%0 Journal Article %T شناسایی برخی از قارچ های عامل پوسیدگی بنه زعفران و کنترل آن‌ها %J زراعت و فناوری زعفران %I دانشگاه تربت حیدریه %Z 2383-1529 %A سعیدی زاده, آیت اله %D 2014 %\ 10/01/2014 %V 2 %N 3 %P 205-213 %! شناسایی برخی از قارچ های عامل پوسیدگی بنه زعفران و کنترل آن‌ها %K کنترل زیستی %K قارچ‌های همستیز %K زعفران %K خراسان جنوبی %R 10.22048/jsat.2014.7864 %X جهت شناسایی عوامل قارچی پوسیدگی بنه زعفران و کنترل آن‌ها، از مزارع و محل‌های نگهداری بنه، واقع در بشرویه از توابع استان خراسان جنوبی، نمونه‌برداری صورت گرفت. پس از کشت بافت‌های آلوده، گونه‌های قارچیPenicillium digitatum، Aspergillus nigerو Rhizopus stoloniferجداسازی و شناسایی گردید. جهت کنترل این بیمارگرها از چهار غلظت از سوسپانسیون باکتری Pseudomonas fluorescens CHAO، قارچ Trichoderma harzianum Bi و قارچ‌کش‌های اکسی‌کلرورمس و بنومیل در چهار تکرار استفاده شد. بر اساس میزان قطر پرگنه رشد یافته از بیمارگر و مقایسه با شاهد، میزان اثر کنترلی عوامل کنترل زیستی و ترکیبات شیمیایی اندازه‌گیری شد. نتایج به‌دست‌‌آمده نشان داد که بیشترین میزان کنترل در مورد قارچ همستیز، مربوط به غلظت‌های7 10×1 و 8 10×1 و در مورد باکتری همستیز به ترتیب مربوط به غلظت‌های 9 10×1 و 1010×1 بوده است. در مورد ترکیبات شیمیایی به‌کار رفته بیشترین میزان اثر کنترلی در مورد بنومیل و اکسی‌کلرورمس به‌ترتیب در غلظت‌های3-10×3 و 3-10×4 به‌دست آمد. در مقایسه کلی تیمارها، قارچ T. harzianum بیشترین اثر را در کاهش رشد پرگنه قارچ‌های بیمارگر داشت. %U https://saffron.torbath.ac.ir/article_7864_31ad2bdfd65c0548a790220f988aa1bf.pdf