دانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923Changes of some growth indices and yield of saffron (Crocus sativus L.) in different altitudesتغییرات برخی از شاخصهای رشدی و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.) در ارتفاعات مختلف از سطح دریا19521415665410.22048/jsat.2022.340439.1460FAعباس جلالیدانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.0000-0003-4253-5145فائزه زعفریاندانشیار گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.0000-0002-2601-8909بنیامین ترابیدانشیارگروه زراعت، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.رحمت عباسیاستادیار گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.Journal Article20220502Saffron can be cultivated in many regions of the world with different climates. But the best climate for growing saffron is the Mediterranean climate with its warm and dry summers. The present study was conducted to evaluate some indicators of saffron growth in 2019-2020 in four region with different altitudes above sea level in Sari, Iran. These regions include Sari plain (level with sea level), Sarkat (350 meters above sea level), Reskat (900 meters above sea level) and Margav (1350 meters above sea level). These experiments were performed in a randomized complete block design with three replications. The treatment was includes corm size in three weight groups: small (4±2 g), medium (10±2 g) and large (15±2 g) and Measured traits include leaf area index, cumulative dry matter, growth rate, relative growth rate and saffron yield. The results showed that the trend of saffron leaf area development in all studied regions has a non-linear trend and follows a logistic-peak function. Based on the results, a significant difference was observed between the leaf area development trend among different sizes of mother corm in all regions and the trend of leaf area index changes during the growing season was higher for larger corms than for smaller corms. The trend of changes in dry matter accumulation also had a sigmoidal trend in all experiment region. Total dry matter changes were higher for larger corms. Although the trend of changes in crop growth rate in higher altitude region was lower; But the rate of growth rate fluctuation or in other words the difference between the minimum and maximum growth rate during the season in the two higher regions was less than the lower regions. The growth trend of saffron in four regions showed that it grows during the season in region with higher altitudes above sea level and following more vegetative growth and more dry matter allocation to the storage organ, larger corm is produced and the potential to increase the yield of dried saffron flowers and stigmas will increase next year.زعفران در بسیاری از مناطق جهان با اقلیمهای مختلف کشت میشود. اما بهترین اقلیم برای رشد آن آب و هوای مدیترانهای با تابستان خشک میباشد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی برخی شاخصهای رشد زعفران در سال 99-1398 در چهار منطقه با ارتفاع متفاوت از سطح دریا در شهرستان ساری انجام شد. این مناطق شامل دشت ساری (همتراز با سطح دریا)، سرکت (350 متر بالاتر از سطح دریا)، رسکت (900 متر بالاتر از سطح دریا) و مرگاو (1350 متر بالاتر از سطح دریا) می باشد. آزمایش حاضر در هر منطقه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار آزمایش شامل اندازه بنه در سه گروه وزنی ریز (2±4 گرم)، متوسط (2±10 گرم) و درشت (2±15 گرم) و صفات اندازهگیری شده شامل شاخص سطح برگ، ماده خشک تجمعی، سرعت رشد، سرعت نسبی رشد و عملکرد زعفران بود. نتایج نشان داد که روند توسعه سطح برگ زعفران در تمامی مناطق تحت مطالعه روندی غیرخطی داشته و از تابعی لجستیک-پیک پیروی میکند. بر اساس نتایج، تفاوت قابل توجهی بین روند توسعه سطح برگ در میان اندازههای مختلف بنه مادری در همه مناطق مشاهده شد و روند تغییرات شاخص سطح برگ طی فصل رشد برای بنه درشتتر نسبت به بنههای ریزتر از میزان بالاتری برخوردار بود. روند تغییرات تجمع ماده خشک نیز در تمامی مناطق مورد آزمایش از یک روند سیگموئیدی برخوردار بود. ینه درشت میزان تجمع ماده خشک بالاتری در طی فصل رشد نشان داد. اگر چه روند تغییرات سرعت رشد زعفران در مناطق با ارتفاع بالاتر از سطح پایینتری برخوردار بود؛ اما میزان نوسان سرعت رشد و یا بعبارتی اختلاف بین حداقل و حداکثر سرعت رشد طی فصل در دو منطقه مرتفعتر نسبت به مناطق پستتر کمتر بود. روند رشد زعفران در چهار منطقه نشان داد که در مناطق با ارتفاع بیشتر از سطح دریا طول فصل رشد بیشتر میشود و بدنبال رشد رویشی بیشتر و تخصیص ماده خشک بیشتر به اندام ذخیرهای، بنه بزرگتری تولید و پتانسیل افزایش عملکرد گل و کلاله خشک زعفران در سال بعد افزایش مییابد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_156654_91ce7052940946365881099d45a1ecf9.