per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
307
323
10.22048/jsat.2020.219303.1382
107726
Research Paper
بررسی اثر محلولپاشی برگی عصاره جلبک دریایی و کود مایع مرغی بر رشد رویشی و عملکرد زعفران ( Crocus sativus L)
Effect of foliar application of seaweed extract and liquid poultry manure on vegetative growth and yield of saffron (Crocus sativus L.)
محمدعلی بهدانی
mabehdani@birjand.ac.ir
1
مهدی گرامی صادقیان
mahdigarami@yahoo.com
2
سید وحید اسلامی
s_v_eslami@yahoo.com
3
محمدحسین امینی فرد
mh.aminifard@birjand.ac.ir
4
استادگروه زراعت و اصلاح نباتات و گروه پژوهشی زعفران، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
استادیارگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
مدیریت تغذیه یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر رشد و عملکرد زعفران به شمار میروند. به منظور بررسی اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی آکادین و کود مایع مرغی بیومیکس، آزمایشی بر رشد رویشی، بنه و عملکرد زعفران انجام شد. این آزمایش درسالهای 1396 تا 1397 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فردوس اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح جلبک دریایی آکادین (صفر، 1، 5/1 و 2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و چهار سطح کود مرغی مایع بیومیکس (صفر، 4، 5 و 6 در هزار) بودند. نتایج بیانگر تأثیر معنیدار تیمارهای مورد استفاده بر صفات مورد بررسی بود، بهطوریکه بیشترین تعداد گل (50/99 عدد گل در مترمربع)، عملکرد تَر گل (34/33 گرم در مترمربع)، وزن کلاله خشک زعفران (341/0 گرم در مترمربع)، وزن خشک برگ (592/0 گرم در بوته) و طول برگ (75/63 سانتیمتر) در تیمار 2 در هزار عصاره جلبک دریایی بدست آمد. علاوه بر این، نتایج نشان دهنده تأثیر معنیدار کود مایع مرغی بر تعداد و عملکرد گل تر (250/94 در مترمربع و 285/32 گرم در مترمربع بهترتیب)، طول برگ (66/60 سانتیمتر)، وزن تَر و خشک برگ (74/0 و 46/0 گرم در بوته بهترتیب) و وزن کل بنه دختری (02/37 گرم در بوته) بود. همچنین کمترین مقدار صفات ذکر شده نیز از تیمار شاهد مشاهده گردید. اثر متقابل این دو کود نیز بر وزن تَر و خشک برگ و وزن کل و متوسط قطر بنه دختری معنیدار بود، بهطوریکه وزن تَر و خشک برگ (210% و 273% بهترتیب) در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی و 6 در هزار کود مایع مرغی و وزن کل و متوسط قطر بنه دختری (33% و 50% بهترتیب) در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی و صفر در هزار کود مایع مرغی بیشترین افزایش را داشت. بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده از عصاره جلبک دریایی آکادین (2 در هزار لیتر آب) به تنهایی یا همراه با کود مایع مرغی بیومیکس (6 در هزار) میتواند نقش مؤثری در افزایش رشد رویشی، بنه و عملکرد زعفران داشته باشد.
The aim of this study is to investigate the effect of foliar application of Acadian seaweed extract and Biomix liquid poultry manure on vegetative growth, corm, and yield of saffron. The experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the city of Ferdows city during the 2017-2018 growing year. Experimental treatments included four levels of Acadian seaweed extract (0, 1, 1.5, and 2 kg. l000 L-1 water) and four levels of liquid Biomix liquid poultry manure (0, 4, 5, and 6 L. l000 L-1 water). The results showed a significant effect of treatments on the studied traits, such as maximum number of flowers (99.50 N. m-2), fresh yield of flowers (33.34 g.m-2), dry weight of saffron stigma (0.341 g. m-2), dry leaf weight (0.592 g plant-1), and leaf length (63.75 cm) obtained in 2 kg. l000 L-1 seaweed extract. Besides, the results showed a significant effect of liquid poultry manure on flower number and yield (94.250 N.m-2 and 32.285 g. m-2, respectively), leaf length (60.66 cm), fresh and dry leaf weight (0.74 and 0.46 g.m-2, respectively), and total weight of replacement corm (37.02 g.m-2). Also, the least amount of the mentioned traits were observed from the control treatment. The interaction between these two fertilizers was also significant in fresh and dry leaf weight and the total and average diameter of replacement corm. Thus, fresh and dry leaf weight (210% and 273%, respectively) were highest in the treatment of 2 kg. l000 L-1 of seaweed extract and 6 L. l000 L-1 of liquid poultry manure. Moreover, total and average diameter of replacement corm (33% and 50%, respectively) were highest in the treatment of 2 kg. l000 L-1 of seaweed extract and no liquid poultry manure. According to the results of this study, the use of Acadian seaweed extract (2 kg. l000L-1 water) alone or in combination with Biomix liquid poultry manure (6 L. l000 L-1 water) can play an important role in enhancing the vegetative growth, corm, and yield of saffron.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_107726_d597d025d7fe021f0744386b38e1d8da.pdf
بنه دختری
طول برگ
کود آلی
وزن کلاله
Replacement corm
Leaf length
Organic fertilizer
Stigma weight
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
325
328
10.22048/jsat.2020.156368.1324
107727
Research Paper
اثر بقایای بنه و عصاره آن بر عملکرد برگ و گل زعفران (Crocus sativus L.)تحت تاثیر سنین مختلف بقایای مزرعه زعفران
Effect of corm residues and its extract on saffron leaf and flower yield under different farm age of saffron (Crocus sativus L.) residual.
