دانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321Effects of cover crops on weeds density, agronomic characteristics, flower and corm yield of saffron (Crocus sativus L.)اثرات کاشت گیاهان پوششی بر جمعیت علف های هرز، خصوصیات زراعی و عملکرد گل و بنه زعفران(.<i>Crocus sativus</i> L)3193866610.22048/jsat.2016.38666FAمهسا اقحوانی شجریدانشجوی دکتری اگرواکولوژی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد0009-0007-7870-5480پرویز رضوانی مقدماستاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-3827-3878رضا قربانیاستاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدعلیرضا کوچکیاستاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20160625This experiment was conducted in order to study the effect of cover crops on weeds population, flower and corm yield of saffron. The experiment was carried out based on Randomized Complete Block Design with three replications at the Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2013-14. The treatments included six cover crops: barely (<em>Hordeum</em> <em>vulgare</em>), persian clover (<em>Trifolium</em> <em>resupinatum</em>), fenugreek (<em>Trigonella Foenum – Graecum</em> L.), grass pea (<em>Lathyrus sativus</em>), rapeseed (<em>Brassica napus</em>) and arugula (<em>Eruca sativa</em>) and control. The results of analysis of variance showed that the effect of cover crops was significant on all of the studied properties. The maximum flower number (23.m<sup>-2</sup>), flower fresh weight (61.88 kg.ha<sup>-1</sup>) and stigma dry weight (0.990 kg.ha<sup>-1</sup>) were observed in the planting of rapeseed. The stigma dry weight at the control treatment was 41% more than planting a different kind of cover crops. Furthermore, the highest total weight of replacement corms and replacement corms weight without tunic per clone were obtained at the control and then planting of rapeseed as a cover crop. The number of replacement corms per clone among cover crop treatments was about 17% more than that of control. However, the lowest amount of all parameters of flower and corm of saffron were obtained for arugula, Fabaceae species and barely cover crop treatments. Meanwhile, the minimum amount of weed density was observed for barely, arugula, Fabaceae species cover crops treatments and control. Therefore, the results indicated that control and rapeseed as a cover crop treatments had better effects on the flower and corm parameters of saffron.به منظور ارزیابی عملکرد گل و بنه زعفران و نیز جمعیت علفهای هرز در مزرعه زعفران تحت تأثیر برخی گیاهان پوششی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 93-1392 در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل شش گونه گیاه پوششی جو، شبدر ایرانی، شنبلیله، خلر، کلزا و منداب و تیمار شاهد بود. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر مثبت و معنیدار گیاهان پوششی بر تمامی شاخصهای موردمطالعه بود. بیشترین تعداد گل در واحد سطح (23 عدد در متر مربع)، وزن تر گل (88/61 کیلوگرم در هکتار) و وزن خشک کلاله (990/0 کیلوگرم در هکتار) در شرایط کشت گیاه پوششی کلزا مشاهده شد و در ارتباط با وزن خشک کلاله زعفران، تیمار شاهد 41 درصد در مقایسه با کشت انواع گیاهان پوششی برتری داشت. علاوه بر این، حداکثر وزن کل بنههای دختری و وزن بنههای دختری بدون فلس در هر کلون در شرایط عدم کشت گیاه پوششی و پس از آن در شرایط کشت گیاه کلزا مشاهده شد. کشت گیاهان پوششی نیز بهطور متوسط 17 درصد در مقایسه با تیمار شاهد در خصوص تعداد بنههای دختری در هر کلون برتری نشان داد. با این وجود کمترین مقدار تمامی خصوصیات کمی گل و بنه زعفران در شرایط کشت جو بدست آمد. نتایج بیانگر آن بود که اگرچه در بین تیمارهای گیاه پوششی، حداکثر مقدار تمامی ویژگیهای مربوط به گل و بنه زعفران به ترتیب متعلق به خانواده شب بو، بقولات و گندمیان بود، اما کمترین تعداد علفهای هرز به ترتیب به خانوادههای گندمیان، شب بو، بقولات و در نهایت تیمار شاهد اختصاص یافت. بنابراین، نتایج حاکی از عدم برتری کشت گیاهان پوششی بجز گیاه پوششی کلزا در مقایسه با شاهد در خصوص بهبود شاخصهای گل و بنه زعفران بود.https://saffron.torbath.ac.ir/article_38666_27439935d8f4dee1373ae7dfae8422fe.