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923Measurement of minerals in saffron’s stamens, petals and stylesبررسی مواد معدنی در پرچم، گلبرگ و خامه زعفران21522515665510.22048/jsat.2022.339834.1459FAجواد فیضیاستادیار گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایرانمسلم جهانیگروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.0000-0002-6135-7068الهه مرادیدانش آموخته ارشد صنایع غذاییسیما احمدیدانش آموخته شیمی تجزیه، دانشگاه پیام نور مشهد، مشهد، ایرانJournal Article20220507One of the new management methods to reduce costs and also environmental pollution is the use of agricultural waste. Considering the importance of metal compounds in the consumer’s health and their decisive role in proposing suitable cultivation areas and developing food applications of saffron by-products in Iran, it is necessary to measure micronutrients and useful nutritional metal elements and heavy metal residues. Iran is the largest producer and exporter of saffron in the world with an annual production of 330 tons and an export of 280 tons. In this study, minerals of different components of saffron flowers (petals, stamens and styles) collected from eleven farms (in Khorasan Razavi and Qazvin provinces) were measured using an atomic absorption spectrometer. The results showed that in the stamen, the highest amount of micronutrients was related to magnesium (3031.9031), sodium (366.29), iron (236.57), copper (122.01), manganese (109.04) and zinc (91.17) mg/kg, respectively. Also, calcium and potassium quantities were 2.30 and 3.51 g/100g, respectively. In the style samples, the highest amount of micronutrients was related to magnesium (2365.78), sodium (394.53), iron (238.11), manganese (113.13), zinc (66.83) and copper 49.39 mg/kg, respectively. In the style samples, calcium (4.30) and potassium (2.15) were 4.30 and 2.15 g/100g, respectively. In the case of petals, like style, the highest levels of micronutrients were related to magnesium (1805/80), sodium (539.25), iron (292.63), manganese (81.98), zinc (56.76) and copper 16.17) mg/kg, respectively. Also, the amount of calcium and potassium were 3.45 and 1.59 g/100g, respectively. Due to the results and richness of these by-products of micronutrients, they can be used in various food industries, including enrichment and compensation of mineral deficiency of various processed and canned foods.یکی از روشهای مدیریتی نوین به منظور کاهش هزینه و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست استفاده از پسماندهای حاصل از کشاورزی است. نظر به اهمیت ترکیبات فلزی در سلامتی مصرف کنندگان و نقش تعیین کننده آن در پیشنهاد نواحی کشت مناسب برای توسعه مصارف خوراکی اجزای مختلف گل زعفران در ایران، سنجش مواد معدنی و عناصر فلزی مفید تغذیهای و باقیمانده فلزات سنگین در آن ضروری است. ایران با تولید سالانه ۳۳۰ تن و صادرات ۲۸۰ تن از این محصول بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده زعفران در دنیا است. در این مطالعه مواد معدنی اجزای مختلف گل زعفران (گلبرگ، پرچم و خامه) جمع آوری شده از یازده مزرعه (در استان خراسان رضوی و قزوین) با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد، در پرچم بیشترین میزان مواد معدنی به ترتیب مربوط به منیزیم (90/3031) سدیم (29/366)، آهن (57/236)، مس (01/122)، منگنز (04/109) و روی (17/91) بر حسب میلیگرم در کیلوگرم است. همچنین میزان کلسیم و پتاسیم نیز به ترتیب 30/2 و 51/3 گرم در 100 گرم بود. در خامه نیز بیشترین میزان مواد معدنی به دست آمده به ترتیب مربوط به منیزیم (78/2365)، سدیم (53/394)، آهن (11/238)، منگنز (13/113)، روی (83/66) و مس (39/49) بر حسب میلیگرم در کیلوگرم بود. میزان کلسیم و پتاسیم نیز به ترتیب 30/4 و 15/2 گرم در 100 گرم بود. در مورد گلبرگ نیز همانند خامه بیشترین میزان مواد معدنی به ترتیب مربوط به منیزیم (80/1805)، سدیم (25/539)، آهن (63/292)، منگنز (98/81)، روی (76/56) و مس (17/16) بر حسب میلیگرم در کیلوگرم بود. همچنین میزان کلسیم (45/3) و پتاسیم (59/1)گرم در 100 گرم بود. با توجه به نتایج و غنی بودن اجزا مختلف گل زعفران از مواد معدنی، میتوان از آنها در صنایع غذایی مختلف جهت غنیسازی و جبران کمبود مواد معدنی انواع غذاهای فراوری شده و کنسرو شده استفاده کرد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_156655_a7c2c02f2da4c39b277bdcd141a0a688.