%0 Journal Article %T اثر حلال اتانول-آب بر استخراج کروسین به روش فراصوت از زعفران %J زراعت و فناوری زعفران %I دانشگاه تربت حیدریه %Z 2383-1529 %A کرمی پور اصفهانی, مائده %A عابدی, محمد %A بحرینی, ذاکر %D 2021 %\ 09/23/2021 %V 9 %N 3 %P 285-293 %! اثر حلال اتانول-آب بر استخراج کروسین به روش فراصوت از زعفران %K استخراج کروسین %K پایداری عصاره زعفران %K ترکیبات موثره زعفران %K ترکیب حلال آب-اتانول %R 10.22048/jsat.2021.49280.1146 %X زعفران یکی از گیاهان داروئی مهم است که در قسمت‌های مختلف کشور و به ویژه در استان‌های خراسان رضوی و جنوبی کشت شده و بواسطه قیمت آن یکی از اقلام مهم صادراتی ایران به‌شمار می‌رود. عصاره این گیاه به‌دلیل غنی بودن ترکیبات مختلف فیتوشیمیایی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بوده و به عنوان دارو در طب سنتی و نوین مورد استفاده قرار می‌گیرد. کروسین یکی کاروتنوئیدهای طبیعی موجود در زعفران است که اخیرا در فرمولاسیون داروهای ضد افسردگی استفاده شده است. با توجه به اهمیت مواد موثره موجود در عصاره زعفران و به‌خصوص کروسین، در این مقاله یک روش مناسب و کاربردی استخراج با حلال برای استخراج کروسین از زعفران مورد مطالعه قرارگرفته است. برای این منظور در نسبت‌های مختلف حجمی از حلال‌های آب-اتانول شامل 100-0، 75-25، 50-50، 25-75 و 0-100 استخراج مواد موثره و کروسین با استفاده ار امواج فراصوت با فرکانس 32 کیلوهرتز و در دمای محیط انجام شد. از روش اسپکتروفتومتری فرابنفش مرئی در طول موج 445 نانومتر برای اندازه‌گیری جذب کروسین و از روش آماری حداقل مربعات و به کمک منحنی تنظیم برای محاسبه غلظت کروسین در نمونه‌های استخراج شده استفاده شد. با توجه به نتایج به‌دست آمده برای نسبت‌های مختلف حلال آب و اتانول و همین‌طور پایداری این محلول‌ها پس از زمان سه روز، آب و اتانول با نسبت حجمی 50:50 به عنوان حلال بهینه برای استخراج مواد موثره و کروسین از زعفران انتخاب شد. %U https://saffron.torbath.ac.ir/article_134786_fd9a471573e51d9e4b923ab8472c35d1.pdf