محمد فرهنگی
mohammadfarhangi53@gmail.com
1
احمد احمدیان
a.ahmadian@torbath.ac.ir
2
ایمان یوسفی جوان
iman.javan@yahoo.com
3
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد تولیدات گیاهی دانشگاه تربت حیدریه
استادیار گروه تولیدات گیاهی و گیاهان دارویی و پژوهشگر پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه
استادیار گروه تولیدات گیاهی و پژوهشگر پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه
یکی از مشکلات موجود در کشت زعفران، عدم امکان کشت مجدد آن در یک مزرعه میباشد. مطالعه جهت شناسایی علل عدم امکان کشت مجدد زعفران ضروری به نظر میرسد. این تحقیق به منظور بررسی اثر سنین مختلف خاک مزرعه زعفران و همچنین کاربرد بنه و عصاره آن بر عملکرد و اجزای عملکرد گل و برگ زعفران، بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و با سه تکرار در سالهای زراعی 96-1395و 97-1396 در محیط و شرایط طبیعی واقع در شهرستان تربتحیدریه انجام گردید. فاکتور اول سن مزرعه در سه سطح (شامل شاهد یا خاک مزرعه بدون کشت زعفران، خاک مزرعه دوسال پس از خروج بنه و خاک مزرعه تحت کشت زعفران در سال چهارم) و فاکتور دوم کاربرد بنه و عصاره بنه زعفران در سه سطح (شامل عدم مصرف بنه به عنوان شاهد، بنه خرد شده زعفران به میزان 14 تن در هکتار و مصرف عصاره آبی بنه با غلظت 50 درصد) بود. نتایج نشان داد صفات مورد بررسی تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. نتایج نشان داد کشت مجدد زعفران در مزرعه باعث کاهش معنیدار (0.05 ≥p) عملکرد برگ و گل زعفران به ترتیب بهمیزان بیش از 17 و 27 درصد شدهاست. همچنین کاربرد عصاره آبی و بنه خرد شده زعفران باعث کاهش بیش از 10 درصدی اجزای گل و برگ زعفران گردید. بیشترین عملکرد کلاله و برگ در تیمار شاهد (به ترتیب 88/9 و 97/240 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آنها در تیمار خاک مزرعه دو سال پس از خروج بنه و مصرف بنه خرد شده (به ترتیب 27/2 و 09/16 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. بنابراین بر اساس نتایج، بقایای بنه زعفران در مزرعه باعث کاهش معنیدار رشد و عملکرد برگ و اجزاء گل زعفران میگردد که پیشنهاد میشود به منظور کشت مجدد زعفران در یک مزرعه، بقایای زعفران کشت شده سالهای قبل از خاک خارج شده تا اثرات خود آسیبی آن مانع رشد و عملکرد زعفران جدید نشود.
One of the most serious problems in saffron production is that it is impossible to plant saffron again in a given farm. Therefore, it is essential to identify the reasons for not being able to plant saffron again in a given farm. This research was carried out in order to investigate the effect of residual soil of saffron, different ages of saffron field, its corm and extract on quantitative production of saffron in factorial as completely randomized design with three replications during 2016-2018, in a personal farm under natural conditions in Torbate Heydarieh, Iran. The first factor was soil age at three levels (including field soil without background of saffron cultivation (control treatment), field soil from which corms had been taken out two years ago, and soil under cultivation of saffron in the fourth year) and the second factor was the application of corm and its extract in three levels (including non-consumption of corm as control, crushed saffron corm 14 tons per hectare and consumption of aqueous extract of saffron corm with a concentration of 50 percent). The results showed that most traits were affected by treatments and their interactions. The cultivation of saffron in the field caused a significant reduction in the amount of leaf and flower components and their yield (more than 17 and 27 %, respectively). Also, using aqueous extract and crushed saffron corm reduced more than 10% of flower and leaf components and their yield. The highest stigma and leaf yield were observed in the control treatment (9.88 and 240.97 kg.ha-1, respectively) and the least stigma and leaf yield were observed in field soil two years after the outcrop and using crushed corms (2.27 and 16.09 kg.ha-1, respectively). So, it can be stated that remnants of saffron corm in the field significantly reduce the growth, reproduction, leaf and flower yield and its components and it is recommended that the cultivated saffron residues of the previous year be taken out from the soil for re-cultivation of saffron so that its harmful effects do not reduce the growth and yield of new saffron.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_107727_999985b81af4593c9253feb0365bd283.pdf
خودآسیبی
مواد باقیمانده
عصارهآبی
کشت مجدد
Watery extract
Replanting
Remains
Self-toxicity
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
339
359
10.22048/jsat.2020.211626.1372
107652
Research Paper
بررسی امکان کاربرد علفکشها همراه با ادجونتها در کنترل علفهای هرز پهنبرگ زعفران
Evaluation of the possibility of herbicides use with adjuvants to control broadleaf weeds in saffron (Crocus sativus L.)