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923Locating and Recognizing of Saffron Flowers using Image Processingمکانیابی و تشخیص گل زعفران با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر22726015760210.22048/jsat.2022.290185.1427FAمصطفی دهباشیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی کامپیوتر، موسسه آموزش عالی هاتف، زاهدانامیر رجاییاستادیار، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ولایت، ایرانشهرحسین کاردان مقدممربی، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده مهندسی کامپیوتر و صنایع، دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجندJournal Article20210619Saffron is one of the most valuable crops on the planet and the most expensive agricultural and medicinal product globally; this plant has a special place among the industrial and export products of Iran. One of the challenges in the production of this plant is timely harvest from the ground as well as red stigmas (branches) separating from other parts of saffron because the flowers are harvested in a brief period. Further, harvesting and separating at a limited time is a critical point. This research has been tried with the help of image processing techniques to discuss and recognize saffron flowers and how to identify them on the ground. In the first step, saffron flowers are recognized by transforming colored spaces. Then, the histogram and the minimum threshold are used to segment and remove extra pixels. For this purpose, to identify flowers, RGB space is converted to YCbCr space, and the combination of HSI and YCbCr color space is used to distinguish other objects in the image; also, a histogram of Cb component for early identification of saffron flowers are used. Then, those pixels which are misidentified are removed by the threshold value. Next step, the saffron flower needle-shaped leaves that are placed on the flowers are restored by morphological operation of the proposed method, and the flowers that overlap are removed. Then, the type of saffron flower (bud, broken, open flower) is determined, and the ability of harvest or suitability of saffron flowers for harvesting has been determined. Finally, the flower center that can be harvested is recognized and used by the saffron harvesting robot. Average results with respect to the accuracy, recall, F-measure, correctness, and correlation coefficient were 99.79, 99.42, 99.60, 99.91, and 99.50 achieved by the proposed method, respectively. زعفران یکی از با ارزشترین گیاهان زراعی موجود در روی کره زمین میباشد، که این گیاه به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی کشور ایران دارد. یکی از مشکلاتی که در تولید این گیاه وجود دارد، برداشت به موقع آن از روی زمین و جداسازی کلاله (شاخه) های قرمز زعفران از بقیه قسمتهای گل زعفران می باشد، چرا که عمدتاً گلهای زعفران در یک بازه زمانی بسیار کوتاه به ثمر میرسند و همچنین برداشت و جداسازی آن در این بازه زمانی محدود بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش، سعی شدهاست که با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر به بحث و بررسی نحوه شناسایی گل زعفران در روی زمین پرداخته شود. در مرحله اول برای شناسایی گل زعفران از تبدیلات فضاهای رنگی استفاده نموده، سپس از طریق هیستوگرام و آستانه مینیمم نسبت به بخشبندی و حذف پیکسلهای اضافی اقدام شده است. بدینمنظور، برای شناسایی گل از تبدیل فضای RGB به فضای YC<sub>b</sub>C<sub>r</sub> و برای تشخیص سایر اشیاء موجود در تصویر از ترکیب فضاهای رنگی HSI و YC<sub>g</sub>C<sub>r</sub> استفاده و از هیستوگرام مؤلفه C<sub>b</sub><sub> </sub>برای تشخیص اولیه گل زعفران بهره بردهاند. سپس، برخی از پیکسلهایی که به اشتباه تشخیص داده شدهاند، با کمک مقدار آستانه حذف گردیده اند. در مرحله بعدی، برگهای سوزنیشکل گیاه زعفران، که بر روی گلها قرار گرفتهاند با استفاده از عملیات مورفولوژیک الگوریتم پیشنهادی ترمیم و رویهم افتادگی گلها بازسازی شده است. در گام بعدی، نوع گل زعفران (غنچه، شکسته، گل باز شده) تعیین گردیده و قابل برداشت بودن و یا مناسب نبودن گل زعفران برای برداشت تعیین شده است. در انتها مرکز گلهایی که قابل برداشت تعیین شده اند، مشخص و در اختیار ربات برداشت زعفران قرار میگیرد. میانگین نتایج ارزیابی، با معیار دقت، فراخوانی، F-measure، درستی و ضریب همبستگی به ترتیب 79/99، 42/99، 60/99، 91/99 و 50/99 برای روش پیشنهادی حاصل شده است.https://saffron.torbath.ac.ir/article_157602_52e9c2b5e3dc5b72656cbce0449e0e5b.