور – اسپکتروفتومتری UV- Vis به‌منظور استخراج و اندازه گیری آلاینده کادمیوم در نمونه‌های زعفران استفاده شد. اتانول به عنوان حلال پخشی، 1- آندکانول به عنوان حلال استخراج و استون به‌عنوان حلال رقیق کننده استفاده گردید. بررسی ها نشان داد که نوع و حجم حلال پخشی، ...  بیشتر