علوم و صنایع دارویی و پزشکی
محبوبه ناصری؛ علیرضا رامندی؛ فرحناز محمدی
چکیده
بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان میتواند داشته باشد، حائزاهمیت است. دیابت بیماری مزمنی است که با کاهش ترشح انسولین ناشی از اختلال در عملکرد سلولهای بتا در پانکراس یا افـزایش مقاومـتبه انسولین مشخص میشود. گرایش به درمان دیابت توسط داروهای گیاهی که دارای عوارض جانبی ...
بیشتر
بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان میتواند داشته باشد، حائزاهمیت است. دیابت بیماری مزمنی است که با کاهش ترشح انسولین ناشی از اختلال در عملکرد سلولهای بتا در پانکراس یا افـزایش مقاومـتبه انسولین مشخص میشود. گرایش به درمان دیابت توسط داروهای گیاهی که دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند،روز به روز گسترش می یابد. این مطالعه برای اولین بار با هدف بررسی تاثیرعصاره آبی بنه زعفران بر میزان گلوکز خون و آنزیمهای کبدی در موشهای صـحرایی دیـابتیانجام شد. موشهای صحرایی نر بهطور تصادفی به گروههای سالم و بیمار بدون درمان و تحتدرمان با دوزهای 100، 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرمعصاره آبی بنه زعفران تقسیم شدند. برای القای دیابت از استرپتوزوتوسین استفاده شد. به دنبال تزریق عصاره بنه زعفران میزان مرگ و میر به صورت چشمگیری کاهش یافت. دوزهای 200 و 300 میلیگرم برکیلوگرماز عصاره آبی بنه زعفران سبب کنترل کاهش وزن موشهای دیابتی گردیدند به گونهای که دوز 300 میلیگرم بر کیلوگرم نسبت به تیمار کنترل بدون دیابت معنیدار نبود. نتایج نشان داد که تزریق عصاره آبی بنه زعفران سبب کاهش معنیدار گلوکز ناشتا خون شد. دوز 300 میلی گرم در روز 15 بعد از القا دیابت، سبب کاهش چشمگیری در سطح گلوکز خون گردید به نظر میرسد یکی از مکانیسمهای اثرهیپوگلیسمیک عصاره زعفران که موجب افزایش ترشح انسولین از سلولهایبتای پانکراس میشودباعث این اتفاق بوده است. دوز 300 میلیگرم بر کیلوگرم سبب کاهش آنزیمهای کبدی AST و ALT درسرم خونی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آبی بنه زعفران علاوه بر بر کاهش قند خون و کنترل بیماری دیابت باعث تنظیم فعالیت آنزیمهای کبدی میشود.