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923Study flagellum and fliC of the causative bacterial agent of saffron corm rot disease Burkholderia gladioli pv. gladioli, a strategy in identification and prevention of disease spreadمطالعه تاژک و ژن fliC باکتری عامل بیماری پوسیدگی بنه زعفرانBurkholderia gladioli pv. gladioli، راهبردی در شناسایی باکتری و پیشگیری از گسترش بیماری26127215913710.22048/jsat.2022.342484.1461FAمحمد رمضانی کپورچالیدانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه علوم و فناوری زیستی گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایرانمحمدرضا صفرنژاداستادیار سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران، ایرانابوالقاسم قاسمیاستادیار سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران، ایرانناصر فرخیدانشیار گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم و فناوری زیستس، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران0000-0003-4676-1545Journal Article20220515Burkholderia gladioli pv. gladioli (Bgg) is the causative agent of saffron bacterial rot. Accurate identification methods will play an important role in disease control management. Flagellum is the main commodity of the bacteria that facilitates its movement. Furthermore, it is of particular importance in colonization and pathogenicity. The fliC gene is one among five other genes encoding flagellin, the protein that makes the flagella in bacteria. In this study, the flagellin genes of 11 bacterial species were selected and the phylogenetic tree analysis divided them into plant and animal bacteria groups. Electron microscope images were taken from the bacterial flagella and its length was up to nine microns with 400-600 nm in diameter; as observed in both Lophotrichous and Monotrichous forms. fliC was amplified and analyzed for the first time by polymerase chain reaction for the two isolates of bacterial pathogen of saffron. Specific primers were designed and used that managed to separate Bgg from other bacteria, and helped in distinguishing the infected saffron corms from the healthy. Electron microscopy of the flagellum was illustrative of different types of Bgg. Investigating and studying the fliC gene can be useful in diagnosis of the causative agent of saffron corm rot disease.باکتری <em>Burkholderia</em> <em>gladioli</em> pv. <em>gladioli</em> (<em>Bgg</em>) عامل بیماری پوسیدگی بنه زعفران از بیماریهای شایع این گیاه است. روشهای شناسایی دقیق نقش مهمی در مدیریت کنترل بیماری خواهند داشت. تاژک، وسیله اصلی حرکت در باکتریها است و از اهمیت خاصی در کلونیزاسیون، استقرار و بیماریزایی برخوردار است. ژن <em>fliC</em> یکی از پنج ژن کد کننده فلاژلین میباشد. در این مطالعه، ژنهای فلاژلین یازده گونه باکتریایی انتخاب شدند که با آنالیز فیلوژنتیکی در گروههای باکتریهای گیاهی و جانوری جای گرفتند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی از تاژک طول آن را حداکثر 9 میکرون با قطری معادل 600-400 نانومتر به دو شکل لوفوتریش و مونوتریش نشان داد. ژن <em>fliC</em> برای اولین بار به کمک PCR در دو جدایه باکتری جدا شده از گیاه زعفران تکثیر و مورد بررسی قرار گرفت. پرایمرهای اختصاصی طراحی شده بطور مؤثری توانستند این باکتری را از سایر گونههای دیگر تفکیک نمایند و به سرعت بنههای آلودهی زعفران را از بنههای سالم تشخیص دهند. با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی، تاژک از منظر نوع آرایش در دو جدایه باکتری جدا شده از گیاه زعفران مورد بررسی قرار گرفت. بررسی و مطالعه ژن <em>fliC</em> میتواند در تشخیص عامل بیماری پوسیدگی بنه زعفران مفید واقع شود.https://saffron.torbath.ac.ir/article_159137_d30b6a2edbf520d42ab64fd9b7be24a3.