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321Influence of saffron corm soaking in salicylic acid and potassium nitrate on vegetative and reproductive growth and its chlorophyll fluorescence indicesتأثیر پیشتیمار بنة مادری با سطوح مختلف اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم بر عملکرد گل، بنه و شاخصهای فلورسانس کلروفیل زعفران21353889310.22048/jsat.2017.38893FAمانی جباریدانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندمهدی خیاطاستادیار گروه علوم باغبانی، پژوهشکدة گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندحمید رضا فلاحیاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکدة گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند0000-0002-1083-2738علیرضا صمدزادهمربی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندJournal Article20160605Saffron that is an important medicinal plant of Iran is influenced by several environmental stresses. Therefore, the consumption of appropriate hormonal and nutritional compounds can reduce the negative impacts of stresses on it and improve the growth and yield of the plant. For this purposes, an experiment was carried out based on a Randomized Complete Block Design with four replications to study the effect of Salicylic acid (0, 0.5, 1 and 2 mM) and Potassium Nitrate (0, 250,500 and 1000 ml.g<sup>-1</sup>), in the research field station of the College of Agriculture, the University of Birjand, Iran, in the growing season of 2015. The indices evaluated included flower and corolla fresh weight, stigma weight and length, leaf length, corm and cormel weights and diameter, chlorophyll florescence parameters and total chlorophyll content. The results showed that the highest amounts of Fv, Fv/Fm, F'v/F'm (117, 0.27 and 0.44, respectively), total chlorophyll (0.85 µg.g fresh weight), flower and corolla fresh weight (36.9 and 32.1 g.m<sup>-2</sup>, respectively), stigma weight (4.2 g.m<sup>-2</sup>) and length (29.6 mm) and leaf length (37.7 cm) were obtained at 2 mM level of salicylic acid, while the highest F'm was recorded at 0.5 mM salicylic acid. In addition, pretreatment with 1000 mg.l<sup>-1</sup> potassium nitrate increased the amounts of cormel weight and diameter by 30% and 19% compared with the control, respectively. Generally, the results of this experiment indicated an enhancement in saffron growth and yield, affected by corms soaking in salicylic acid and potassium nitrate.زعفران یکی از با ارزشترین گیاهان دارویی ایران است که در حوزة پراکنش خود تحت تأثیر برخی از تنشهای محیطی میباشد. بنابراین، مصرف ترکیبات هورمونی و غذایی میتواند ضمن کاهش آثار سوء تنش، موجبات افزایش رشد و عملکرد گیاه را فراهم سازد. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار با هدف بررسی اثر غوطهوریِ بنههای مادری زعفران در سطوح مختلف اسید سالیسیلیک (5/0، 1 و 2 میلی مولار) و نیترات پتاسیم (250، 500، 1000 میلیگرم بر لیتر) به همراه تیمار شاهد (آب مقطر به عنوان سطح صفر برای هر یک از ترکیبات مورد استفاده) روی برخی صفات مرتبط با رشد رویشی و زایشیِ زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال زراعی 1394 اجرا شد. صفات مورد بررسی شامل وزنتر گل، وزنتر گلبرگ، وزنتر کلاله، طول کلاله، طول برگ، وزن و قطر بنة مادری و دختری، میزان کلروفیل کل و فلورسانس کلروفیل (با هدف بررسی تأثیر تیمارهای آزمایشی بر خسارت احتمالیِ ناشی از تنش گرمای تابستانه) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان Fv، Fv/Fm،F'v/F'm (بهترتیب 117، 27/0 و 44/0)، کلروفیل کل (85/0 میکروگرم بر گرم وزنتر)، وزنترگل، وزنترگلبرگ، وزنترکلاله (به ترتیب 9/36، 1/32 و 2/4 گرم در متر مربع)، طول کلاله و طول برگ (بهترتیب 6/29 میلیمتر و 7/37 سانتیمتر) در تیمار غوطهوریِ بنه در محلول 2 میلیمولار اسید سالیسیلیک و بیشترین میزان F'm به مقدار 434 در سطح 5/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک به دست آمد. تیمار مصرف 1000 میلیگرم بر لیتر نیترات پتاسیم نیز به ترتیب موجب افزایش 19 و 30 درصدیِ مقادیر قطر و وزن بنه دختری گردید. در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد که غوطهوری بنههای مادری زعفران در محلولهای اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم موجب بهبود رشد و عملکرد زعفران میشود.https://saffron.torbath.ac.ir/article_38893_85bbdd050edaa7764985f47761ce46d2.