اقتصاد و بازاریابی
علیرضا کرباسی؛ محمود صبوحی صابونی؛ بهاره زندی دره غریبی
چکیده
این مطالعه در راستای ارتقاء سطح طبقهبندی کیفی محصول زعفران و افزایش سود کشاورزان با ایجاد بازار فرضی به بررسی عاملهای مؤثر بر انتخاب و میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای انجام آزمون کیفیت زعفران با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و پرسش انتها – باز پرداخته است. دادههای موردنیاز با تکمیل پرسشنامه از یک نمونه تصادفی 170 نفر ...
بیشتر
این مطالعه در راستای ارتقاء سطح طبقهبندی کیفی محصول زعفران و افزایش سود کشاورزان با ایجاد بازار فرضی به بررسی عاملهای مؤثر بر انتخاب و میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای انجام آزمون کیفیت زعفران با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و پرسش انتها – باز پرداخته است. دادههای موردنیاز با تکمیل پرسشنامه از یک نمونه تصادفی 170 نفر از زعفران کاران استان خراسان رضوی جمعآوری گردید. از مدل دومرحلهای هکمن برای تشخیص عاملهای مؤثر بر انتخاب و میزان تمایل به پرداخت اضافه استفاده شد. تحلیل دادهها نشان داد که حدود 48 درصد کشاورزان حاضر به پرداخت مبلغ اضافه برای انجام آزمون کیفیت میباشند، که از این تعداد، 29 درصد تمایل به پرداختی بیشتر از 900 هزار ریال به ازای هر کیلوگرم گلتر را نشان دادند. نتایج حاصل از برآورد مدل نیز نشان داد که متغیرهای سن، تحصیلات، مالکیت زمین و سابقه انجام آزمون کیفیت زعفران درگذشته هم بر احتمال انتخاب و هم بر میزان تمایل به پرداخت اضافی برای انجام آزمون کیفیت تأثیر مثبت و معناداری دارند. بر این اساس استفاده از آموزشهای درست و همهجانبه، برگزاری تشکلهای عمومی و فعالیتهای ترویجی میتواند در ترغیب کشاورزان جهت انجام آزمون کیفیت نقش مؤثری داشته باشد.
اقتصاد و بازاریابی
بهاره زندی دره غریبی؛ علیرضا کرباسی؛ تکتم محتشمی
چکیده
پایین بودن بازدهی آب مصرفی در بخش کشاورزی اتخاذ استراتژیهای بهینهسازی الگوی کشت و لذا مصرف آب را، بهخصوص در مناطق کمآبی همچون کشور ایران ضروری کرده است. زعفران میتواند محصولی مناسب ازنظر صرفهجویی در مصرف آب باشد. هدف از اجرای این مطالعه بررسی تأثیر توسعه کشت زعفران بر تخصیص منابع آب و افزایش درآمد کشاورزان از طریق بهکارگیری ...
بیشتر
پایین بودن بازدهی آب مصرفی در بخش کشاورزی اتخاذ استراتژیهای بهینهسازی الگوی کشت و لذا مصرف آب را، بهخصوص در مناطق کمآبی همچون کشور ایران ضروری کرده است. زعفران میتواند محصولی مناسب ازنظر صرفهجویی در مصرف آب باشد. هدف از اجرای این مطالعه بررسی تأثیر توسعه کشت زعفران بر تخصیص منابع آب و افزایش درآمد کشاورزان از طریق بهکارگیری الگویی مبتنی بر رهیافتی توسعهیافته از برنامهریزی ریاضی مثبت است که در آن امکان اعمال توسعه کشت در آینده، به همراه برآورد تخصیص آب از طریق یک تابع تولید مبتنی بر مقدار آب آبیاری، وجود دارد. نمونه موردبررسی را 200 نفر از بهره برداران زعفران در شهرستانهای تربتحیدریه و زاوه دراستان خراسان رضوی در سال 94-1393 تشکیل میدهد. اطلاعات با استفاده از نرمافزار GAMS مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفته است. نتایج سناریوهای افزایش در سطح زیر کشت زعفران، پیامدهای مثبت این سیاست را افزایش سود خالص و کاهش مصرف آب در سطح هر سه گروه مزارع کوچک، متوسط و بزرگ ارزیابی می کند که بیانگر تأثیر اجرای آن بر حفظ و پایداری منابع آب منطقه است. نتایج سناریوی افزایش منابع آب در دسترس که به بهرهبرداران امکان میداد بخشی از زمینهای بالقوه خود را به کشت زعفران اختصاص دهند، نتایج یکنواختی برای گروههای مختلف مزارع نشان نمیدهد. بهطوریکه افزایش در سطح زیر کشت زعفران در مزارع کوچک به میزان 43/38 هکتار، در مزارع متوسط 11/52 هکتار و در مزارع گروه سوم 3/47 هکتار برآورد شده است.
سایر موضوعات مرتبط با زعفران
تکتم محتشمی؛ علیرضا کرباسی؛ بهاره زندی دره غریبی
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اقتصادی مصرف نهادههای مختلف در تولید زعفران و نیز اندازهگیری کارایی تولید این محصول در مزارع کوچک و بزرگ استان خراسان رضوی میباشد. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 170 زعفرانکار شهرستانهای تربت حیدریه و زاوه در سال 1393 جمع آوری شده است. به منظور اطمینان از صحت انتخاب الگوی تولید مورد ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بررسی اقتصادی مصرف نهادههای مختلف در تولید زعفران و نیز اندازهگیری کارایی تولید این محصول در مزارع کوچک و بزرگ استان خراسان رضوی میباشد. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 170 زعفرانکار شهرستانهای تربت حیدریه و زاوه در سال 1393 جمع آوری شده است. به منظور اطمینان از صحت انتخاب الگوی تولید مورد استفاده سه فرم تابعی کاب داگلاس، ترانسندنتال و ترانسلوگ مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که فرم تابعی ترانسلوگ مناسبترین فرم برای بیان تکنولوژی تولید این محصول میباشد. کشش های تولیدی محاسبه شده بر پایه پارامترهای این تابع بیانگر آن است که بزرگ مالکان در استفاده از نهادهها عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. افزون بر این مقایسه کارایی دو گروه حاکی از آن است که 49 درصد از مزارع کوچک و 18 درصد از مزارع بزرگ تولید این محصول در سطح ناکارای تولید فعالیت میکنند. اختلاف زیاد کمترین و بیشترین کارایی فنی در بین زعفرانکاران بزرگ مالک نشان میدهد امکان افزایش کارایی فنی در این گروه از مزارع نیز از طریق استفاده از شیوههای مدیریتی مناسب وجود دارد.