دانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Study of the relations of sink and source in saffron by means of correlation coefficients under different irrigation and fertilization levelsبررسی روابط منبع و مخزن در زعفران با استفاده از ضرایب همبستگی در سطوح مختلف آبیاری و تغذیه1952104608310.22048/jsat.2017.51480.1156FAمحمود غلامیدانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0003-1932-2942محمد کافیاستاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد0000000209331346حمیدرضا خزاعیاستاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20160407Saffron is the main medicinal plant of Iran. In order to study the relations of sink and source between saffron leaves and corms, a split plot experiment was conducted on the basis of complete randomized block design with three replications in a field in the Ashkezar city of Yazd province during 2013-2014. The main plots and sub plots were irrigated with three levels (100%, 75% and 50% of ETc) and the fertilization management methods including control (without any fertilizer or manure), applying 10 t/ha cow manure, 10 t/ha vermicompost by spreading, 10 t/ha vermicompost buried under planting corm rows, 5 t/ha vermicompost buried under planting corm rows, or spraying 10 l/ha Humaster Saffron fertilizer for 1 or 2 times after flowering. The Pearson correlation coefficients were calculated between leaf length in every measuring stage and the weight of biggest corm at the end of the first year (as daughter corm). The results showed that correlation coefficients were decreased until 40 days after emergence and then increased. The highest correlation coefficient reached around 80 days after emergence and followed until the end of the growth period. The best corm yield was reached for 10 t/ha vermicompost buried under planting corm rows. Also under different irrigation regimes, the best results were obtained through full irrigation treatment.بهمنظور بررسی رابطه منبع و مخزن بین برگ و بنه زعفران، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سالهای 1392و 1393 در یک مزرعه آزمایشی واقع در شهرستان اشکذر یزد به اجرا درآمد. در این آزمایش سطوح آبیاری شامل 100%، 75% و 50% نیاز آبی و تیمار مدیریت کودی شامل شاهد، 10 تن در هکتار کود دامی یا ورمیکمپوست بهصورت توزیع روی سطح خاک، 5 و 10 تن در هکتار ورمیکمپوست بهصورت ردیفی در زیر ردیفهای کاشت، 10 لیتر در هکتار هیومستر سفرون در یک نوبت و در دو نوبت پس از گلدهی بودند. ضریب همبستگی پیرسون بین دادههای حاصل از طول برگ با وزن بزرگترین بنه بهدست آمده در پایان سال اول محاسبه و منحنی تغییرات این ضرایب برحسب زمان رسم گردید. نتایج نشان داد که تا حدود 40 روز پس از سبز شدن، ضریب همبستگی کاهش و پس از آن افزایش مییابد. ضریب همبستگی از حدود 80 روز پس از سبز شدن، به حداکثر مقدار رسید و تا پایان دوره رشد تقریباً ثابت ماند. همچنین بیشترین عملکرد بنه با مصرف 10 تن در هکتار ورمیکمپوست بهصورت ردیفی در زیر ردیفهای کاشت بهدست آمد. از بین تیمارهای آبیاری نیز بهترین نتایج در آبیاری کامل (عدم اعمال تنش آبی) حاصل شد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46083_a1fe2d0ae375f8cc70d1076d6438e366.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Investigation of weed species diversity and community structure in saffron fields of Khorasanبررسی ساختار جوامع و تنوع گونهای علفهای هرز در مزارع زعفران خراسان2112294646310.22048/jsat.2017.47168.1139FAسرور خرم دلدانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدپرویز رضوانی مقدماستاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-3827-3878عبداله ملافیلابیاستادیار پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، گروه زیست فناوری مواد غذاییسحر ولی زادهدانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20170618Weedy flora of agroecosystems is composed of many species that have evolved in response to cropping system practices by occupying the niches left available in agroecosystems. In order to study weed species diversity and community structure in the saffron fields of Khorasan province, a survey trial was carried out in seven counties (including Mashhad, Neyshabur, Birjandn, Ghaen, Gonabad, Torbat-e Jam and Torbat-e Heydari) during 2014 and 2015 from vegetative growth, dormant to flowering stages of saffron randomly dropped 1×1 m2 quadrates in 50 fields based on a systematic method as W pattern. The counties were clustered by the hierarchical complete linkage method based on Euclidean. Biodiversity indices such as stability coefficient, Simpson, Shannon–Wiener, Margalef and Menhinick were computed. The results indicated that the dominant weeds in saffron fields belong to 19 families and 50 species. Poaceae, Brassicaceae, Asteraceae and Fabaceae were dominant families with 11, 9, 8 and 6 species, respectively. The majority of weed species were dicotyledonous, C3, noxious and annual plants. The highest stability coefficients in the stages of growth of saffron were calculated in Alhagi camelorum, Avena fatua and Achillea millefolium to be 30.81, 24.11 and 12.14, respectively. All weed species except for Alhagi camelorum (sustainable species) and Avena fatua (temporary species) were recognized as causal species. The maximum diversity indices for weed species were recorded at the vegetative phase of saffron. Correlation coefficient between weed density and yield loss of saffron was computed as R2=0.98. Based on diversity indices for weed species, different counties were clustered in three groups at 75% similarity level.پوششهای گیاهی علفهای هرز در بومنظامهای زراعی از تعداد زیادی گونه تشکیل شدهاند که در واکنش به عملیات زراعی ظهور پیدا کردهاند. به منظور بررسی ساختار جوامع و تنوع گونهای علفهای هرز مزارع زعفران استان خراسان، جمعیت علفهای هرز در هفت شهرستان (شامل مشهد، نیشابور، گناباد، تربتجام، تربتحیدریه، بیرجند و قائن) در سالهای 1393 و 1394 مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی از مرحلههای رشد رویشی، رکود تا گلدهی زعفران در مجموع 50 مزرعه به صورت تصادفی انتخاب و نمونهبرداری از علفهای هرز به روش سیستماتیک و مطابق الگوی دبلیو و با استفاده از قاب 1×1 متر مربعی انجام شد. گروهبندی شهرستانها با استفاده از تجزیه خوشهای به روش سلسله مراتبی پیوسته کامل بر اساس فواصل اقلیدسی انجام شد. شاخصهای مورد بررسی شامل ضریب ثبات، سیمپسون، شانون وینر، مارگالف و منهینیک بودند. نتایج نشانداد که گونههای هرز غالب 50 گونه و متعلق به 19 خانواده میباشند که خانوادههای غلات، شببو، کاسنی و بقولات بهترتیب با 11، 9، 8 و 6 گونه غالب بودند. گونههای هرز عمدتاً دولپه، سه کربنه، سمج و یکساله بودند. بیشترین ضریب ثبات در مقایسه مرحلههای رشدی زعفران به ترتیب برای خارشتر (<em>Alhagi cameloru</em><em>m</em>)، یولاف وحشی (<em>Avena fatua</em>) و بومادران (<em>Achillea millefolium</em>) با 81/30، 11/24 و 14/12 بهدست آمد. همچنین تمام گونههای هرز بجز خارشتر (به عنوان گونه پایدار) و یولاف وحشی (بهعنوان گونه موقتی)، بهصورت گونههای اتفاقی شناخته شدند. بالاترین شاخصهای تنوع علفهای هرز مربوط بهمرحله رشد رویشی زعفران بود. ضریب همبستگی بین تراکم علفهای هرز و درصد خسارت عملکرد زعفران برابر با 98/0=R<sup>2</sup> محاسبه شد. بر اساس آنالیز کلاستر، شهرستانهای مورد مطالعه از نظر شاخصهای تنوع زیستی علفهای هرز در سطح تشابه 75 درصد در سه گروه طبقهبندی شدند.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46463_d8ff339a92ff7f7a617f476c20faa480.