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321The Effect of Organic Fertilizers and Effective Microorganisms (EM)
on Replacement Corm Criteria of Saffron (Crocus sativus L.)بررسی تاثیر کودهای آلی و میکروارگانیسمهای موثر((EM بر ویژگیهای بنههای دختری زعفران (.<i>Crocus sativus</i> L)37494134610.22048/jsat.2016.34377.1110FAسعیده مداحیدانشجوی کارشناسی ارشد، زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد.مهدی پارسادانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.مرتضی گلدانیدانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدمحمد کافیاستاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.0000000209331346Journal Article20150815An experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at a field located in the Rivash town in the Khorasan Razavi province during the growing season 2013-2014 in order to compare and evaluate the effects of chemical fertilizer (Containing 12% N from Urea and nitrate sources, 8% P, 4%K and also Zn, Cu, Mg, Fe, Chelates), vermiwash and different levels of manure and vermicompost fertilizer with the use of biological EM (effective microorganisms) on the characteristics of corm in Saffron. Treatments included: 1.fertilizer chemical (containing 12% nitrogen from urea and nitrate, %8-P, 4% potassium and chelates together iron, zinc, manganese and copper) 2.Manure 40 t.ha<sup>-1</sup>, 3.manure 40 t.ha<sup>-1</sup> + EM, 4.manure 80 t.ha<sup>-1</sup>, 5.manure 80 t.ha<sup>-1</sup> + EM, 6.vermicompost 10 t.ha<sup>-1</sup>, 7.vermicompost 10 t.ha<sup>-1</sup> + EM, 8.vermicompost 15 t.ha<sup>-1</sup>, 9.vermicompost 15 t.ha<sup>-1</sup> + EM 10.vermicompost 20 t.ha<sup>-1</sup> , 11.vermicompost 20 t.ha<sup>-1</sup> + EM, 12.vermiwash, 13.vermiwash+ EM, 14.Manure 40 t.ha<sup>-1</sup>+ vermiwash, 15.Manure 40 t.ha<sup>-1</sup> + vermiwash + EM, 16.Control (no fertilizer application). The results of analysis of variance showed a significant effect of treatments on all of the characteristics with the exception of the total number of saffron corms. The results indicated that the highest increase in total yield of corm (715 g.m<sup>-2</sup>), corm number more than 8 grams (57 corms.m<sup>-2</sup>), was obtained as a result of the use of chemical fertilizers and was equal to the combined application of Manure 40 t.ha<sup>-1</sup>+ vermiwash + EM. The orthogonal comparisons showed that the use of EM with vermicompost and manure versus using vermicompost and manure alone significantly reduced the traits of saffron.به منظور بررسی تأثیر کود شیمایی و کودهای آلی بههمراه مصرف میکروارگانیسمهای مؤثر (EM) بر خصوصیات بنهی زعفران، آزمایشی در سال زراعی 93-1392 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و 16 تیمار در شهر ریوش اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل 1-کود شیمایی (حاوی 12 درصد ازت از منبع اوره و نیترات، 8 درصد فسفر، 4 درصد پتاسیم و کلاتهای آهن، روی، منگنز و مس) 2- کود دامی 40 تن در هکتار 3- کود دامی 40 تن در هکتار+ EM 4- کود دامی 80 تن در هکتار 5- کود دامی 80 تن در هکتار+EM 6- ورمیکمپوست 10 تن در هکتار 7- ورمیکمپوست 10 تن در هکتار+EM 8- ورمیکمپوست 15 تن در هکتار 9- ورمیکمپوست 15 تن در هکتار+EM 10- ورمیکمپوست 20 تن در هکتار 11- ورمیکمپوست 20 تن در هکتار+EM 12- ورمیواش 13- ورمیواش+EM 14- کود دامی 40 تن در هکتار+ورمیواش 15- کود دامی 40 تن در هکتار+ ورمیواش+EM و 16- شاهد (عدم مصرف کود) بود.نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثرات معنیدار تیمارهای کودی بر صفات مورد بررسی زعفران به استثنای تعداد کل بنههای دختری بود.بر اساس نتایج آزمایش، بیشترین افزایش در عملکرد کل بنههای دختری (715 گرم در مترمربع)، تعداد بنههای دختری بیشتر از 8 گرم (57 بنه در مترمربع)، در نتیجهی کاربرد کود شیمیایی حاصل شد که این تأثیر با اثر کود دامی 40 تن در هکتار+ورمیواش+EM برابری کرد. بر اساس نتایج مقایسات گروهی کاربرد EM همراه با ورمیکمپوست و کود دامی نسبت به مصرف ورمیکمپوست و کود دامی به تنهایی بهطور معنیداری باعث کاهش صفات مورد بررسی زعفران شد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_41346_cd92333008c814c1e73074136dfa3c07.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321Survey and comparison of the antioxidant activity, total phenolic, and flavonoid compounds of saffron petals sowing in different regions of the Lorestan provinceبررسی و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی، فنل های کل و فلاونوئیدهای گلبرگ زعفران (.<i>Crocus sativus</i> L) کاشته شده در مناطق مختلف استان لرستان51603923110.22048/jsat.2017.39231FAعلی محمدیانمحقق مرکز تحقیقات داروهای گیاهی رازی، دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان، خرم آباد، ایران
محقق بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانحسن احمدونددانشیار گروه شیمی،دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایرانرضا کرمیانمحقق بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانرضا سیاه منصوراستادیار ، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانعلی سپهوندمحقق، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانشهرام امیدواریاستادیار ، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانJournal Article20160130Saffron is one of the most valuable food and medicine products that has a high economic importance in Iran and other countries. Harmful environmental factors prohibit the human body from collating the free radicals that are produced during breathing resulting in problems such as premature aging, atherosclerosis and cancer. There has been only a few reported research studies on the antioxidant properties of Saffron petals in world. This research was carried out in order to survey the antioxidant compound that may be extracted from Saffron petals and indicate the total phenol content (TPC) and total flavonoid content (TFC) in the cultivated Saffron farms of the Lorestan province. After specifying the Saffron farms by the Random systematic method, the compound sampling was carried out (Saffron petals amount 2 kg). Then, the antioxidant activity, total amount of phenols and flavonoids in the extracts were measured by methods of DPPH, Folinciocalteau and Colorimetric assay, respectively. The results showed that the amount of IC<sub>50 </sub>was the lowest and highestin Noorabad and Vician farms with amounts of 1.66 and 156.4μg/ml, respectively by the Duncan test. The results of mean comparison showed that the total phenol content and total flavonoid content of 1098.8 mg Gallic acid/g extract and 41.39 mg cou/g extract, respectively that belonged to the Noorabad and the Chaghalvandi farms had the highest amounts among all of the saffron cultivation in the farms.زعفران یکی از ارزشمندترین محصولات غذایی و دارویی است که از نظر کشاورزی و اقتصادی در ایران و جهان از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. امروزه عوامل مخرب محیطی باعث میشوند که بدن انسان نتواند با رادیکالهای آزاد که طی عمل تنفس تولید میشوند مبارزه کند. در نتیجه سلولهای بدن توسط رادیکالهای آزاد تخریب شده و منجر به پیری زودرس و بیماریهایی مانند سرطان و تصلب شرائین میشوند. با توجه به محدود بودن کشت زعفران به چند کشور دنیا در زمینه تعیین خواص آنتیاکسیدانی گلبرگ زعفران تحقیقات زیادی صورت نگرفته است. این پژوهش جهت بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی ترکیبات موجود در گلبرگهای زعفران و تعیین مقادیر فنلهای کل و فلاونوئیدها از مزارع