مقاله علمی پژوهشی
اقتصاد و بازاریابی
احمدرضا شاپوری؛ محمد قربانی؛ آرش دوراندیش؛ محمدرضا کهنسال
چکیده
با توجه به اهمیت برنامه ریزی در سطح تولید ضرورت دارد شناخت لازم از رفتارهای آتی مصرفکنندگان راجع به محصولات ارگانیک حاصل شود. با توجه به این موضوع مهم در این مقاله با استفاده از الگوی رگرسیون بهظاهر نامرتبط و دادههای مقطع زمانی سال 1391 مربوط به 200 خانوار شهرستان مشهد، عوامل مؤثر بر سهم آتی خانوارها از مصرف زعفران ارگانیک موردبررسی ...
بیشتر
با توجه به اهمیت برنامه ریزی در سطح تولید ضرورت دارد شناخت لازم از رفتارهای آتی مصرفکنندگان راجع به محصولات ارگانیک حاصل شود. با توجه به این موضوع مهم در این مقاله با استفاده از الگوی رگرسیون بهظاهر نامرتبط و دادههای مقطع زمانی سال 1391 مربوط به 200 خانوار شهرستان مشهد، عوامل مؤثر بر سهم آتی خانوارها از مصرف زعفران ارگانیک موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خانوارهای شهرستان مشهد تمایل دارند بهطور میانگین 34 درصد از زعفران مصرفی آتی خود را بهصورت ارگانیک مصرف نمایند. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای تعداد خانوارهای دارای افراد زیر 10 سال، تمایل به پرداخت تفاوت قیمت زعفران ارگانیک نسبت به غیر ارگانیک و برچسب ارگانیک تأثیر مثبت و متغیر دلنگرانیهای زیستمحیطی ناشی مصرف زعفران غیر ارگانیک تأثیر منفی بر تمایل به مصرف آتی زعفران ارگانیک داشتهاند. با توجه به یافتههای مطالعه، به کار بردن راهکارهای ارتقاء جایگاه محیطزیست نزد مصرفکنندگان، کمک به افزایش آگاهی مردم نسبت به مواد غذایی مصرفی و طراحی مکانیزمی برای الزام به کار بردن برچسبی برای زعفرانی که بهصورت ارگانیک تولید میشود، پیشنهاد شد.
مقاله علمی پژوهشی
اقتصاد و بازاریابی
فاطمه یعقوبی؛ مجید جامی الاحمدی؛ محمد رضا بخشی؛ محمد حسن سیاری زهان
چکیده
تجاری شدن فعالیتهای کشاورزی و به دنبال آن استفاده گسترده از سموم و کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی باعث ایجاد مشکلات جدی در محیط زیست شده است. با توجه به این مسئله و بهمنظور ارزیابی میزان نهادههای مصرفی کود و سم در زراعت گندم و زعفران، مطالعهای در شهرستان قائنات واقع در خراسان جنوبی در سال زراعی 91-1390 انجام شد که در ...
بیشتر
تجاری شدن فعالیتهای کشاورزی و به دنبال آن استفاده گسترده از سموم و کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی باعث ایجاد مشکلات جدی در محیط زیست شده است. با توجه به این مسئله و بهمنظور ارزیابی میزان نهادههای مصرفی کود و سم در زراعت گندم و زعفران، مطالعهای در شهرستان قائنات واقع در خراسان جنوبی در سال زراعی 91-1390 انجام شد که در آن 50 مزرعه گندم و 48 مزرعه زعفران مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج نشان داد که میانگین مصرف کود نیتروژن در بین دو محصول گندم و زعفران به ترتیب 4/222 و 8/57 کیلوگرم در هکتار بوده و این دو محصول از این نظر دارای تفاوت معنیداری میباشند. همچنین برخلاف محصول گندم، کاربرد سموم شیمیایی در تولید محصول زعفران بسیار ناچیز بوده و در بسیاری از مزارع اصلاً مصرف نمیشوند. لذا با توجه به نتایج مذکور میتوان زعفران