مقاله علمی پژوهشی
سایر موضوعات مرتبط با زعفران
محمود مختاری؛ علیرضا کوچکی؛ مهدی نصیری محلاتی
چکیده
پژوهشهای زراعی زعفران در رابطه با تأثیر کودهای آلی (دامی، زیستی و کمپوست) و عملیات زراعی (تراکم، روش، تاریخ و عمق کاشت) سابقهای طولانی در ایران دارد. به دلیل پراکندگی و تفاوتهای موجود در نتایج آزمایشهای مختلف، در این بررسی از رهیافت فرا تحلیل استفاده شد. تعداد 47 مطالعه عملیات زراعی و 44 مطالعه کودهای آلی از میان 202 مطالعه انتخاب ...
بیشتر
پژوهشهای زراعی زعفران در رابطه با تأثیر کودهای آلی (دامی، زیستی و کمپوست) و عملیات زراعی (تراکم، روش، تاریخ و عمق کاشت) سابقهای طولانی در ایران دارد. به دلیل پراکندگی و تفاوتهای موجود در نتایج آزمایشهای مختلف، در این بررسی از رهیافت فرا تحلیل استفاده شد. تعداد 47 مطالعه عملیات زراعی و 44 مطالعه کودهای آلی از میان 202 مطالعه انتخاب و تجزیه فراتحلیلی شدند. در مطالعات کودهای آلی، برتری کودهای دامی (گاوی) با تأثیر بر افزایش وزن خشک زعفران (493/1g=) با اطمینان 95% نسبت به سایر کودها مشاهده شد. مقادیر، 40 تا 50 تن در هکتار کودگاوی، 20 تا 30 تن در هکتار کمپوست که بهصورت ترکیب با کودهای زیستی (نیتروکسین همراه با باکتری تثبیتکننده ازت) استفاده شده بودند، مؤثرتر از مقادیر بالاتر هر یک از این کودها به تنهایی بوده است. مطالعات عملیات زراعی، برتری تراکم کاشت با تأثیر بر افزایش تعداد گل در هکتار را نشان داد. تراکمهای مطلوب 50 تا 100 بنه در مترمربع، میانگین وزن مطلوب هر بنه 10 تا 20 گرم و متوسط وزن بنه مصرفی 9 تا 12 تن بنه در هکتار بهدست آمد. روش کشت مناسب، روش ردیفی-کپهای (فاصله بین ردیف 20 سانتیمتر و روی ردیف 10 سانتیمتر) و بهترین تاریخهای کاشت، اواخر اردیبهشت تا دهه اول خرداد و مناسبترین عمق کاشت، عمق 15 تا 20 سانتیمتر بوده است. هدف از انجام این فرا تحلیل، درک بهتر مدیریت زراعی و کودی این محصول و ارائه بهترین مدیریت ممکن میباشد.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
علی اصغر ارمک؛ حسن فیضی؛ مسعود علی پناه
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر منابع مختلف کودهای هیومیکی، زیستی و نانو در سطوح مصرف کود نیتروژن بر عملکرد گل زعفران (Crocus sativus L.) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربتحیدریه واقع در زاوه در سالزراعی 94-1393 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح مصرف کود نیتروژن (صفر، ۲۵ و ۵۰ کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) بهعنوان عامل اصلی و مصرف منابع ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر منابع مختلف کودهای هیومیکی، زیستی و نانو در سطوح مصرف کود نیتروژن بر عملکرد گل زعفران (Crocus sativus L.) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربتحیدریه واقع در زاوه در سالزراعی 94-1393 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح مصرف کود نیتروژن (صفر، ۲۵ و ۵۰ کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) بهعنوان عامل اصلی و مصرف منابع کودی مختلف شامل بیومیک (نانو)، سوپرهیومیک، ترکیب سوپرهیومیک و بیومیک، هیومیفول (نوعی کود هیومیکی)، نیتروکارا (نوعی کود زیستی) و عدم مصرف کود بهعنوان عامل فرعی بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار بودند. صفات مورد ارزیابی شامل تعداد گل در هر کرت، وزن خشک گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک خامه، وزن خشک گلبرگ با کاسبرگ بودند. آنالیز دادههای حاصل از آزمایش نشان داد که اثر سال و اثر منابع کودی بر تمامی صفات اندازهگیری شده در سطح احتمال یک درصد معنیدار بودند. اثر سطوح مصرف کود نیتروژن بر تمامی صفات اندازهگیری شده بهجز تعداد گل، وزن خشک خامه، میانگین وزن خشک خامه و میانگین وزن خشک کلاله، در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. اثر منابع کودی بر تمامی صفات اندازهگیری شده در سطح یک درصد معنیدار بود، بهطوریکه وزن خشک گلبرگ و کاسبرگ در تیمار کودی بیومیک (7/34 گرم بر مترمربع) به میزان ۵/78 درصد نسبت به تیمار کود شاهد (۵/19 گرم بر مترمربع) بیشترین افزایش را داشت. تیمار کودی ترکیبی سوپرهیومیک + بیومیک در صفت وزن خشک کلاله (5/2 گرم بر مترمربع) بیشترین عملکرد را نسبت به تیمار شاهد (4/1 گرم بر مترمربع) داشت. تیمار کودی سوپرهیومیک وزن خشک کلاله را ۹/49 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. به نظر میرسد استفاده از کودهای هیومیک، زیستی و نانو تأثیر خوبی بر عملکرد زعفران داشته است.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
مجید رستمی؛ معصومه ملکی؛ علیرضا عفتی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر نانو کودهای مختلف بر برخی صفات فیزیولوژیک زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در دانشگاه ملایر در سال زراعی 94-1393 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نانو کودهای تک عنصرهی آهن، منگنز، بُر، پتاسیم، روی و شاهد بودند که با غلظت دو در هزار و بهصورت محلولپاشی جهت بهبود وضعیت ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر نانو کودهای مختلف بر برخی صفات فیزیولوژیک زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در دانشگاه ملایر در سال زراعی 94-1393 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نانو کودهای تک عنصرهی آهن، منگنز، بُر، پتاسیم، روی و شاهد بودند که با غلظت دو در هزار و بهصورت محلولپاشی جهت بهبود وضعیت تغذیه گیاه مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج بهدستآمده نشان داد که اثر محلولپاشی نانو کودها روی میزان محتوای نسبی آب، قند احیاکننده و قندهای غیر احیاکننده معنیدار بود. نانو کودهای مختلف از نظر کلروفیل a و کلروفیل کل اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نداشتند با اینوجود بیشترین میزان کلروفیل a (mg.g-1 Fw 53/1) در تیمار نانو کود آهن و کمترین میزان آن (mg.g-1 Fw 93/0) در تیمار نانو کود منگنز مشاهده شد. تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر میزان کلروفیل b و آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز نداشتند. علاوه بر این تأثیر نانو کودهای مختلف بر میزان پروتئین و فنل معنیدار بود. بیشترین میزان پروتئین (mg.g-1 Fw 56/1) در تیمارهای نانو کود پتاسیم و بُر با 12 درصد افزایش نسبت به شاهد مشاهده شد و کمترین میزان پروتئین برگ (mg.g-1 Fw 36/1) در تیمار نانو کود آهن به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد سه درصد کاهش نشان داد. بیشترین میزان فنل (mg.g-1 Dw 27/0) با 5/10 درصد افزایش نسبت به شاهد در تیمار نانو کود منگنز مشاهده شد و فقط اختلاف این تیمار با شاهد معنیدار بود. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد که کاربرد کلیه نانو کودهای مورد مطالعه با غلظت یکسان از لحاظ علمی قابل توصیه نیست.