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Effect of some plant growth regulators and different explants types on callus induction in saffronبررسی تاثیر برخی تیمارهای هورمونی مختلف و نوع ریزنمونه بر کالوسزائی زعفران2312394325710.22048/jsat.2017.36767.1120FAخدیجه باقریاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان.پژمان آزادیاستادیار بخش مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیمیترا غلامیدانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان.مسعود میرمعصومیکارشناسی ارشد دانشکده زیست شناسی، دانشگاه تهران.Journal Article20151007Saffron (Crocus sativus L.) is the world's most expensive spice. Moreover, it is important since it contains various drug metabolites. Saffron is a triploid (2n=3X=24) and sterile plant and it does not have any viable seeds. Because of the sterility, classical breeding of this plant is limited. Developing an efficient callus induction protocol is studied for two reasons, i.e. molecular breeding and the production of secondary metabolites. In order to provide a suitable callus induction protocol, establishment of corms was considered. Five different treatments were applied to sterilization of corms. Thin cell layer explants with approximately 1 mm thickness and typical explants with approximately 1 cm thickness were prepared from sterilized corms. For callus induction, different explants were planted in MS medium containing different concentration of 2, 4-D, BAP and NAA. Then, they were incubated in dark conditions at 20 ±20C for 3 months. The results showed that the use of Benomyl fungicide, followed by surface sterilization using sodium hypochlorite (2.5 %) was the best sterilization treatment. The highest survival rates of explants (90%) were observed in this treatment and all explants were free of contamination. The highest amount of callus induction (75%) was obtained in MS medium supplemented with 2mg/l NAA and 0/5 mg/l BAP from thin cell layer of basal corm. The same result was observed with 1mg/l 2, 4-D from typical explants of basal corm. The results obtained from this study show that the thin cell layer explants are suitable explants because of the high amount of callus formation and the advantages for gene transfer studies. <br /><br />The results showed that the use of Benomyl fungicide, followed by surface sterilization using sodium hypochlorite (2.5 %) was the best sterilization treatment. The highest survival rates of explants (90%) was observed in this treatment and all explants were free of contamination. The highest amount of callus induction (75%) was obtained in MS medium supplemented with 2mg/l NAA and 0/5 mg/l BAP from thin cell layer of basal corm. The same result was observed with 1mg/l 2,4-D from typical explants of basal corm. Our results showed that the thin cell layer explants are suitable explant because of high amount of callus formation and advantages for gene transfer studies.زعفران زراعی علاوه بر اینکه گرانترین ادویه جهان است از نظر وجود متابولیتهای داروئی مهم و متعدد نیز حائز اهمیت ویژهای است. این گیاه تریپلوئید بوده و ایجاد بذر نمیکند. به دلیل عقیم بودن، موفقیتهای کسبشده با روشهای اصلاح سنتی بسیار اندک بوده است. ارائه یک دستورالعمل کالوسزائی کارآمد برای این گیاه از دو جهت مورد توجه است: اصلاح این گیاه از طریق مهندسی ژنتیک و تولید متابولیتهای ثانویه از طریق کشت کالوس است. در این پژوهش ابتدا پنج تیمار مختلف برای ضدعفونی بنهها اعمال شد، سپس ریزنمونههای لایه سلولی نازک به ضخامت حدود یک میلیمتر و ریزنمونههای معمولی به ضخامت یک سانتیمتر از بخش قاعدهای و رأسی بنه تهیه شد. ریزنمونهها در محیط MS با غلظتهای مختلف BAP،NAA و 2,4-D برای سه ماه در تاریکی در دمای 2± <sup>oc</sup>20 