زهرا حسینی ایوری
za.hosseinievari@mail.um.ac.ir
1
ابراهیم ایزدی دربندی
e-izadi@um.ac.ir
2
محمد کافی
m.kafi@um.ac.ir
3
حسن مکاریان
h.makarian@shahroodut.ac.ir
4
داﻧﺸﺠﻮی دﮐﺘﺮی ﻋﻠﻮم ﻋﻠﻔﻬﺎی ﻫﺮز داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﯽ ﻣﺸﻬﺪ
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استاد ﮔﺮوه اگروتکنولوژی داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﯽ ﻣﺸﻬﺪ
داﻧﺸﯿﺎر ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎت داﻧﺸﮑﺪه ﮐﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه شاهرود
بهمنظور بررسی امکان مصرف دزهای مختلف برخی علفکشها در اختلاط با مواد افزودنی برای کنترل علفهای هرز پهنبرگ زعفران، آزمایشی مزرعهای در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح آﻣﺎری بلوک ﮐﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﯽ در ﺳﻪ ﺗﮑﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﻋﻮاﻣﻞ موردبررسی در اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺶ ﺷﺎﻣﻞ کاربرد علفکشهای اگزادیازون، اکسی فلورفن، ریم سولفورون و دای کامبا + تریتوسولفورون به ترتیب در مقادیر توصیهشده 500، 700، 10 و 150 گرم ماده مؤثره در هکتار بدون ماده افزودنی و در مقادیر کاهش یافته 375، 480، 5/7 و 112 گرم ماده مؤثره در هکتار بهتنهایی و در اختلاط با مواد افزودنی سیتوگیت (2/0درصد حجمی) و هیومیکس (25/0 درصد حجمی ) به همراه دو تیمار شاهد بدون کنترل و وجین دستی بودند. علفهای هرز هفتبند و شاهی وحشی با تراکم نسبی 26 و 5/20 درصد به ترتیب بیشترین تراکم را در میان علفهای هرز به خود اختصاص دادند. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد وﺟﯿﻦ ﮐﺮدن بهطور قابلملاحظهای عملکرد گل و بنه زعفران را اﻓﺰاﯾﺶ داد. کاهش دز علفکشهای اکسی فلورفن و اگزادیازون باعث کاهش خسارت این علفکشها به زعفران شد ولی افزودن سیتوگیت به این علفکشها خسارت گیاهسوزی در زعفران را افزایش داد. افزودن هیومیکس به این علفکشها تأثیری در افزایش یا کاهش گیاهسوزی نداشت. کاهش دز علفکشهای دای کامبا + تریتوسولفورون و ریم سولفورون اگرچه باعث کاهش گیاهسوزی و افزایش عملکرد زعفران شد ولی این علفکشها حتی در دز کاهشیافته نیز پتانسیل خسارت به مزارع زعفران را دارند. افزودن ماده افزودنی سیتوگیت به این علفکشها میتواند کاراییها این علفکشها در کنترل علفهای ﻫﺮز را افزایش دهد ولی با توجه به پتانسیل خسارت این علفکشها به زعفران کاربرد این علفکشها در مزارع زعفران حتی در دزهای کاهشیافته نیز توصیه نمیشود، تیمارهای کاربرد علفکش اکسی فلورفن در مقادیر 480 گرم ماده مؤثره در هکتار بهتنهایی و در اختلاط با هیومیکس، بهترین تیمارها جهت استفاده در زعفران بود درحالیکه امکان مصرف علفکش اگزادیازون در مقدار 375 گرم ماده مؤثره در هکتار برای کنترل علفهای هرز پهنبرگ زعفران نیز وجود دارد.
A field study with 3 replications based on RCBD was conducted in order to improve the efficacy of some herbicides using adjuvants in the control of broadleaf weeds of saffron. Oxadiazone, oxyfluorfen, rimsulfuron and dicamba+ tritosulfuron herbicides at recommended rates of 500, 700, 10 and 150 a.i. ha-1, respectively without adjuvants and in reduced rates 375, 480, 8.75 and 112, respectively were used when they were tank-mixed with and without citogate (0.2% v.v-1) and humix 99 (0.25% v.v-1) as well as a control plot with no herbicide application and hand weeding. Weed species of Polygonum aviculare and Cardaria draba with relative density of 26% and 20.5%, respectively were the dominant weeds in the experimental field. The results showed that hand weeding significantly increased the yield of saffron flower and corm. Application of oxyflurfen and oxadiazone in reduced rates decreased saffron damage while addition of citogate to these herbicides increased the phytotoxicity damage in saffron. Addition of humix to these herbicides had no effect on phytotoxicity damage. Although application of rimsulfuron and dicamba+ tritosulfuron in reduced rates reduced phytotoxicity damage and increased yield of saffron, these herbicides have the potential to damage saffron even at reduced rates. Adding citogate to these herbicides can increase the efficacy of these herbicides in weeds control but considering the potential of these herbicides in damage to saffron, application of these herbicides in saffron fields is not recommended even at reduced doses. Application of oxyflurfen at 480 a.i. ha-1 without adjuvant and tank-mixed with humix were best treatments for use in saffron fields. However, it is also possible to use oxadiazone at 375 a.i. ha-1 to control saffron broadleaf weeds.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_107652_2f5580d83561063e884b7e695a03f480.pdf
دزهای کاهشیافته
کنترل شیمیایی
گیاهسوزی
عملکرد زعفران
Chemical control
Phytotoxicity
Reduced doses
Saffron Yield
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
361
375
10.22048/jsat.2020.215454.1376
110784
Research Paper
تأثیر امواج فراصوت، دما، نور، کیتوسان و تنظیمکنندههای رشد گیاهی بر کالوسزایی زعفران (Crocus sativus L.)
The effects of ultrasound, temperature, light, chitosan and plant growth regulators on callus induction in saffron (Crocus sativus L.)