مقاله علمی پژوهشی
فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
حامد بخشی؛ محمد حسین عباسپور فرد؛ محمد حسین سعیدی راد؛ محمد حسین آق خانی؛ رقیه پورباقر
چکیده
جداسازی کلاله از بقیه اجزای گل یکی از مهمترین چالشها در فرآیند تولید زعفران تجاری میباشد. مراحل جداسازی ماشینی کلاله از یک توده گل زعفران شامل: الف) تک سازی گلها، ب) ردیفکردن گلها، ج) برش دم (قسمت اضافی) گلها و د) جداکردن گلبرگ و پرچم میباشد. درواقع بدون تکسازی و جدا کردن تکتک گلها از هم، جداسازی ماشینی کلاله نمیتواند ...
بیشتر
جداسازی کلاله از بقیه اجزای گل یکی از مهمترین چالشها در فرآیند تولید زعفران تجاری میباشد. مراحل جداسازی ماشینی کلاله از یک توده گل زعفران شامل: الف) تک سازی گلها، ب) ردیفکردن گلها، ج) برش دم (قسمت اضافی) گلها و د) جداکردن گلبرگ و پرچم میباشد. درواقع بدون تکسازی و جدا کردن تکتک گلها از هم، جداسازی ماشینی کلاله نمیتواند انجام شود. به دلیل اهمیت این مرحله از جداسازی گل زعفران در این تحقیق یک دستگاه دستساز آزمایشی برای تنکسازی و ردیف کردن گل زعفران ساخته شد، بهطوری که قابلیت کار و نصب با دستگاههای برش و جداسازی کلاله از گل و تبدیل به مقیاس صنعتی را نیز داشته باشد. برای این منظور از یک استوانه بردارنده برای تکسازی گلها و از یک سطح شیبدار و نوار نقاله برای ردیف کردن گلهای زعفران استفاده شد. دستگاه ساخته شده ازنقطهنظر بازده تک سازی و تلفات مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از سه نوع گل زعفران (غنچه، باز دمکوتاه و دمبلند)، سه سرعت دورانی استوانه بردارنده (6، 12 و 5/21 دور بر دقیقه)، سه میزان مکش (30، 70 و 100 میلیمتر جیوه) و چهار قطر داخلی سوراخ انگشتیهای مکشی (2 تا 5 میلیمتر) با سه تکرار استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بهطورکلی، بیشترین بازده تکسازی برای گلهای زعفران باز دمکوتاه برابر 75 درصد، در قطر سوراخ داخلی انگشتیهای مکشی 5 میلیمتر و میزان مکش 100 میلیمتر جیوه در سرعت دورانی 6 دور بر دقیقه بهدست میآید. برای ارزیابی عملکرد ردیفکردن گل زعفران، تعداد 100 عدد گل زعفران با طول 5 سانتیمتر انتخاب شدند و در 5 تکرار آزمایش گردید که میانگین ردیفسازی با جهت صحیح گلها برابر 84 درصد بدست آمد.
مقاله علمی پژوهشی
سایر موضوعات مرتبط با زعفران
مهدی بشیری؛ علی ماروسی؛ امیر سالاری؛ محمد قدوسی
چکیده
پیشبینی عملکرد محصولات کشاورزی، نقش مهمی در برنامهریزی صادرات، واردات، خرید تضمینی، قیمتگذاری، سود مطمئن و افزایش بهرهوری کشاورزی دارد. عملکرد محصولات، تابع پارامترهای متعددی از جمله اقلیم است. در این تحقیق، عملکرد زعفران در استان خراسان رضوی توسط الگوریتمهای طبقهبندی شامل شبکههای عصبی مصنوعی، مدلهای رگرسیونی، ...