نگهداری شدند. براساس نتایج، مناسبترین تیمار ضدعفونی استفاده از قارچکش بنومیل و سپس استفاده از هیپوکلریت سدیم دو و نیم درصد میباشد. بالاترین میزان زندهمانی ریزنمونهها (90 درصد) در این تیمار مشاهده شد و تمامی ریزنمونهها عاری از آلودگی بودند. بالاترین میزان کالوسزایی (75 %) با ریزنمونههای لایه سلولی نازک بخش قاعدهای بنه در محیط حاوی دو میلیگرم در لیتر NAA و نیم میلیگرم در لیتر BAP بهدست آمد. این میزان کالوسزایی در تیمار یک گرم در لیتر 2,4-D از ریزنمونههای معمولی بخش قاعدهای بنه حاصل شد. با توجه به میزان کالوسزایی قابل قبول در ریزنمونههای لایه سلولی نازک و نیز مزیت این ریزنمونهها برای انتقال ژن، استفاده از آنها را میتوان توصیه کرد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_43257_a84767a1013b8ffe383a657522e61204.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Green fuel production from saffron waste by dilute acid hydrolysisتولید سوخت سبز از ضایعات گیاه زعفران به روش هیدرولیز با اسید رقیق2412534608510.22048/jsat.2017.46262.1132FAعلی آراسته نودهاستادیار گروه مهندسی شیمی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایرانحسین صحابیعضو هیات علمی دانشگاه تربتحیدریه0000-0001-8201-3152Journal Article20160105In this study, the dilute acid Hydrolysis of saffron waste as a lignocellulose biomass for fermentable sugar production as a green fuel is investigated. Saffron plant waste was collected, washed with distilled water, dried by being exposed to air and sunlight, milled by a disk mill up to 50 micrometers and kept in plastic at room temperature. The prepared biomass was heated in a specified acidic solution for a predetermined time period in the autoclave. The influences of 3 major parameters including temperature, acid concentration and time on the produced fermentable sugar is investigated by the response surface method. According to previous studies, the levels for pretreatment were: temperature (116, 124, 132, and 140oC), process time (20, 30, 40, and 50 minute and sulfuric acid concentration (0, 1, 2, and 3%). To determine the type and quantity of products, the filtered solution was analyzed by HPLC and the results (glucose, xylose and furfural) were modeled by a quadratic equation. This model showed that glucose concentration was influenced by the quadratic power of acid concentration and time while xylose concentration was influenced by time and furfural depends on time alone. It may be concluded that high acid concentration, low temperature and medium time could produce maximum products (glucose and xylose) with minimum inhibitor (furfural).در این تحقیق بهمنظور تولید شکر قابل تخمیر جهت تولید بیواتانول (سوخت سبز)، هیدرولیز اسید رقیق باقیمانده گیاه زعفران بهعنوان یک نمونه مواد لیگنوسلولزی بررسی شده است. ضایعات گیاه زعفران جمعآوری شده ابتدا با آب مقطر شسته شده و در معرض هوا و نور خورشید خشک شده و توسط آسیاب دیسکی ارتعاشی تا 50 میکرومتر آسیاب و در پلاستیکهای زیپدار در هوای اتاق نگهداری شد. زیست توده تهیه شده در زمان معین و در محلول اسیدی در اتوکلاو به مدت تعیین شده حرارت داده شد. به جهت بررسی تأثیر سه متغیر اصلی دما، غلظت اسید و زمان بر روی شکر قابل تخمیر تولید شده دما در 4 سطح 116، 124، 132 و 140 درجه سانتیگراد غلظت اسید در 4 سطح صفر، 1، 2، 3، درصد و زمان در 4 سطح 20، 30، 40، 50 دقیقه انتخاب شد. محلول پس از خروج از اتوکلاو صاف شده و غلظت گلوکز، زایلوز و همچنین فورفورال با استفاده از کروماتورگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازهگیری شد و بهوسیله یک معادله دو مجذوری مدل شد. نتایج نشان داد که تولید گلوکز تحت تأثیر توان دوم غلظت اسید و زمان است ولی زایلوز تحت تأثیر زمان و فورفورال وابسته به دما است. غلظت بالای اسید و دمای پایین و زمان متوسط میتواند بیشترین محصول (گلوکز و زایلوز) با کمترین بازدارنده (فورفورال) را تولید نماید.