را یک محصول سالمتر و دارای پتانسیل بیشتری برای تولید ارگانیک قلمداد نمود. همچنین مقادیر مصرف کود نیتروژن، فسفر و پتاس در محصول گندم در منطقه بهطور معنیداری کمتر از مقادیر توصیهشده آن میباشد. ولی در محصول زعفران بین مقادیر مصرفی و توصیهشده تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. لذا به نظر میرسد انجام آزمایشهای تجزیه خاک در هر منطقه و ارائه فرمولهای مناسب کود و خدمات ترویجی-آموزشی لازم در این خصوص و بالا بردن سطح آگاهی عمومی یک راهکار مناسب جهت کاهش مصرف نهادههای شیمیایی باشد.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
مهدی نقی زاده؛ محمود غلامی شبستری؛ محدثه شمس الدین سعید
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی رفتارهای فیزیولوژیکی گیاه زعفران، سه توده بومی جمعآوریشده از شهرستانهای گناباد، فردوس و تربتحیدریه تحت اثر شوری آب آبیاری با مقادیر هدایت الکتریکی5/0، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر طی دو سال آزمایشی در زیر یک محافظ باران و در گلدان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی رفتارهای فیزیولوژیکی گیاه زعفران، سه توده بومی جمعآوریشده از شهرستانهای گناباد، فردوس و تربتحیدریه تحت اثر شوری آب آبیاری با مقادیر هدایت الکتریکی5/0، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر طی دو سال آزمایشی در زیر یک محافظ باران و در گلدان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات شوری یزد انجام شد که سه سطح توده بومی و پنج سطح شوری در آنها بهصورت فاکتوریل توزیع شدند. پس از سبز شدن یکنواخت بنهها، بهتدریج و با فواصل زمانی هفتگی، آبشور با هدایت الکتریکی موردنظر برای آبیاری هر گلدان اضافه شد و کسر آبشویی 30 درصد برای کنترل شوری خاک اعمال گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان شوری، محتوی نسبی آب 26/6 درصد، وزن خشک اندام هوایی 80/19 درصد، تعداد کل برگ 042/17 درصد، وزن خشک بنه 42/49 درصد، غلظت قندهای احیاکننده در بنه و برگ 36/43 و 72/23 درصد کاهش و میزان نشت یونی غشاء سلولی در بنه و برگ 34 و 27 درصد، غلظت یون سدیم 70 درصد، نسبت سدیم به پتاسیم 66/66 درصد و غلظت پرولین در برگ 88/2 برابر نسبت به شاهد افزایش یافت، که در اکثر موارد این نوسانات با اعمال تنش 3 دسی زیمنس بر متر آب آبیاری مشاهده میگردد. نتایج همچنین نشان داد که توده بومی گناباد ازنظر صفات رشدی مثل تعداد کل برگ، وزن خشک اندام هوایی و تعداد کل بنه نسبت به دو توده دیگر برتری دارد اما ازنظر مقدار کلروفیل b، مجموع کلروفیل a و b، توده بومی فردوس از برتری نسبی برخوردار است.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
سید مصطفی صادقی؛ گلنوش دهنادی مقدم؛ حمیدرضا درودیان
چکیده
بهمنظور بررسی بهترین اثر تاریخ، عمق و فاصله کاشت بر خصوصیات رشد و عملکرد زعفران (.Crocus sativus L) در لنگرود گیلان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان لنگرود در سال زراعی 1391-1390 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (A) در سه سطح (25 تیرa1:، 25 مردادa2: و 25 شهریورa3: )، عمق کاشت (B) در دو سطح (سانتیمتر ...