فریبا افخمی حور
afkhamif862@yahoo.com
1
ناصر زارع
zarenasser@yahoo.com
2
رسول اصغری
rrasghari@yahoo.com
3
محمد مهدیزاده
mehdizade.mohammad@gmail.com
4
بهنام فیروزی
behnamfrz@gmail.com
5
دانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی در کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
دانش آموخته دکتری علوم علفهای هرز، دانشگاه محقق اردبیلی
دانش آموخته دکتری بیوتکنولوژی در کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
زعفران به عنوان گیاهی چندساله و تریپلوئید بهدلیل داشتن متابولیتهای ثانویه ارزشمند، یکی از مهمترین گیاهان دارویی دنیا محسوب میشود. مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی عوامل مختلف (نوع اکسین، امواج فراصوت، دما، نور و کیتوسان) بر کالوسزایی و رشد کالوس در ریزنمونههای بنه زعفران در قالب دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول تأثیر امواج فراصوت و نوع اکسین مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور بنههای زعفران پس از ضدعفونی به قسمتهای مساوی تقسیم و پس از تیمار با امواج فراصوت، روی محیط کشت MS حاوی mg.l-1 2 اکسین (NAA و 2,4-D) به همراه mg.l-1 2Kin کشت شدند. در آزمایش دوم، تأثیر درجه حرارت، کیتوسان و روشنایی بطورجداگانه بر کالوسزایی و رشد کالوس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارها از نظر درصد کالوسزایی و وزن تر کالوس در ماه دوم و سوم پس از کشت تفاوت معنیداری وجود دارد. محیط کشت MS حاوی0.5 mg.l-1 Kin + 2 mg.l-1 NAA از نظر درصد کالوسزایی و رشد کالوس ریزنمونههای بنه زعفران در مقایسه با محیط کشت MS حاوی 0.5 mg.l-1 Kin + 2 mg.l-1 2,4-D از کارایی بالاتری برخوردار بود. در محیط کشت MS حاوی 2,4-D که درصد کالوسزایی و رشد کالوس پایین بود، استفاده از تیمار زخمزنی با استفاده از تیمار امواج فراصوت باعث تقویت رشد کالوس گردید. در آزمایش دوم نیز درصد کالوسزایی و رشد ریزنمونهها در محیطکشت حاوی NAA بطور معنیداری بیشتر از 2,4-Dبود. علاوهبراین در آزمایش دوم، در محیط کشت MS حاوی 2,4-D استفاده از کیتوسان با غلظت g.l-1 25/0 باعث تحریک القای کالوس گردید و فراوانی کالوسزایی ریزنمونههای بنه زعفران در این محیط کشت را افزایش داد، ولی افزایش غلظت کیتوسان از g.l-125/0 بهg.l-1 75/0 کالوسزایی و رشد کالوس را کاهش داد. در حالی که در محیط کشتMS حاوی NAA که از کارایی کالوسزایی و رشد کالوس بالایی برخوردار بود، استفاده از استفاده از کیتوسان، کالوسزایی و رشد کالوس بنه زعفران را کاهش داده است. بطورکلی، بیشترین درصد کالوسزایی در محیط کشت MS حاوی NAA در دمای ºC 25 و تاریکی بدست آمد که برای مطالعات کشت درونشیشهایی و مهندسی ژنتیک زعفران قابل توصیه است.
Saffron is one of the most important pharmaceutical plants in the world due to its valuable secondary metabolites. The aim of this study is to investigate the different factors on callus induction and growth in saffron corm explants. In the first experiment, saffron corms surface were sterilized and were excised to equal segments, then they were treated with ultrasound and then they were cultured on MS medium supplemented with 2 mg.L-1 auxin (NAA and 2,4-D) and 0.5 mg.L-1 Kinetin. In the second experiment, the effect of temperature, light and chitosan were evaluated. The results of analysis of variance showed that there were significant differences (P≤0.05) among temperature, light, chitosan as well as ultrasound treatments in terms of callus induction percentage and fresh weight of callus. Callus induction and growth on MS medium containing 2 mg.L-1 NAA + 0.5 mg.L-1 Kin was higher than those containing 2 mg.L-1 2,4-D +0.5 mg.L-1 Kin. In MS medium containing 2,4-D which had low callus induction and callus growth rate, utilization of ultrasound stimulated callus induction and especially it stimulated callus growth from saffron corm explants. In addition, in MS medium containing 2,4-D, utilization of 0.25 g.L-1 chitosan stimulated callus induction and increased callus induction of saffron corm explants. However, increasing chitosan concentration from 0.25 mg.L-1 to 0.75 g.L-1 decreased callus induction and callus growth, while, in MS medium containing NAA, which had efficient callus induction and growth, utilization of these treatments reduced callus induction and callus growth from saffron corm explants. In other words, the effect of ultrasound and chitosan on response of saffron explants in vitro cultures was used, depending on the type of auxin used in composition of the culture medium. Generally, the highest percentage of callus induction occurred on MS medium supplemented with 2 mg.L-1 NAA + 0.5 mg.L-1 Kin and incubated at 25 ºC in the dark, which could be suitable for in vitro culture and gene transfer studies in saffron.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_110784_50fd9b64083d5b72f5d908fb9c25281e.pdf
اکسین
سونیکاسیون
کالوس
کشت سلول بافت گیاهی
Callus Induction
Crocus sativus. L
Plant cell and tissue culture
Sonication
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
377
397
10.22048/jsat.2020.210456.1368
111348
Research Paper
ارزیابی غلظت و روند انتقال برخی از فلزات کمیاب در گیاه و مزرعه زعفران با استفاده از آنالیز فعالسازی نوترون
Evaluation of levels of some trace metals in Crocus sativus L. and their transfer trend from soil to saffron by using neutron activation analysis
احسان تقی زاده طوسی
e.taghizadeh@torbath.ac.ir
1
استادیار گروه مهندسی صنایع و مکانیک، دانشکده فنی و مهندسی و پژوهشگر پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه، خراسان رضوی، ایران
