%0 Journal Article %T ارزیابی ارگونومیکی برداشت زعفران به روش‌های سنتی و استفاده از ترولی %J زراعت و فناوری زعفران %I دانشگاه تربت حیدریه %Z 2383-1529 %A عباسپور فرد, محمد حسین %A یوسف زاده, حسین %A اظهری, امین %A ابراهیمی نیک, محمدعلی %A حدادی مقدم, معین %D 2018 %\ 06/22/2018 %V 6 %N 2 %P 253-267 %! ارزیابی ارگونومیکی برداشت زعفران به روش‌های سنتی و استفاده از ترولی %K فاکتور‌های انسانی %K اسکلتی-عضلانی %K خستگی %K گاری %K نرم‌افزار 3DSSPP %R 10.22048/jsat.2017.70506.1204 %X کشاورزی شغلی است که افراد را در معرض مشکلات بهداشتی به ویژه اختلالات اسکلتی- عضلانی  قرار می­دهد. این شغل جزء گسترده­ترین و خطرناک­ترین فعالیت­های شغلی است که حدود 40 % از جمعیت کشورهای در حال توسعه به آن اشتغال دارند. ایران بزرگ­ترین تولید کننده زعفران جهان ( حدود 94 درصد تولید جهان) است که نیروی انسانی نقش کلیدی در تولید آن دارد. به همین سبب بررسی وضعیت ارگونومیکی نیروی انسانی دخیل در برداشت زعفران اهمیت پیدا می­کند. در این مطالعه به­منظور کاهش صدمات مکانیکی کارگران برداشت کننده­ی گل زعفران، نوعی ارابه (ترولی) معرفی و مورد مقایسه با روش­های سنتی برداشت قرار گرفت. در این آزمون­ها نیروی وارده و درصد حد توانایی بر روی 20 نفر در نقش برداشت کننده­ی گل زعفران و با کمک نرم­افزار 3DSSPP در دو روش برداشت زعفران به صورت سنتی (نیمه­نشسته و ایستاده­ی کمر خمیده) و دستگاه ترولی انجام شد. وضعیت­های بدنی مختلف در روش­های برداشت سنتی و نشستن بر روی ترولی به کمک تصاویر گرفته شده در این نرم شبیه­سازی شد. بررسی­های انجام شده نشان داد که بیشترین آسیب مربوط به حالت نیمه­نشسته و بر روی زانوها است. ارزیابی دستگاه ترولی برای برداشت زعفران نشان داد که کمترین آسیب را به کشاورز در هنگام برداشت زعفران وارد می­کند. اگر چه بیشترین فشار با استفاده از ترولی بر کمر وارد می­شود، ولی در مقایسه با روش نشسته و کمر خمیده فشار کمتری به اجزای بدن وارد می­نماید. لذا استفاده از این وسیله برای برداشت زعفران توصیه می­شود. %U https://saffron.torbath.ac.ir/article_55640_c522c1bbf8d1838d51ba0fcae1aba5ec.pdf