بیشتر
بهمنظور بررسی بهترین اثر تاریخ، عمق و فاصله کاشت بر خصوصیات رشد و عملکرد زعفران (.Crocus sativus L) در لنگرود گیلان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان لنگرود در سال زراعی 1391-1390 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (A) در سه سطح (25 تیرa1:، 25 مردادa2: و 25 شهریورa3: )، عمق کاشت (B) در دو سطح (سانتیمتر 5b1: و سانتیمتر 10b2:) و فاصله بوته روی ردیف (C) در دو سطح (سانتیمتر 5c1: و سانتیمتر 10c2:) در نظر گرفته شد. صفات اندازهگیری شده شامل عملکرد کلاله خشک، وزن تر گلبرگ، وزن خشک برگ، طول کلالهها، طول گل، تعداد گل در مترمربع و تعداد روز از کاشت تا گلدهی زعفران بود. نتایج نشان داد، اثر فاکتورهای تاریخ کاشت، عمق و فاصله کاشت بر وزن خامه و کلاله، وزن ترگل، تعداد گل در مترمربع و تعداد روز از کاشت تا گلدهی در سطح احتمال 1درصد معنیدار است. اثر فاکتور B (عمق کاشت) بر وزن کلاله و خامه معنیدار نشد. همچنین اثر متقابل A×B بر وزن خشک برگ، وزن کلاله و خامه و تعداد روز از کاشت تا گلدهی در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد. اثر متقابل ACبر وزن کلاله و خامه و تعداد گل در مترمربع معنیدار بود. اثر متقابل BCتنها بر صفت وزن خشک برگ معنیدار شد تاریخ کاشت شهریور و فاصله کاشت 5 سانتیمتر (a3c1) بیشترین عملکرد کلاله و خامه ( 9/4 کیلوگرم در هکتار) و تعداد گل را (67/64) به همراه داشت. تراکم 5 × 25 سانتیمتر بالاترین عملکرد را بر صفت وزن کلاله و خامه و وزن خشک برگ را نشان داد و تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 10 سانتیمتر (a1c2) کمترین عملکرد کلاله و خامه (3/1کیلوگرم در هکتار) و تعداد گل را (83/19) به همراه داشت. بیشترین وزن خشک برگ از اثر متقابل (b1c1) عمق کاشت 5 سانتیمتر و فاصله کاشت 5 سانتیمتر و (a1c1) تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 5 سانتیمتر به دست آمد و کمترین وزن خشک برگ از اثر متقابل b1c2)) عمق کاشت 5 سانتیمتر و فاصله بوته 10 سانتیمتر و (a1c2) تاریخ کاشت تیر و فاصله کاشت 10 سانتیمتر به دست آمد. پیشنهاد میشود در شرایط اقلیمی و خاکی منطقه گیلان، برای به دست آوردن بالاترین عملکرد و دوره بهرهبرداری زعفران در سال اول کشت، از بالاترین تراکم این پژوهش (80 بنه در مترمربع) در عمق 5 سانتیمتر در کشت شهریورماه و عمق 10 سانتیمتر در کشت مردادماه استفاده شود.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
فاطمه نصیریان؛ علی سروش زاده؛ فائزه قناتی؛ حسین اورکی
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر دمای محیط ریشه بر رشد و فعالیت آنتی اکسیدانتهای موجود در بنه زعفران، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط اتاق رشد اجرا گردید. در این آزمایش اثر دو دمای 1±23 و 1±33 درجه سانتیگراد بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز و اکسین ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر دمای محیط ریشه بر رشد و فعالیت آنتی اکسیدانتهای موجود در بنه زعفران، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط اتاق رشد اجرا گردید. در این آزمایش اثر دو دمای 1±23 و 1±33 درجه سانتیگراد بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز و اکسین اکسیداز در جوانه انتهایی و بنه زعفران از تیرماه (دوره خواب بنه) تا مهرماه (شروع رشد بنه) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو دما، فعالیت آنزیمها در تیرماه حداقل بود. در مهرماه فعالیت آنزیمهای مذکور در دمای 23 درجه سانتیگراد همزمان با شروع رشد ریشه، جوانه انتهایی و برگ در بنههای زعفران افزایش یافت، اما در دمای 33 درجه سانتیگراد، هیچگونه تغییری در فعالیتهای آنزیمی مشاهده نشد. همچنین بیشترین میزان قندهای محلول (گلوکز، مانوز و آرابینو) در جوانه و بنه زعفران در دمای 23 درجه سانتیگراد به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، به نظر میرسد دمای 33 درجه سانتیگراد در محیط کشت با ایجاد اختلال در فعالیت آنها موجب ادامه خواب در بنههای زعفران میشود و در مقابل در دمای 23 درجه سانتیگراد، افزایش فعالیت آنزیمی موجب تحریک رشد زعفران میشود.
مقاله علمی پژوهشی
اقتصاد و بازاریابی
هاشم محمودی؛ سمیرا افراسیابی
چکیده
انتقال نامتقارن قیمت بهعنوان یکی از مصادیق نارسایی بازار مطرح میباشد که بر رفاه مصرفکنندگان اثر میگذارد. به همین دلیل، تحلیل انتقال قیمت در بازارهای کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. زعفران بهعنوان طلای سرخ ایران یکی از مهمترین محصولات تولیدی کشاورزی کشور میباشد. در این بین استانهای خراسان رضوی، جنوبی و شمالی ...