در این پژوهش غلظت وانادیوم، کروم، منگنز، کبالت، روی و آرسنیک در خاک و گیاه زعفران در دو شهرستان تربت حیدریه و زاوه به عنوان دو قطب تولید زعفران در جهان، با استفاده از روش فعالسازی نوترونی مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت کروم و کبالت در خاک از سطح مجاز سازمان بهداشت جهانی بسیار بالاتر و میزان غلظت عناصر وانادیوم، منگنز، روی و آرسنیک از سطح مجاز این سازمان کمتر، اندازهگیری شد. هیچ کمبود عناصر ضروری برای رشد گیاه زعفران در خاک مشاهده نشد. برای ارزیابی نتایج آنالیز فعالسازی نوترونی از دو آزمون آماری استفاده شد. نتایج آزمون تی جفت شده نشان داد که غلظت عناصر وانادیوم، منگنز، کروم و کبالت در عمقهای مختلف خاک همارز بوده که بر توزیع یکنواخت این عناصر در خاک اشاره دارد. فقط غلظت فلز روی در بنه و خاک اطراف آن از نظر آماری همارز بود، که میتواند یکی از نشانههای روند حرکتی مناسب روی از خاک به گیاه زعفران باشد. همچنین این آزمون نشان داد که توزیع عناصر جذب شده در قسمتهای هوایی گیاه زعفران یکنواخت بود. محاسبه ضریب همبستگی نیز نشان داد که افزایش غلظت روی در خاک باعث کاهش جذب کبالت و منگنز توسط گیاه زعفران میشود. براساس شاخصهای آلودگی و زمینانباشت خاک تمامی مزارع زعفران شهرستانهای تربت حیدریه و زاوه، بسیار زیاد به کروم آلودهاند. در مناطق مجاور هم در دو شهرستان (جنوب تربتحیدریه و غرب زاوه) سطح آلودگی خاک مزارع زعفران به آرسنیک، متوسط و در منطقه مرکزی زاوه بسیار زیاد ارزیابی شد. همچنین براساس شاخص آلودگی، بهجز زعفران شرق زاوه و جنوب تربتحیدریه که به کروم آلوده بودند، محصول زعفران در تمام مزارع غیرآلوده تخمین زده شد. دو شاخص بار و درجه آلودگی، خاک مزارع زعفران را در مجموع به شدت آلوده ارزیابی کردند. همچنین براساس این دو آزمون بهجز در منطقه شهری شهرستان تربتحیدریه که محصول زعفران در سطح متوسط آلودگی ارزیابی شد، محصول زعفران در شهرستانهای تربت حیدریه و زاوه به صورت کلی غیرآلوده تخمین زده شد.
In this research, concentrations of vanadium, chromium, manganese, cobalt, zinc, and arsenic were measured in saffron and saffron farm soil in two counties of Torbat Heydariyeh and Zaveh as two main centers of saffron production in the world using the neutron activation analysis method. The soil chromium and cobalt concentrations of all farms were found to be much higher than the WHO level and the values of vanadium, manganese, zinc, and arsenic were lower than the admissible level. The deficiency of essential elements for plant growth in the soil was not found. Two statistical analyses were used to evaluate the results of neutron activation analysis. The results of the paired t-test showed that the concentrations of vanadium, manganese, chromium, and cobalt were similar in different soil depths, which indicated distribution of these elements in the soil to be uniform. Also, only the zinc concentrations in the corm and its surrounding soil were statistically significant, which could indicate a strong movement of this element from soil to saffron. This test also showed that the distribution of the elements was uniform in the shoots. The correlation coefficients show that the uptake of cobalt and manganese by the saffron may decrease by increasing concentration of zinc in the soil. In addition, based on the contamination index and geo-accumulation, all soils in Torbat Heydarieh and Zaveh are extremely contaminated by chromium. In the adjacent areas in these two counties (south of Torbat Heydarieh and the west of Zaveh), and the central zone of Zaveh, the contamination levels of arsenic in the soil were found to be moderate and very high, respectively. Saffron crops were estimated uncontaminated in all farms, except in eastern Zaveh and south of Torbat Heydarieh that were contaminated by chrome. According to both indices of load and degree of contamination, the soil of all saffron farms were found to be highly contaminated. Soil contamination was evaluated to be extreme by the using both pollution load Index (PLI) and contamination degree (CD). In addition, saffron threads were found to be totally uncontaminated (except in the south of Torbat Heydarieh, where the crop was moderately polluted), according to PLI and CD.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_111348_577887e44d9a266f0df3c54d029fab3d.pdf
آنالیز فعالسازی نوترونی
شاخصهای آلودگی
زعفران
عناصر کمیاب
Contamination Indices
Neutron Activation Analysis
Saffron
Trace element
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
319
399
10.22048/jsat.2020.206278.1362
108551
Research Paper
طبقه بندی زعفران با استفاده از ویژگی های رنگی استخراج شده از تصویر
Classification of Saffron Using Color Features Extracted from the Image
مرتضی محمد زاده مقدم
mor158@yahoo.com
1
مسعود تقی زاده
mtaghizadeh@um.ac.ir
2
حسن صدرنیا
hassan.sadrnia@um.ac.ir
3
حمیدرضا پوررضا
hpourreza@um.ac.ir
4
دانشجوی دکتری، مهندسی علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار، گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استاد، گروه کامپیوتر، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد
طبقهبندی زعفران به عنوان گرانترین ادویه از اهمیت بالایی برای مشتریان و تجار برخوردار است. به طور کلی، در حال حاضر دو روش برای درجهبندی زعفران استفاده میشود. روش اول براساس تجربیات فرد خبره و با مشاهده نمونهها انجام میشود. روش دوم تخریبی بوده و با استفاده از متدهای آزمایشگاهی انجام میگیرد. طبق نظر متخصصان، استفاده از تکنیکهای یادگیری ماشین برای طبقهبندی زعفران به دلیل داشتن ماهیت غیر مخرب و خصوصیات بهنگام، یک هدف است. این روش همچنین میتواند باعث افزایش دقت فرآیند درجهبندی در مقیاس صنعتی شود. در این مقاله، یک روش مبتنی بر ماشین بینایی ارائه شده است. با توجه به عدم تحقیقات مستند در مورد این موضوع، جستجوی مشروح جامع در این کار ارائه میشود. تقریباً تمام ویژگیهای رنگ استخراج و در تعداد زیادی از طبقهبندی کنندهها استفاده شد. افراد خبره در ایران زعفران را بر اساس خصوصیات ظاهری به سه طبقه اصلی یعنی پوشال، نگین و سرگل طبقهبندی میکنند. در این مقاله، یک بانک اطلاعاتی متشکل از 440 تصویر از زعفران برای سه کلاس مختلف با استفاده از دوربین تلفن همراه جمعآوری شد. پس از اعمال تعدادی از مراحل پیش پردازش مانند حذف پس زمینه، بریدن و حذف مناطق ناخواسته تصاویر و غیره ، 21 ویژگی رنگی با استفاده از روش های مختلف تحلیل تصویر استخراج شد. برای طبقهبندی از 22 طبقهبندیگر استفاده شدند. مقایسه نتایج طبقهبندی کنندههای مختلف نشان داد که Linear Discriminant ، Linear SVM، Bagged Trees و RUSBoost Trees می توانند در هنگام استفاده از ویژگیهای رنگی، درجهبندی دقیقتری را نسبت به سایر طبقهبندی کنندهها ایجاد کنند. به طور خاص، دراین کار، میانگین دقت 23/82 درصد با استفاده از طبقهبندیکننده خطی SVM بدست آمد.
The classification of saffron as the most expensive spice is of great importance for customers and traders. In general, two methods are currently used to classify saffron. The first method is based on the experiences of an expert and by observing the samples. The second method is destructive and is performed using laboratory methods. According to experts, the use of machine learning techniques to classify saffron is a goal due to its non-destructive nature and timely characteristics. This method can also increase the accuracy of the industrial scale grading process. In this paper, a vision machine method is presented. Due to lack of documented research on this subject, a comprehensive literature search is presented in this work. Almost all color characteristics were extracted and used in a large number of classifiers. Experts in Iran classify saffron into three main categories based on their appearance: Pushal, Negin and Sargol. In this paper, a database consisting of 440 images from saffron for the three different classes was collected using a mobile phone camera. After applying some preprocessing steps, such as background removal, cropping etc., 21 color features were extracted using different image analysis methods. Twenty-two classifiers were employed for classification. Comparing results of different classifiers showed that the Linear Discriminant, Linear SVM, Bagged Trees and RUSBoost Trees can produce more accurate grading compared to other classifiers when using color features. In particular, mean classification accuracy of 82.23% was achieved in this work using Linear a SVM classifier.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_108551_7df6ed9de14ad273aae47aa56ad834fc.pdf
طبقه بندی
زعفران
پردازش تصویر
Classification
Saffron
image processing
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
421
426
10.22048/jsat.2020.217710.1379
108510
Research Paper
تعیین ساختار بازارهای هدف زعفران و تحلیل اثرگذاری آن بر صادرات ایران
Determining the Structure of Saffron Target Markets and Analyzing Its Impact on Iranian Exports
ناصر آسیابانی
naser_asiabani@yahoo.com
1
حامد رفیعی
hamedrafiee@ut.ac.ir
2
میلاد امینی زاده
milad.aminizadeh@mail.um.ac.ir
3
الهام مهرپرور حسینی
mehrparvar@ut.ac.ir
4
کارشناسی ارشد، اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج،
دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد،
دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج.
با توجه به رقابت روزافزون در بازارهای جهانی، نیاز به شناخت جامع بازارهای هدف جهت اتخاذ برنامههای بازاریابی اهمیت چشمگیری دارد. یکی از مولفههای اثرگذار در انتخاب استراتژیهای بازاریابی در سطح بینالمللی بررسی ساختار بازار کشورهای واردکننده است. لذا این مطالعه دو هدف اصلی تعیین ساختار بازار کشورهای مهم واردکننده زعفران و سپس بررسی اثر این متغیر بر صادرات زعفران ایران را جهت پیشبرد ادبیات پژوهش در حوزه صادرات زعفران به عنوان یکی از مهمترین محصولات صادراتی بخش کشاورزی ایران دنبال کرده است. جهت دستیابی به این اهداف از شاخص هرفیندال-هیرشمن برای محاسبه ساختار بازار و الگوی جاذبه برای تعیین نوع اثرگذاری متغیر بر صادرات ایران در دوره زمانی 2017-2001 استفاده شده است. نتایج ساختار بازار نشان داد که از میان 16 کشور اصلی واردکننده زعفران هیچ کشوری دارای ساختار رقابت کامل نبوده و در همه بازارها درجهای از انحصار وجود دارد. همچنین نتایج تغییرات ساختار بازار کشورهای واردکننده زعفران در دو دوره زمانی 2010-2001 و 2017-2011 نشان داد که ساختار بازار 7 کشور آرژانتین، چین، آلمان، ژاپن، اسپانیا، سوئد و امارات متحده عربی انحصاریتر شده است و 9 کشور دیگر ساختار رقابتیتری پیدا کردهاند. براساس نتایج الگوی جاذبه، متغیر ساختار بازار کشورهای واردکننده اثر معنیداری بر صادرات زعفران ایران داشته است و رقابتیتر شدن بازارهای هدف موجب کاهش صادرات زعفران ایران شده است. از این رو، با توجه به رقابتیتر شدن بازارهای هدف زعفران، پیشنهاد میشود که صادرکنندگان بر بهبود مولفههای رقابتی خود در بازارها به ویژه بستهبندی توجه بیشتری نمایند. به طوری که مطابق با استانداردهای جهانی، باید بستهبندی براساس نوع کیفیت محصول انجام شود و اطلاعات کاملی به مشتریان ارائه کند.