بیشتر
پیشبینی عملکرد محصولات کشاورزی، نقش مهمی در برنامهریزی صادرات، واردات، خرید تضمینی، قیمتگذاری، سود مطمئن و افزایش بهرهوری کشاورزی دارد. عملکرد محصولات، تابع پارامترهای متعددی از جمله اقلیم است. در این تحقیق، عملکرد زعفران در استان خراسان رضوی توسط الگوریتمهای طبقهبندی شامل شبکههای عصبی مصنوعی، مدلهای رگرسیونی، درخت خطی محلی، درخت تصمیم، آنالیز تشخیص، جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان و آنالیز نزدیکترین همسایه با استفاده از 11 پارامتر اقلیمی طی دوره 20 ساله زراعی (88-1368) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تعداد کمی از پارامترهای اقلیمی، بر عملکرد زعفران تأثیر دارند. پارامترهای دمای حداقل، میانگین و حداکثر و بارش به ترتیب بیشترین همبستگی مثبت و پارامترهای رطوبت مطلق حداکثر، رطوبت نسبی ساعت 6:30، ساعات آفتابی، رطوبت نسبی ساعت 18:30، تبخیر، رطوبت نسبی ساعت 12:30 و رطوبت مطلق حداقل نیز بهترتیب بیشترین همبستگی منفی را با مناطق کشت زعفران داشتند. همچنین در طبقهبندی مناطق کشت زعفران، آنالیز تشخیص و ماشین بردار پشتیبان، از دقت بالاتری برخوردار بودند. بین مناطق کشت زعفران و میزان عملکرد محصول همبستگی نسبتاً مناسبی با ضریب همبستگی 38/0 بهدست آمد. بین مناطق کشت و پارامترهای اقلیمی همبستگی بالایی برخوردار است و آنالیز نزدیکترین همسایه با ضرایب تعیین برابر ۱ و 94/0 در مراحل آموزش و آزمون، با دقت بالایی مناطق کشت را طبقهبندی نماید، اما در پیشبینی میزان عملکرد محصول بر اساس پارامترهای اقلیمی، دقت مدلها نسبتاً پایین بود (متوسط ضریب تعیین برابر 48/0 و 05/0 در مراحل آموزش و آزمون) و آنالیز نزدیکترین همسایه، بالاترین دقت پیشبینی را در مراحل آموزش و آزمون (به ترتیب ضریب تعیین برابر ۱ و 17/0) نشان داد. طبق یافتههای تحقیق، میتوان با استفاده از پارامترهای اقلیمی و الگوریتمهای دادهکاوی، بهطور مناسب اقدام به تفکیک مناطق کشت نمود و با شناسایی مناطقی که اقلیم آنها مشابه مناطق با میزان عملکرد بالا است، مناطق مستعد کشت زعفران را شناسایی نمود.
مقاله علمی پژوهشی
اقتصاد و بازاریابی
محمد رضا کهنسال؛ امیرحسین توحیدی
چکیده
زعفران ایران از لحاظ کمی و کیفی از جایگاه نمایانی در سطح بینالمللی برخوردار است و با بهرهگیری از ظرفیت موجود میتوان درآمدهای صادراتی حاصل از آن را بهطور قابل ملاحظهای افزایش داد. از سوی دیگر، پیشبینی فروش بر اساس تجزیه وتحلیل سری زمانی یک عنصر بسیار مهم در طراحی و اجرای استراتژیهای بازاریابی در عرصهی بینالمللی ...
