@article { author = {-, - and Mohtashami, Toktam and Rastegaripour, Fatemeh}, title = {Factors affect Credit Risk of Loans Awarded to Saffron Producers}, journal = {Saffron Agronomy and Technology}, volume = {10}, number = {4}, pages = {407-419}, year = {2023}, publisher = {University of Torbat Heydarieh}, issn = {2383-1529}, eissn = {2383-2142}, doi = {10.22048/jsat.2023.324337.1450}, abstract = {Among the risks that threaten banks and financial institutions, credit risk is the most important risk due to its centrality, volume of operation and especially its sensitivity. Due to the lack of proper transportation equipment and communication infrastructure and the need to manager water resources and initial capital for advertising and packaging, a major part of Saffron producers in the northeast of the country and especially Zaveh city in Khorasan Razavi province, use banking facilities to provide floating capital. However, for reasons that cause agricultural risk, part of the facilities granted to them is not returned every year and causes the risk of non-repayment for the bank. Accordingly, the aim of this research is to measure the credit risk of facilities granted to Saffron producers in Zaveh city. Examined information is related to 16.000 real customers from three branches of Keshavarzi bank located in Zaveh city from the beginning of 2017 to the end of 2019, which has been analyzed using the Logit model. According to the results, it can be said that specialization of loans in the agricultural sector, payment to technical and trained people and non-renewal of these facilities on time, along with better follow-up and supervision can improve credit risk efficiency. Also, due to the greater impact of financial characteristics than personal characteristics in customer default, getting closer to Islamic banking in which the bank is the partner of facilities in economic activities and the individual's contribution is considered as a guarantee, may better cover credit risks while freeing the core collateral to select better customers.}, keywords = {Financial Characteristics,Credit risk,Saffron producers}, title_fa = {عوامل موثر بر ریسک اعتباری تسهیلات اعطایی به تولیدکنندگان زعفران}, abstract_fa = {در ﻣﯿﺎن رﯾﺴﮏﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ بانک‌ها و مؤسسات ﻣﺎﻟﯽ را ﺗﻬﺪﯾﺪ می‌کند، رﯾﺴﮏ اﻋﺘﺒﺎری ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﻣﺤﻮرﯾﺖ، ﺣﺠﻢ ﻋﻤﻠﯿﺎت و به‌ویژه ﺣﺴﺎﺳﯿﺖ آن، مهم‌ترین رﯾﺴﮏ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر می‌رود. به دلایل نبود تجهیزات حمل‌ونقل و زیرساخت ارتباطی مناسب و نیازمندی به مدیریت منابع آب و سرمایه اولیه برای تبلیغات و بسته‌بندی و غیره بخش عمده‌ای از تولیدکنندگان زعفران در شمال شرق کشور و به‌ویژه شهرستان زاوه در استان خراسان رضوی، از تسهیلات بانکی جهت تأمین سرمایه در گردش استفاده می‌کنند. بااین‌حال هر ساله بخشی از تسهیلات اعطایی به آن‌ها برنمی‌گردد و باعث ریسک عدم بازپرداخت برای بانک می‌شود. براین اساس، هدف از تحقیق پیش رو اندازه‌گیری ریسک اعتباری تسهیلات اعطایی به تولیدکنندگان زعفران در شهرستان زاوه می‌باشد. اطلاعات مورد بررسی مربوط به 16000 مشتری حقیقی از سه شعبه بانک کشاورزی واقع در شهرستان زاوه از ابتدای سال 1396 تا انتهای سال 1398 است که با بکارگیری الگوی لاجیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به نتایج آزمون می-توان عنوان کرد تخصصی کردن هرچه بیشتر وام های بخش کشاورزی، پرداخت آن به افراد فنی و آموزش دیده و عدم تمدید این تسهیلات در موعد مقرر، همراه با پیگیری ها و نظارت بهتر می تواند به کارایی بهتر ریسک اعتباری کمک نماید. همچنین با توجه به تاثیرگذاری بیشتر ویژگی های مالی نسبت به ویژگی های فردی در بدحسابی مشتریان، با نزدیک تر شدن به بانکداری اسلامی که در آن بانک، شریک گیرنده تسهیلات در فعالیت های اقتصادی می باشد و سهم آورده فرد به عنوان ضمانت درنظر گرفته می شود، می توان ضمن رهایی از وثیقه محوری برای انتخاب مشتریان بهتر به پوشش هرچه بهتر ریسک های اعتباری کمک کرد.}, keywords_fa = {ویژگی‌های مالی,ریسک اعتباری,تولیدکنندگان زعفران}, url = {https://saffron.torbath.ac.ir/article_166671.html}, eprint = {https://saffron.torbath.ac.ir/article_166671_c9def61cb3c6b534d187abc9b0c4d130.pdf} }