Considering increasing competition in global markets, it is important to have a comprehensive understanding of target markets for market planning. One of the factors influencing international marketing strategies selection is assessment of the market structure in importing countries. Therefore, this study has pursued two main goals of determining the market structure of important saffron importing countries and investigating the effect of this variable on Iranian saffron to further the research literature on saffron export as one of the most important export products of the Iranian agricultural sector. To achieve these objectives, the Herfindahl-Hirschman Index has been used to calculate the market structure and the gravity model has been applied to determine this variable’s impact on Iran's exports over the period of 2001-2017. Market structure results showed that out of the 16 main countries importing saffron, no country had a fully competitive structure and there was a degree of monopoly in all markets. Also, the results of changes in the market structure of saffron importing countries during the period of 2001-2010 and 2011-2017 showed that the market structure of 7 countries Argentina, China, Germany, Japan, Spain, Sweden and the United Arab Emirates have become more monopolistic and 9 other countries have got more competitive structures. According to the results of the gravity model, the market structure of the importing countries has had a significant effect on Iranian saffron exports and the more competitive target markets have caused reduction of Iranian saffron exports. Hence, as saffron target markets become more competitive, it is suggested that exporters pay more attention to improving their competitive components in the markets, especially packaging. In accordance with world standards, packaging should be based on the quality of the product and provide complete information for customers.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_108510_53ad1a324b6fb685c2d78987965fd8b9.pdf
الگوی جاذبه
استاندارد
بانک جهانی
صادرات زعفران
هرفیندال-هیرشمن
gravity model
Herfindahl-Hirschman Index
Iran
Market Structure
Saffron Export
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
427
460
10.22048/jsat.2020.209074.1364
107561
Research Paper
تحلیل پیامدهای تغییر کاربری اراضی کشاورزی در سکونتگاههای روستایی با تأکید برکشت زعفران (نمونهی موردی: دهستان میانجام شهرستان تربتجام)
Analysis of the Consequences of Agricultural Land Use Change in Rural Settelments with an Emphasis on the Propagation of Saffron (Case study: Miyanjam Dehestan of Torbatjam County)
علی اکبر عنابستانی
anabestani@um.ac.ir
1
مهدی جوانشیری
me.javan65@gmail.co
2
خدیجه یزدانی
aaanabestani@yahoo.com
3
استاد گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامهریزی روستایی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامهریزی روستایی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستا که عمدتاً در اثر فعالیتهای انسانی روی میدهد، علاوه بر تغییرات مستقیم زیست محیطی، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی غیرمستقیمی بر زندگی بشر گذاشته است. ازاینرو پژوهش حاضر باهدف بررسی آثار و پیامدهای کشت زعفران در سالهای اخیر بر زندگی روستاییان در دهستان میان جام از شهرستان تربتجام، انجامشده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و نوع آن ازنظر هدف، بنیادی است. برای جمعآوری اطلاعات از روشهای اسنادی و میدانی (1397) استفادهشده است. جامعه نمونه 10 روستای دهستان میانجام میباشد که بیشترین سطح زیر کشت زعفران را دارند. از مجموع 3444 خانوار در نقاط روستایی نمونه، با فرمول کوکران و خطای (0.08)، حجم نمونه 115 خانوار بهدستآمده است که این افراد با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد، ازنظر روستاییان تأثیر تغییر الگوی کشت در شاخصهای اجتماعی-فرهنگی با میانگین 84/3 کمترین و در شاخصهای کالبدی با میانگین 4 بیشترین تأثیر داشته است. با توجه به نتایج آزمون T تک نمونهای نیز اثرات کشت زعفران در شاخص اقتصادی با مقدار 56/75، بیشتر از سایر شاخصها است. در توزیع فضایی میانگین اثرات کشت زعفران در سطح روستاها، روستای امغان با رقم 02/4 بیشترین و روستاهای باغسنگان علیا و حاجیآباد با رقم 86/3 کمترین آمارهها را نشان میدهد. نتایج تکنیک آراس برای رتبهبندی دقیق روستاهای نمونه نیز این امر را تائید کرد. در ادامه برای بررسی معناداری ارتباط بین متغیرهای تحقیق و ضریب اثرگذاری شاخصها از نرمافزارSmart PLS استفاده شد، که ضریب مسیر مقدار t مشخص کرد رابطه بین متغیرهای زیستمحیطی، کالبدی و اقتصادی با اثرات کلی کشت زعفران در روستاهای نمونه معنادار و مستقیم است؛ که طبق ضرایب استاندارد، 36 درصد از اثرات کشت زعفران بهطور مستقیم توسط شاخص اقتصادی پیشبینی میشود. با توجه به یافتههای تحقیق میتوان آموزش کشاورزان در رابطه با اشاعه روشهای استفاده از شیوههای بومی و نوین آبیاری در کشت محصول زعفران، آشنا نمودن کشاورزان به اصول علمی کاشت و بالابردن کیفیت زعفران، اصول دقیق برداشت را پیشنهاد نمود.
