سایر موضوعات مرتبط با زعفران
سیبویه اقا محمدی؛ عباس خاشعی سیوکی؛ علی شهیدی؛ سیدرضا هاشمی
چکیده
تغییرات اقلیمی و پدیدههایی از جمله خشکسالی در میزان عملکرد محصولات کشاورزی موثر هستند. یکی از راهکارهای مقابله با این پدیدهها، جایگزینی مدیریت ریسک به جای مدیریت بحران است، بهطوریکه با ارزیابی ریسک، قبل از وقوع بحران، میزان خسارتها به حداقل میرسد. در این پژوهش نیز در جهت کاهش خسارتهای ناشی از خشکسالی بهعنوان پدیدهای ...
بیشتر
تغییرات اقلیمی و پدیدههایی از جمله خشکسالی در میزان عملکرد محصولات کشاورزی موثر هستند. یکی از راهکارهای مقابله با این پدیدهها، جایگزینی مدیریت ریسک به جای مدیریت بحران است، بهطوریکه با ارزیابی ریسک، قبل از وقوع بحران، میزان خسارتها به حداقل میرسد. در این پژوهش نیز در جهت کاهش خسارتهای ناشی از خشکسالی بهعنوان پدیدهای طبیعی و غیر قابل کنترل، بر روی محصول زعفران، به ارزیابی ریسک خشکسالی با استفاده از روش شبیهسازی مونتکارلو پرداخته شد. شاخص خشکسالی بارش استاندارد شده (SPI) ماهانه و میانگین دمای ماهانه به عنوان متغیرهای مستقل در تابع توزیع عملکرد محاسبه میشود. با کمک روش فراابتکاری شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، ارتباط بین متغیرهای مستقل (دما و SPI) و متغیر وابسته (عملکرد محصول زعفران) برقرار میشود. سپس دادهی تصادفی از متغیرهای مستقل ساخته میشود و با شبکه عصبی مصنوعی آموزش یافته، 2000 عملکرد شبیهسازی شده تولید میگردد. انتخاب یک ایستگاه مرجع و با استفاده از توزیع تجمعی به دست آمده، عامل ریسک محاسبه شد و با رسم نمودار عامل ریسک-عملکرد استاندارد، ریسک نسبی ایستگاههای مورد مطالعه بررسی شده است. نتایج بهدست آمده از این پژوهش نشان داد که بیشترین سالهای مورد مطالعه در محدوده نرمال قراردارند و فراوانی خشکسالی در چهار ایستگاه خراسان جنوبی دو برابر ایستگاههای مورد مطالعه در خراسان رضوی میباشد. همینطور شبکه عصبی مصنوعی با ضریب همبستگی 85/0 توانست به خوبی عملکرد را پیشبینی نماید. در پایان بر اساس نتایج بهدست آمده از نمودار ریسک-عملکرد استاندارد، ایستگاههای قاین، بیشترین و نهبندان کمترین ریسک نسبی نسبت به ایستگاه مرجع (تربتحیدریه) را داشتند.
کشاورزی و علوم پایه
عباس خاشعی سیوکی؛ محسن احمدی؛ سیدرضا هاشمی؛ امین چالاک
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی نیمه گرمسیری و گرانبها است که توسط بنه تکثیر میشود. با توجه به اهمیت وزن بنه در عملکرد زعفران، بررسی اثر عوامل مختلف ازجمله تنش آبی بربنه اهمیت مییابد. بدین منظور تحقیقی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی طی سالهای 1394-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمار زئولیت ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی نیمه گرمسیری و گرانبها است که توسط بنه تکثیر میشود. با توجه به اهمیت وزن بنه در عملکرد زعفران، بررسی اثر عوامل مختلف ازجمله تنش آبی بربنه اهمیت مییابد. بدین منظور تحقیقی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی طی سالهای 1394-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمار زئولیت در چهار سطح (Z0: صفر، Z1: 5/0، Z2: 1 و Z3: 2 درصد وزنی) و تیمار آبیاری در سه سطح (I1: آبیاری سنتی، I2: آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبتی و I3: آبیاری کامل) در سه تکرار در نظر گرفتهشدند. نتایج نشانداد که سطح مصرف زئولیت اثر معنیداری بر متوسط وزن بنه، تعداد بنه با وزن کمتر از 2 گرم، تعداد بنه با وزن بین 6 تا 8 گرم و تعداد بنه خواهری داشت (P≤0.01). مدیریت آبیاری نیز اثر معنیداری بر متوسط وزن بنه (P≤0.01)، تعداد بنه با وزن بین 6 تا 8 گرم و تعداد بنه خواهری داشت (P≤0.05). وزن بنه در تیمارهای بدون کاربرد زئولیت (Z0I1، Z0I2 و Z0I3) نسبت به Z3I3 کاهش معنیداری داشتند (P≤0.05). همچنین تیمارهای Z3I3، Z3I2 و Z1I3 بیشترین و تیمارهای Z0I1 و Z0I2 کمترین تعداد بنههای خواهری را داشتند. با در نظر گرفتن کاهش مصرف زئولیت و آب آبیاری، تیمار Z2I1 را میتوان بهعنوان مناسبترین تیمار پیشنهاد کرد بهطوریکه وزن بنه را نسبت به تیمارهای Z0I1، Z0I2 و Z0I3 به ترتیب 64/26، 88/23 و 81/17 درصد افزایش داد.