کاشت زعفران استان لرستان انجام گرفت. پس از تعیین مزارع کاشت زعفران بروش سیستماتیک تصادفی از گلبرگهای زعفران نمونه مرکب (2 کیلوگرم گلبرگ زعفران) تهیه شد. سپس بهمنظور اندازهگیری و تعیین میزان خواص آنتیاکسیدانی، مقادیر فنل و فلاونوئیدهای کل موجود در عصاره گلبرگ زعفران بهترتیب از روشهای به دام اندازی رادیکالهای آزاد (روش DPPH)، روش فولین سیوکا و روش رنگ سنجی کلرید آلمینیوم استفاده گردید. نتایج مقایسات میانگین مقادیر IC<sub>50</sub> موجود در گلبرگ زعفران مزارع مختلف با آزمون چند دامنهای دانکن نشانداد که مقدار IC<sub>50</sub> مزارع نورآباد و ویسیان بترتیب با مقادیر 66/1 و 4/156میکروگرم بر میلیلیتر دارای بیشترین وکمترین خواص آنتیاکسیدانی در مقایسه با سایر مزارع دارا میباشند. نتایج مقایسه مقادیر فنلها و فلاونوئیدهای کل موجود در گلبرگ زعفران مزارع با آزمون چند دامنهای دانکن نشانداد که مقدار فنل کل با 8/1098میلیگرم گالیک اسید بر گرم عصاره هیدروالکلی مربوط به نورآباد و فلاونوئید با مقدار39/41 میلی گرم کوئرستین بر گرم عصاره هیدروالکلی مربوط به چغلوندی بیشترین مقادیر را در مقایسه با سایر مزارع به خود اختصاص دادند. نتایج مقایسه بین مقادیر IC<sub>50</sub> به دست آمده از گلبرگهای زعفران مزارع مورد بررسی و BHT آنتیاکسیدان سنتزی و مصنوعی با آزمون حداقل اختلاف معنیداری (LSD) نشانداد که کمترین اختلاف به دست آمده متعلق به مزارع خرم آباد و چغلوندی بترتیب با مقادیر اختلاف 40/4 و 38/5 از بین سایر مزارع میباشد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_39231_a414083e8a2a9d27806a526c91772347.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321Effects of different humic acid levels and planting density on antioxidant activities and active ingredients of saffron (Crocus sativus L.)بررسی تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک و تراکم بنه بر فعالیت آنتی اکسیدانی و مواد موثره زعفران (.<i>Crocus sativus</i> L)61714088910.22048/jsat.2017.40889FAفریده احمدیدانشجوی کارشناسی ارشد، علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویهای و عطری،دانشگاهمحمد حسین امینی فرداستادیار، گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.مهدی خیاطاستادیار، گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.علیرضا صمدزادهمربی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.Journal Article20160507The effects of applications of humic acid and planting density on antioxidant activities and components of saffron were evaluated under field conditions. Treatments were of four levels of humic acid (0, 5, 10 and 15 Kg.ha<sup>-1</sup>) and three densities of planting (50, 75 and 100 corms.m<sup>-2</sup>). The experiment was designed in randomized block design with three replications at the research station of the Faculty of Agriculture at the University of Birjand during the growing season of 2015. Petal antioxidant compounds (antioxidan, total phenol and Anthocyanins) and active ingredients of saffron (picrocin, safranal and crocin) were influenced by humic acid and planting density treatments. The highest antioxidant activity (69.7%) was obtained in plants treated with 5 kg.ha<sup>-1</sup> humic acid with a planting density of 50 corms.m<sup>-2</sup>. However, no significant difference was found in phenol content under different treatments. The highest anthocyanin content (46.4 mg.100 g<sup>-</sup><sup>1</sup>) was observed in 10 kg.ha<sup>-1</sup> humic acid with a planting density of 75 corms.m<sup>-2</sup>. Picrocin content was influenced in response to humic acid planting density and the highest value (40.60%) was obtained from 15 kg.ha<sup>-1</sup> humic acid with a planting density of 75 corms.m<sup>-2</sup>. The highest safranal (20.1%) and crocin (55.57%) were obtained in plants treated with10 kg.ha<sup>-1 </sup>acid humic, while the lowest values were recorded in the control (15.70%) and (43.12%) respectively. Thus, the results showed that humic acid and planting density have strong impacts on antioxidant compounds and active ingredients of saffron under field conditions.