کشاورزی و علوم پایه
علی حسین نیا؛ عباس محمدی
چکیده
تولید زعفران، با ارزشترین گیاه دارویی و ادویهای شرق ایران، تحت تأثیر بیمارگرهای مختلفی قرار میگیرد. این تحقیق با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی بیماریزایی جدایههای Alternaria alternata بهعنوان عامل پوسیدگی کورم و برگ گیاه زعفران، در سالهای 94-1393 با نمونهبرداری از خاک و بافتهای گیاهی نواحی مختلف دشت بیرجند صورت گرفت. جدایههای ...
بیشتر
تولید زعفران، با ارزشترین گیاه دارویی و ادویهای شرق ایران، تحت تأثیر بیمارگرهای مختلفی قرار میگیرد. این تحقیق با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی بیماریزایی جدایههای Alternaria alternata بهعنوان عامل پوسیدگی کورم و برگ گیاه زعفران، در سالهای 94-1393 با نمونهبرداری از خاک و بافتهای گیاهی نواحی مختلف دشت بیرجند صورت گرفت. جدایههای قارچی به کمک محیط کشت عصاره سیبزمینی دکستروز آگار جداسازی و خصوصیات ریختشناسی آنها بر روی محیط کشت سیبزمینی هویج آگار بررسی شد. دیانآی ژنومی جدایههای قارچی به روش CTAB استخراج و زیر واحدهای ریبوزومی به کمک آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر گردیدند. آزمون بیماریزایی جدایهها بر روی گیاه زعفران به سه روش تلقیح برگهای بریدهشده، تلقیح کورم زعفران در شرایط آزمایشگاهی و تلقیح گیاه زعفران درون گلخانه انجام شد. بر اساس خصوصیات ریختشناسی، 80 جدایه A. alternata در این تحقیق از دشت بیرجند شامل شهرستانهای بیرجند، خوسف و سربیشه جداسازی گردیدند. در آزمونهای بیماریزایی، پس از 3 تا 5 روز، برگهای بریدهشده در محل تلقیح ابتدا کلروز و سپس نکروز بافتها مشاهده گردید. کورمها در محل تلقیح پوسیدهشده و برگهای گیاهان تلقیحشده در گلخانه نیز دچار زردی و خشکیدگی شدند. شدت پوسیدگی و توسعه آن در جدایههای مختلف تقریباً یکسان و پس 5 از روز غدههای آلوده، پوسیدهشده و بافت برگها نکروزه گردیدند. توالی ناحیه ITS جدایهها 100 درصد با توالی جدایههای A. alternata بانک ژن شباهت داشتند و در شجره فیلوژنتیکی با آنها در یک گروه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که A. alternata پتانسیل ایجاد پوسیدگی کورم، لکهبرگی، کلروز و نکروز برگهای زعفران را در صورت وجود شرایط بیماریزایی، دارا است. این تحقیق اولین گزارش از بیماریزایی این قارچ روی بافتهای مختلف زعفران در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه است.
کشاورزی و علوم پایه
زهرا حیدری؛ حسین بشارتی؛ سعیده ملکی فراهانی
چکیده
این مطالعه باهدف بررسی خصوصیات کیفی و کمی زعفران (.Crocus sativus L) تحت تأثیر مصرف کود شیمیایی نیتروژن و نیز تلقیح با باکتریهای محرک رشد بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشگاه شاهد انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود شیمیایی نیتروژن در سه سطح صفر، 25 و 50 کیلوگرم ...
بیشتر
این مطالعه باهدف بررسی خصوصیات کیفی و کمی زعفران (.Crocus sativus L) تحت تأثیر مصرف کود شیمیایی نیتروژن و نیز تلقیح با باکتریهای محرک رشد بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشگاه شاهد انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود شیمیایی نیتروژن در سه سطح صفر، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار و دو سطح کاربرد و عدم کاربرد کود زیستی شامل سودوموناسپوتیدا و باسیلوسلنتوس بودند. صفات مورد بررسی شامل وزن اندام هوایی، وزن تازه گل، تعداد گل در واحد سطح و وزنتر و خشک کلاله، میزان پروتئین، فسفر، آهن و روی،سطح و محتوی کلروفیل برگ، سافرانال، پیکروکروسین و کروسین کلاله بودند. نتایج نشان داد که تلفیق 50 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن بههمراه کود زیستی باعث افزایش حدود 217 درصدی عملکرد خشک کلاله نسبت به شاهد شد. با مصرف 25 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن سافرانال و کروسین کلاله بهترتیب 13/5 و 9/10 درصد کاهش یافت. کاربرد تلفیقی 25 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن و کود زیستی بر مقدار پیکروکروسین به میزان 90/11 درصد نسبت به تیمار شاهد افزود. مصرف همزمان 50 کیلوگرم کود شیمیایی نیتروژن و کود زیستی کارآمدترین تیمار در افزایش عملکرد کلاله و خصوصیات کیفی برگ زعفران بود. در این تیمار میزان فسفر، روی و مس برگ زعفران به ترتیب 05/83، 36/69 و 6/86 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بهطورکلی تلقیح بنههای زعفران با باکتریهای سودوموناس و باسیلوس با اثر بر جذب عناصر غذایی باعث بهبود اکثر صفات کمی و کیفی زعفران شد.