کشاورزی و علوم پایه
سعیده علیزاده سالطه
چکیده
بهمنظور بررسی امکان و شرایط بهینه کشت زعفران در منطقه تبریز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شاملآ استفاده از دو اکوتیپ کاشمر و مرند در 4 سطح وزن بنه مادری (3 تا 5، 1/5 تا 7، 1/7 تا 9 و بیش از 9 گرم) و در دو روش کشت کپهای و ردیفی ...
بیشتر
بهمنظور بررسی امکان و شرایط بهینه کشت زعفران در منطقه تبریز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شاملآ استفاده از دو اکوتیپ کاشمر و مرند در 4 سطح وزن بنه مادری (3 تا 5، 1/5 تا 7، 1/7 تا 9 و بیش از 9 گرم) و در دو روش کشت کپهای و ردیفی بودند. نتایج بهدستآمده نشان داد که شاخصهای عملکرد بنه زعفران بهطور معنیداری تحت تأثیر وزن بنه مادری و روش کشت قرار گرفتند، اما تأثیر دو اکوتیپ مورد کاشت معنیدار نبود. استفاده از بنههای مادری با وزن بیش از 9 گرم بیشترین تعداد کل بنه دختری در واحد سطح (65/342 بنه در مترمربع) و بیشترین عملکرد بنههای دختری (9/892 گرم در مترمربع) و همچنین بیشترین عملکرد گل را نشان داد. بررسی شاخصهای گلدهی زعفران در سال 91 نشان داد که با افزایش وزن بنههای کشت شده، عملکرد گل نیز افزایش یافت. بهنظر میرسد تولید بنههای با وزن بیشتر و به دنبال آن افزایش عملکرد گل، نیازمند استفاده از بنههای مادری درشت در زمان کشت میباشد. همچنین بیشترین عملکرد کلاله، در روش کشت ردیفی نسبت به کشت کپهای مشاهده گردید. نتایج حاصل از تأثیر دو روش کشت بر تعداد و وزن بنههای دختری تولید شده، حاکی از برتری کشت ردیفی نسبت به کشت کپهای بود. در مجموع، استفاده از بنههای مادری با وزن هفت گرم به بالا و نیز کاشت بنهها با روش ردیفی تأثیر مثبتی بر رشد و عملکرد زعفران نشان داد.