به منظور بررسی تأثیر اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتیاکسیدانی و مواد مؤثره زعفران <em>sativus</em> L.) (<em>Crocus</em> آزمایشی در سال 1394 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش، شامل چهار سطح اسید هیومیک (صفر، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم کاشت (50، 75 و 100 بنه در مترمربع) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای مورد بررسی، اثر معنیداری بر فعالیت آنتیاکسیدانآنتیاکسیدانی گلبرگ (آنتیاکسیدان، فنول و آنتوسیانین) و مواد مؤثره زعفران (پیکروسین، سافرانال و کروسین) داشتند. بیشترین میزان آنتیاکسیدان (78/69 درصد) در تیمار 5 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم 50 بنه در مترمربع مشاهده شد، اما محتوی فنول تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. همچنین بالاترین میزان آنتوسیانین (40/46 میلیگرم در صد گرم وزن خشک) با کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم کاشت 75 بنه در مترمربع به دست آمد. نتایج مواد مؤثره زعفران نشان داد، که بیشترین عملکرد پیکروسین (60/40 درصد) در تیمار 15 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم کاشت 75 بنه در مترمربع بدست آمد. همچنین بالاترین مقدار سافرانال (17/20 درصد) و کروسین (57/55 درصد) با کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین آنها در تیمار شاهد (70/15 درصد) و (12/43 درصد) مشاهده شد. بهطور کلی، نتایج بیانگر تأثیر مثبت اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتیاکسیدان و مواد مؤثره زعفران بود.https://saffron.torbath.ac.ir/article_40889_1b0c058aa8c04915670ea997bba18141.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321The structure of the protein and gene expression of PIC2, affecting flowering Flowers (Crocus sativus L.)بررسی الگوی بیانی ژن PIC2 مؤثر در گلدهی زعفران (.<i>Crocus sativus</i> L)73904316310.22048/jsat.2017.63141.1200FAایمان یوسفی جواناستادیار گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریهفائزه قراریکارشناس ارشد ژنتیک و اصلاخ دام، کارشناس نشریات، دانشگاه تربت حیدریهJournal Article20161009Saffron is grown for using its flower and red color stigma. This plant has many uses in the food industry, paints and medicine. Due to its high monetary worth, identification of genes involved in the flowering is very important. In order to better understand the molecular mechanisms involved in the onset of flowering, Gene and gene expression of Pistillata-Like MADS box (PIC2) were studied. The Gene sequences have high homology with other family members of the MADS-box family (one of the transcription factors control the expression of proteins flowers). In this research, the gene was studied using bioinformatics resources. Primers were designed for amplification of the gene and then the total DNA and RNA were extracted from the leaves of saffron. cDNA synthesis was performed by the reverse transcriptase enzyme and it was used as a template for amplification of PIC2 gene by PCR reaction. The reaction was amplified to a fragment with length 900 bp from cDNA and another fragment with length 2100 bp from genomic DNA. This gene encodes a protein that includes 210 amino acids. By analyzing the molecular structure of protein transcripts based on modeling of the gene homology, the spatial figure showed that they have a regular structure.زعفران (.