بیشتر
زعفران ایران از لحاظ کمی و کیفی از جایگاه نمایانی در سطح بینالمللی برخوردار است و با بهرهگیری از ظرفیت موجود میتوان درآمدهای صادراتی حاصل از آن را بهطور قابل ملاحظهای افزایش داد. از سوی دیگر، پیشبینی فروش بر اساس تجزیه وتحلیل سری زمانی یک عنصر بسیار مهم در طراحی و اجرای استراتژیهای بازاریابی در عرصهی بینالمللی است. اما رویکردهای متداول پیشبینی با نادیده گرفتن ساختار خطی یا غیرخطی دادهها نتایج دقیقی را ارائه نمیدهند. لذا، هدف اصلی این مطالعه طراحی یک مدل هیبرید متشکل از دو روش شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و ﺧـﻮد ﺗﻮﺿـﻴﺢ ﺟﻤﻌـﻲ ﻣﻴـﺎﻧﮕﻴﻦ ﻣﺘﺤـﺮک (ARIMA) بهمنظور رفع نواقص و استفاده از ویژگیهای منحصر بهفرد هر یک از این مدلها است. با استفاده از دادههای مربوط به صادرات زعفران ایران طی دورهی 1392-1283، نتایج مطالعه نشان داد که مدل هیبرید ARIMA-ANN در مقایسه با مدلهای ARIMA و ANN از عملکرد بهتری در پیشبینی صادرات زعفران ایران برخوردار است. لذا، با توجه به کارایی شایان توجه مدل هیبرید ARIMA-ANN، استفاده از این مدل در تنظیم استراتژیهای مربوط به صادرات در بازارهای جهانی زعفران و همچنین در پیشبینی متغیرهای سری زمانی توصیه میگردد.
مقاله علمی کوتاه
فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
سید مقداد هاشمی؛ سید محمد معصومی؛ حمید رضا قاسم پور
چکیده
زعفران یکی از مهمترین گیاهان اقتصادی دنیا است که کاربرد دارویی فراوانی نیز دارد. سرده زعفران (Crocus L.) با حدود 90 گونه از تیره زنبقیان (Iridaceae) در نیمکره شمالی، بهویژه غرب آسیا و ایران پراکندگی دارد. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره قسمتهای مختلف از زعفران مزروعی (C. sativus var. haussknechtii) از قبیل پوششبُنه، بُنه، ...
بیشتر
زعفران یکی از مهمترین گیاهان اقتصادی دنیا است که کاربرد دارویی فراوانی نیز دارد. سرده زعفران (Crocus L.) با حدود 90 گونه از تیره زنبقیان (Iridaceae) در نیمکره شمالی، بهویژه غرب آسیا و ایران پراکندگی دارد. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره قسمتهای مختلف از زعفران مزروعی (C. sativus var. haussknechtii) از قبیل پوششبُنه، بُنه، گلپوش و کلالهی واریتهای بر روی برخی میکروارگانیسمهای بیماریزا (Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus) میباشد. نمونههای گیاهی مورد نظر از چهار رویشگاه مختلف استان کرمانشاه جمعآوری و در هرباریوم دانشگاه رازی کرمانشاه شناسایی گردید. پس از آمادهسازی مواد خام گیاهی، عصاره الکلی 4 قسمت مختلف این گیاهان (گلپوش، کلاله، غده و پوششغده) به روش خیساندن (ماسراسیون) استخراج شد. آزمایشات میکروبی با استفاده از روش حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) در دو غلظت (128/0) میکروگرم در میلیلیتر (μg.ml-1) و (512/0) میکروگرم در میلیلیتر (μg.ml-1) به شیوهی میکرو براث دایلوشن تعیین گردید. نتایج حاصل به کمک آزمونهای آماری نشان داد که ارتباط معناداری (001/0<p) بین افزایش غلظت عصارههای الکلی گلپوش این گیاه و قطر هاله عدم رشد وجود دارد. بدین ترتیب که عصاره متانولی گلپوش نسبت به باکتریهای انترکوک ( 128/0) میکروگرم در میلیلیتر (μg.ml-1) و در سالمونلاواستاف ائورئوس (512/0) میکروگرم در میلیلیتر، اثر بازدارندگی دارد. بر اساس یافتههای این تحقیق عصاره الکلی قسمتهای مختلف واریتهای زعفران مزروعی غیر از گلپوش (که خاصیت نسبتاً خوبی از خود نشانداد)، خاصیت ضدمیکروبی از خود نشان ندادند. به این ترتیب گلپوش این نوع زعفران وحشی میتواند کاندیدای مناسبی برای بررسیهای آزمایشگاهی باشد و جداسازی ترکیبات فعال موجود در آن برای دستیابی به داروهای ضد میکروبی، پیشنهاد میشود.