بیشتر
انتقال نامتقارن قیمت بهعنوان یکی از مصادیق نارسایی بازار مطرح میباشد که بر رفاه مصرفکنندگان اثر میگذارد. به همین دلیل، تحلیل انتقال قیمت در بازارهای کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. زعفران بهعنوان طلای سرخ ایران یکی از مهمترین محصولات تولیدی کشاورزی کشور میباشد. در این بین استانهای خراسان رضوی، جنوبی و شمالی از عمدهترین استانهای تولیدکننده زعفران در کشور میباشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی نحوه انتقال قیمت محصول زعفران در بین استانهای موردنظر میباشد. بدین منظور ابتدا وجود رابطه بلندمدت بین متغیرهای مورد مطالعه با استفاده از آزمونهای همگرایی یوهانسون و انگل و گرنجر بر پایه دادههای ماهانه 1390-1385 مستخرج از دفتر آمار بانک مرکزی مورد آزمون قرار گرفت. سپس جهت نحوه انتقال (متقارن یا نامتقارن) قیمت از روشهای همگرایی آستانهای استفاده شد. نتایج آزمون همگرایی انگل و گرجر و آزمون همگرایی یوهانسون وجود رابطه بلندمدت را در بین استانهای موردنظر تأیید نمود. یافتههای این مطالعه نشان داد انتقال قیمت زعفران در بلندمدت بین استانهای خراسان رضوی، جنوبی و شمالی متقارن است. همچنین با بهکارگیری مدلهای تصحیح خطا بر پایه تکنیکهای تصحیح خطای آستانهای، تعدیلات کوتاهمدت بازار زعفران در بین این سه استان تجزیه و تحلیل گردید لذا، اتخاذ سیاستهای حمایتی قیمتی در خصوص بازار زعفران در بین سه استان پیشنهاد میشود.
مقاله علمی کوتاه
کشاورزی و علوم پایه
سیده فاطمه فانی یزدی؛ ناصر مهدوی شهری؛ خدیجه نژاد شاهرخآبادی؛ سید امین فانی یزدی؛ سعید جاهدی پور
چکیده
زعفران (Crocus sativusL.)، گیاه بومی کشور ایران و خصوصاً منطقه خراسان هست و دارای جایگاه خاصی در الگوی تغذیه مردم میباشد. با توجه به مطالعات متعدد اثرات زعفران و ازآنجاکه در زمینهی اثرات آن بر روند تکوین مگس سرکه بهعنوان یک مدل جانوری مطالعات خاصی صورت نگرفته، در این مطالعه اثرات عصاره آبی زعفران بر درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativusL.)، گیاه بومی کشور ایران و خصوصاً منطقه خراسان هست و دارای جایگاه خاصی در الگوی تغذیه مردم میباشد. با توجه به مطالعات متعدد اثرات زعفران و ازآنجاکه در زمینهی اثرات آن بر روند تکوین مگس سرکه بهعنوان یک مدل جانوری مطالعات خاصی صورت نگرفته، در این مطالعه اثرات عصاره آبی زعفران بر درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ در مگس سرکه در حین تکوین، مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 5 جفت مگس سرکه وحشی بالغ سهروزه جهت جفتگیری و تخمگذاری به هر یک از ظروف کشت حاوی غلظتهای متفاوت عصاره آبی زعفران منتقل و پس از هشت ساعت خارج گردیدند. درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ در کلیه غلظتها موردبررسی قرار گرفت. تجزیهوتحلیلهای آماری با نرمافزار SAS و میانگین دادهها با آزمون Tukeyبا حداقل سطح معنیداری (p<0.05) مقایسه شدند. در غلظتهای پایینتر زعفران، افزایش معنیدار میزان تبدیل لارو به شفیره در مقایسه با گروه کنترل، مشاهده شد. اما حضور غلظتهای بالای زعفران در محیط کشت، منجر به کاهش معنیدار درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ گردید. با توجه به نتایج بهدستآمده اثرات زعفران بر روند تکوین مگس سرکه تا حدی وابسته به دوز عمل میکند. به این معنا که زعفران در غلظتهای پایین اثرات مثبتی بر درصد تبدیل لارو به شفیره و شفیره به بالغ داشته ولی افزایش غلظتهای مصرفی میتواند منجر به بروز تأثیر منفی بر این روند گردد.