Changing the use of agricultural land in the village, which is mainly due to human activities, has, in addition to indirect environmental changes, has social, economic, and ... direct consequences on human life. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effects and consequences of cultivation of saffron in recent years on the lives of villagers in the village miyanjam of the Tarbatjam county. The research method in this research is descriptive-analytic and its type is fundamental in terms of purpose. Documentary and observational methods have been used to collect information. The sample population is 10 villages in the rural district of miyanjam that have the highest level of cultivation of saffron. From 3444 families in sample rural areas with Cochran formula and error (0.08%), the sample size of 115 households were selected by random sampling method. The results of this study show that, in terms of villagers, the effect of changing the pattern of cultivation in socio-cultural indicators was 3.84 in the least and in the physical indices with the mean of 4 had the most effect. According to the results of single sample T test, the effects of saffron cultivation on the economic index with the value of 56.65 are more than other indicators. In the spatial distribution, the mean of the effects of saffron cultivation on the level of villages is Emogan village with the highest number of 4.2 and the villages of Bashzandan Olya and Hajiabad with the lowest level of 86.3. The results of ARAS's technique for accurate ranking of sample villages confirmed this. In order to investigate the significance of the relationship between the variables of the research, the coefficient of effectiveness of the indices was determined using Smart PLS software. The path coefficient of t indicated that the relationship between environmental, physical and economic variables with the general effects of saffron cultivation in the sampled villages was meaningful and direct; according to the coefficients Standard, 36% of the effects of saffron cultivation are predicted directly by the economic index.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_107561_24501fc60c4227b257ab8ac8386d9ed7.pdf
تغییرات کاربری اراضی
الگوی کشت
زعفران
دهستان میانجام
Smart PLS
Land Use Change
Crop pattern change
Saffron
villages of district Myanjam
Smart PLS
per
دانشگاه تربت حیدریه
زراعت و فناوری زعفران
2383-1529
2383-2142
2020-09-22
8
3
461
477
10.22048/jsat.2020.211678.1373
107503
Research Paper
رتبهبندی عوامل مؤثر بر کسب مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بینالمللی زعفران ایران
Ranking Factors Affecting Competitive Advantage in the domestic and international markets of Iranian saffron
امیرحسین توحیدی
amirhossein.tohidi@stu-mail.um.ac.ir
1
محمد قربانی
ghorbani@um.ac.ir
2
علیرضا کرباسی
arkarbasi2002@yahoo.com
3
احمدرضا اصغرپور ماسوله
asgharpour@um.ac.ir
4
بهروز حسنی-مهموئی
behrooz.hassani.mahmooei@monash.edu
5
دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
استادیار گروه جامعه شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
مدیر واحد تحلیل استراتژیک، دانشگاه موناش استرالیا.
فقدان استراتژی مشخص رقابتی یکی از مشکلات مهم شرکتهای زعفران ایرانی در بازارهای داخلی و بینالمللی برای کسب مزیت رقابتی است. لذا، رتبهبندی عوامل مؤثر بر کسب مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بینالمللی زعفران ایران هدف اصلی این مطالعه میباشد. برای این منظور، با در نظر گرفتن نظریهی موقعیت بازار و دیدگاه منبع-محور، در این مطالعه اهمیت منابع بازاریابی و استراتژیهای رقابتی برای یکی از شرکتهای مهم تولیدکننده و عرضهکنندهی زعفران مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، برای جمعآوری نظرات خبرگان شرکت از پرسشنامه مقایسه زوجی استفاده شد. با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، نتایج مطالعه نشان داد که استراتژی تمایز بیشترین تأثیر را در کسب مزیت رقابتی دارد. همچنین، نتایج نمایانگر آن است که در اجرای استراتژی تمایز، باید به قابلیتهای مدیریتی و قابلیتهای ارتباط با مشتری توجه ویژهای داشت. بر این اساس، بهبود شرایط مالی و درک صحیح نیازها و خواستههای مشتریان از جمله راهکارهایی است که منجر به توسعهی قابلیتهای کلیدی شرکت و کسب مزیت رقابتی در بازار زعفران میشود.
The lack of a clear competitive strategy is one of the major problems of Iranian saffron companies to gain a competitive advantage in domestic and international markets. Therefore, the Picocrocin main purpose of this study is to rank the factors affecting competitive advantage in the domestic and international markets of Iranian saffron. Therefore, the importance of marketing resources and competitive strategies for one of the major producers and suppliers of saffron is investigated in this study considering market position theory and resource-based view. A pairwise comparison-based questionnaire is used to collect opinions of experts in the company. Using the analytic hierarchy process method, the results of the study showed that the differentiation strategy has the most effect in gaining competitive advantage. The results also indicate that particular attention must be paid to managerial and customer relationship capabilities in executing the differentiation strategy. Accordingly, improving financial conditions and understanding customers' needs and requirements are among the approaches that lead to development of key company capabilities and gaining competitive advantage in saffron markets.
https://saffron.torbath.ac.ir/article_107503_bb92a276c8f12fe14ba2c999fee3c25d.pdf
دیدگاه منبع-محور
قابلیتهای سازمانی
مدیریت استراتژیک
Resource-Based View
Organizational Capabilities
strategic management