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923The effect of gamma radiation on some growth and phytochemical indices of saffron (Crocus sativus)تاثیر پرتو گاما بر برخی شاخصهای رشدی و فیتوشیمیایی زعفران (Crocus sativus)27328615313510.22048/jsat.2022.326686.1451FAعلی محمد محیط اردکانیدانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه یزدسیدابراهیم سیفتیاستادیار بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزدعلی ایزانلودانشیار بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندزهرا کریمی بکردانشآموخته کارشناسی ارشد باغبانی-گیاهان دارویی دانشگاه شاهدJournal Article20220126In recent years, the use of saffron spice is increasing due to its medicinal properties and effective components. In addition to increasing crop production, increasing the quantity and quality of secondary metabolites is considered one of the most important objectives of plant breeding programs. On the other hand, the saffron plant has low genetic diversity due to the nature of vegetative propagation and induction of variation through mutagenesis is a suitable tool to achieve the desired diversity. Gamma radiation is one of the most widely used physical mutagens in plant breeding programs. In order to investigate the effect of gamma-ray on some growth and phytochemical indices of saffron plants, an experiment was conducted in an unbalanced complete randomized design with three treatments (Control, 15 and 18 Gy) at Yazd University. In this experiment, 15 and 18 Gy doses of gamma irradiation (Co60) were applied at Karaj Nuclear Agricultural Research Institute to induce mutations on collected saffron corms from Qaen, South Khorasan in August 2017. In this study, picrocrocin, safranal and crocin were measured in a 1% aqueous solution at 254, 330 and 440 nm wavelengths, respectively. Based on the results of this experiment, the effect of irradiation on picrocrocin and crocin was significant (P <0.001) and the observed amounts of these compounds (93.77 and 263.02) at the dose of 15 Gy were significantly higher than 18 Gy (92.34 and 262.73), while in terms of safranal content, the difference between radiation levels was not significant. Leaf area index and harvest index were also significant and showed the highest amount of these two indices at 15 Gy dose (3.06 and 0.14). In this study, although gamma radiation treatment could not significantly change the number of daughter corms between different levels of radiation and control, a significant reduction in relative chlorophyll content and an average weight of corms were observed compared to the control (without radiation). In general, the results of this study showed that in phytochemical traits as well as harvest index and leaf area, 15 Gy had a significant advantage over plants without radiation, but at higher levels of gamma radiation, probably due to degradation of genetic content and its effect on some biochemical parameters, 18 Gy plants failed to show acceptable results.در سالهای اخیر که استفاده از زعفران به دلیل خصوصیات دارویی و ترکیبات مؤثره آن رو به افزایش است، علاوه بر افزایش تولید محصول، افزایش کمی و کیفی متابولیتهای ثانویه به عنوان یکی از مهمترین اهداف بهنژادی در این گیاه بهشمار میرود. از طرفی، گیاه زعفران به خاطر ماهیت تکثیر رویشی از تنوع ژنتیکی پایینی برخوردار بوده و اصلاح از طریق جهش، میتواند ابزار مناسبی برای دستیابی به تنوع مدنظر به شمار آید. در این مطالعه به منظور بررسی برخی تغییرات فیتوشیمیایی و شاخصهای رشدی بنههای پرتوتابی شده زعفران، بنههای جمعآوری شده در مردادماه 1398 از شهرستان قائن استان خراسان جنوبی در دو سطح 15 و 18 گری با اشعه گاما (چشمه Co<sup>60</sup>) در پژوهشکده کشاورزی هستهای کرج تیمار و سپس بههمراه بنههای شاهد (بدون پرتو) در قالب طرح کاملاً تصادفی نامتعادل در گلخانه پژوهشی دانشگاه یزد کشت شدند. در این بررسی که ترکیبات پیکروکروسین، سافرانال و کروسین برحسب جذب محلول آبی 1% به ترتیب در طول موجهای 254، 330 و 440 نانومتر بر ماده خشک اندازهگیری شد، نتایج نشان داد که در نمونههای پرتوتابیشده، محتوای این سه ترکیب (P<0.001) بیشتر از شاهد و در دُز 15 گری محتوای پیکروکروسین و کروسین (77/93 و 02/263) بهطور معنیدار بیشتر از 18 گری (34/92 و 73/262) بود اما درخصوص محتوای سافرانال، تفاوت بین سطوح پرتوتابی معنیدار نبود. همچنین شاخص سطح برگ و شاخص برداشت نیز در دُز 15 گری بیشترین میزان افزایش معنیداری (06/3 و 14/0) را نشان داد. در این مطالعه اگرچه تیمار پرتو گاما نتوانست تغییر معنیداری را در تعداد بنههای دختری بین سطوح مختلف پرتو و شاهد ایجاد کند اما نتایج حاکی از کاهش معنیدار محتوای کلروفیل نسبی و وزن متوسط بنه دختری پرتوتابیشده نسبت به سطح بدون پرتوتابی بود. بهطورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در صفات فیتوشیمایی و نیز شاخص برداشت و سطح برگ، گیاهان تیمار 15 گری نسبت به گیاهان بدون پرتوتابی، برتری معنیداری داشتند اما در سطح بالاتر پرتو گاما، احتمالاً به دلیل تخریب محتوای ژنتیکی و نیز تأثیر بر روی برخی پارامترهای بیوشیمیایی، گیاهان تیمار 18 گری، نتوانستند نتایج قابل قبولی را نشان دهند.https://saffron.torbath.ac.ir/article_153135_bf4f50c6b70c19f4b89c4295c64b1933.