<em>Crocus sativus</em> L) گیاهی است که به منظور استفاده از گل و کلاله قرمز رنگ گل، با اهداف زیادی از جمله مصرف در صنایع غذایی، رنگ و پزشکی کشت میشود. به علت با ارزش بودن گل، شناخت ژنهای شرکتکننده در مسیر گلدهی یکی از مهمترین مسائل این گیاه است، که با روشن شدن این مسیر میتوان ابتکار عمل در نظم گلدهی و تا حدودی زمان گلدهی و عوامل محیطی مؤثر بر آن را در دست گرفت. برای کشف و شناخت بهتر از مکانیزم مولکولی مؤثر در آغاز گلدهی گل، بهطور اختصاصی ژن و میزان بیان ژنPistillata-like MADS box (PIC2) مورد بررسی قرار گرفت. توالی این ژن همسانی بالایی با اعضای خانواده جعبه MADS (از عوامل رونویسی در بیان پروتئینهای کنترل اندامهای گل) دارند. در این پژوهش، ژن PIC2 با استفاده از منابع بیوانفورماتیک، مورد مطالعه قرار گرفت و آغازگرها جهت تکثیر این ژن طراحی شدند. در ادامه، cDNA آن توسط آنزیم رونوشت بردار معکوس ساختهشد و به عنوان الگو برای تکثیر ژن PIC2 در واکنش PCR مورد استفاده قرارگرفت. میزان بیانژن PIC2 در کلاله گل بیشترین و در بنه زعفران کمترین مقدار را نشانداد. طی واکنش PCR قطعهایی به طول ۹۰۰ جفت باز از cDNA و قطعهای به طول ۱۳۰۰ جفت باز از DNA ژنومی تکثیر یافت. این قطعه ژنی، یک پروتئین ۲۱۰ اسیدآمینهای را رمز میکند که دارای منطقه با توالی جعبه MADS میباشد. با تجزیه و تحلیل ساختار مولکولی پروتئین رونوشت شده و بر اساس مدلسازی همولوژیکی، شکل فضایی آن نشان داد که این پروتئین ساختاری منظم دارد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_43163_4508a3ade8d6842356f228fd9deff0df.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295120170321Investigating factors related to selling behaviour of Saffron farmers in the Qaen Townshipبررسی عوامل مرتبط با شیوه فروش محصول تولید شده توسط زعفرانکاران شهرستان قائن911054237210.22048/jsat.2017.50866.1155FAمجید خسرویدانش آموخته کارشناسی ارشد، توسعه روستایی، دانشگاه زنجان.علی شمساستادیار، ترویج و آموزش کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان.حیدر قلی زادهاستادیار، اقتصاد کشاورزی، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان.زهرا هوشمندان مقدم فرددانشجوی دکتری، ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه زنجان.Journal Article20160318The marketing behavior of different Saffron farmers is different due to a few effective factors. The present descriptive/correlational study is aimed at investigating the selling behavior of Saffron farmers and the associated factors. The statistical population consisted of all Saffron farmers in the Qaen Township in 2015 (N= 12860) of which 230 were selected through a randomized multi-stage sampling method. The sample size was identified based on Cochran's sampling formula. Data was gathered through a valid and reliable questionnaire with face to face interviews done with farmers and analyzed by SPSS software package. The results indicated that Saffron farmers have distinct marketing behaviors, such that 30.7 percent of their Saffron products were sold in Dasteh type, 35.8 percent in Poshal type and 33.5 percent in Negin type. The results also showed that there were significant correlations between marketing behavior with variables such as the amount of self-consumption of saffron, acreage of cultivated area, their satisfaction from product quantity, the extent of use of some marketing information channels and the ratio of saffron income to total income.زعفرانکاران به خاطر دلایل متعددی دارای رفتارهای بازاریابی متفاوتی در ارتباط با شیوه فروش زعفران تولیدی خودشان هستند، ازاینرو تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با شیوه فروش محصول تولید شده توسط زعفرانکاران شهرستان قائن صورت گرفت. جامعه آماری کلیه زعفرانکاران شهرستان قائن در سال 1394 بودند (12860 نفر) که با استفاده از فرمول نمونهگیری کوکران 230 زعفرانکار مشخص و از طریق روش نمونهگیری چندمرحلهای تصادفی مطالعه شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه ساختارمند و از طریق مصاحبه حضوری با زعفرانکاران جمعآوری و با نرمافزار Spss<sub>20</sub> تحلیل شدند. نتایج نشان داد که زعفرانکاران دارای رفتارهای متفاوت فروش بوده و 23/38 درصد کل زعفران تولیدی بهصورت پوشال، 55/31 درصد بهصورت نگین و 21/30 درصد نیز بهصورت دسته به فروش رفته است. تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیرهای تعداد افراد خانوار، مقدار زعفران خودمصرفی، درآمد حاصل از زعفران به کل درآمد، سطح زیر کشت، تعداد کلاسهای آموزشی شرکت کرده، میزان رضایت از کمیت محصول و استفاده از برخی منابع اطلاعاتی بازاریابی با شیوه فروش زعفرانکاران رابطه معنیداری وجود دارد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_42372_920bc22c0da5f927dee485edcd3dac46.pdf