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-152910320220923Welfare effects of increasing competition in the market of export products (Case study: saffron product)آثار رفاهی افزایش رقابت در بازار محصولات صادراتی (مورد مطالعه: محصول زعفران)28730216036710.22048/jsat.2022.346984.1462FAمحمد جواد مهدی زاده راینیدانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه زابل- زابل- ایرانحمید محمدیاستادیار و عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل- زابل- ایرانمسعود دهدشتیاستادیار و عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر- بوشهر- ایرانJournal Article20220613Saffron is one of the non -export products that belong to Iran more than half of it global market. In the last two decades, the export price of saffron has been declining. Continuing this process by reducing exports can have important welfare consequences for producers, exporters and consumers. In this regard, the present study aimed to evaluate the welfare effects of saffron export prices in the world market on the aforementioned groups. The analytical tools used include domestic supply and demand functions and export supply, which was estimated by the series data during the period of 1980-2020. The findings of the study indicate a significant effect of reducing export prices on saffron exports. It has been found that the price of exporting producers and exporters is suffering from welfare, but the welfare of domestic consumer's increases, which is far less than the welfare of the two groups. Welfare analysis showed that in the saffron market if the monopoly in the market of these products completely disappeared, the total welfare of the said groups would be reduced by about 53 percent. It is suggested that before the producers are harmed, support programs should be prepared for this group specifically so that in case of changes in the world market, with the support of the product, it will be possible to continue production. Until now, the export price has always been much higher than the domestic price and exporters have been able to make a profit, so to support producers, transferring income from exporters in the form of a production protection fund can be a political solution. This fund can also be used as a tool to reduce the volatility of exporters' income.زعفران از جمله محصولات صادارتی غیرنفتی است که بیش از نیمی از بازار جهانی آن به ایران تعلق دارد. در دو دهه اخیر قیمت صادارتی محصول زعفران روند نزولی داشته است. ادامه این روند از طریق کاهش صادرات میتواند پیامدهای رفاهی مهمی بر روی تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مصرفکنندگان داشته باشد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات رفاهی کاهش قیمت صادراتی زعفران در بازار جهانی بر روی گروههای یادشده صورت گرفت. ابزارهای تحلیلی مورد استفاده شامل توابع عرضه و تقاضای داخلی و عرضه صادرات میباشد که با استفاده از دادههای سری زمانی دوره 1399-1359 برآورد گردید. یافتههای مطالعه حاکی از اثر معنیدار کاهش قیمت صادراتی بر صادرات زعفران میباشد. مشخص شد که با کاهش قیمت صادراتی تولیدکنندگان و صادرکنندگان با زیان رفاهی مواجه می شوند اما رفاه مصرفکنندگان داخلی افزایش مییابد که البته این افزایش به مراتب کمتر از کاهش رفاه دو گروه دیگر است. تحلیل رفاهی نشان داد در بازار زعفران در صورتی که انحصار در بازار این محصولات بهطور کامل از میان برود رفاه کل گروههای یادشده حدود 53 درصد کاهش خواهد یافت. پیشنهاد میشود پیش از آسیب دیدن تولیدکنندگان، برای این گروه بهطور خاص برنامههای حمایتی تدارک دیده شود تا در صورت تغییر شرایط در بازار جهانی با حمایت از محصول امکان تداوم تولید فرآهم شود. تاکنون همواره قیمت صادراتی به مراتب بالاتر از قیمت داخل بوده است و صادرکنندگان توانستهاند سود کسب نمایند لذا برای حمایت از تولیدکنندگان انتقال درآمد از صادرکنندگان در قالب تشکیل صندوق حمایت از تولید می تواند بهعنوان یک راهکار سیاستی باشد. این صندوق می تواند بهعنوان وسیلهای برای کاهش نوسان درامد صادرکنندگان نیز مورد استفاده قرار گیرد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_160367_d54c2779a0dd22e1f6a5f1b0e999970c.pdf