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46085_37b410eb313a6ddb048da2f4c317292b.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Accuracy and uncertainty analysis of artificial neural network in predicting saffron yield in the south Khorasan province based on meteorological dataتحلیل دقت و عدم قطعیت مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیشبینی عملکرد زعفران در خراسان جنوبی مبتنی بر دادههای اقلیمی2552714609710.22048/jsat.2017.31901.1100FAحسین ریاحیاستادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجانعباس خاشعیدانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند0000-0003-1051-0605اکرم سیفیاستادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجانJournal Article20150729Because of saffron yield sensitivity and the effects of climate on its performance, and also due to the nonlinear nature of crop yield functions, the Artificial Neural Network (ANN) model is employed in this study for prediction and uncertainty analysis of saffron yield in the South Khorasan province based on 20 years of data. The input vector of the ANN model was optimized from 37 parameters through correlation and variance inflation. The optimum architecture of the model was derived as 1-2-4-11 with a sigmoidal activation function based on the results at three stages of training, testing and verification. The root mean square error (RMSE) and mean absolute error (MAE) were equal to 0.3 and 0.5 in the training step and 0.7 and 1 in the test step, respectively. These results indicate that the ANN is a suitable model for predicting saffron yield. Uncertainty analysis based on R2, d-factor and 95%PPU showed that despite use of inadequate data, model prediction showed acceptable prediction bounds and predicted a satisfactorily saffron yield trend. The R2 values were equal to 0.92 and 0.58 in the training and test steps, respectively, which are statistically significant at the Pبا توجه به حساسیت عملکرد زعفران و تأثیرپذیری آن از پارامترهای اقلیمی و خاصیت غیرخطی توابع عملکرد گیاهی، در این تحقیق پیشبینی و تحلیل عدم قطعیت مدل شبکه عصبی مصنوعی در تخمین عملکرد زعفران انجام شد. بردار ورودی مدل از بین 37 مؤلفه مختلف، بر اساس استراتژی همبستگی و تحلیل تورم واریانس بهینهسازی شد و مدل با معماری 1-2-4-11 با تابع فعالسازی سیگموئید در مراحل سهگانه آموزش و آزمایش و ارزیابی عملکرد برتری را نشان داد. مقادیر پارامترهای MAE و RMSE مدل شبکه عصبی مصنوعی در مرحله یادگیری برابر 3/0 و 5/0 و در مرحله آزمایش بهترتیب 7/0 و 1 حاصل شد. نتایج تحلیل عدم قطعیت مونتکارلو بر مبنای 1000 نمونهگیری بدون جایگذاری، بر اساس فاکتورهای d-factor, 95% PPU, R<sup>2</sup> بیانگر پهنای باند اطمینان مطلوب پیشبینیها بود و الگوهای عمومی و کلی تغییرات عملکرد زعفران را بهخوبی پیشبینی نمود. متوسط ضریب R<sup>2</sup> مدل در مرحله آموزش و آزمایش بر اساس 1000 شبیهسازی مونتکارلو بهترتیب 92/0 و 58/0 بود که برای مدلهای عملکرد گیاهی مبتنی بر دادههای اقلیمی دارای معنیداری در سطح 1% است. با اینحال در شرایط حدی و مرزی، احتمال بروز وقایعی خارج از باند پیشبینی 95 درصد وجود داشته و لزوم توجه به شرایط مدیریت تغذیه، کود، خاک و آب مزارع در مدلهای هوشمند پیشبینی عملکرد را نشان میدهد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر برنامهریزان بهجای مواجهه با یک رقم بهعنوان پیشبینی، ترکیب این رقم و باند اطمینان را در اختیار داشته و میتوانند تصمیمات واقعبینانهتری اتخاذ نمایند.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46097_623e085764b2a63e7d7a929691ed8066.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Analysis of the role of strategic products in sustainable rural livelihoods (Case study: saffron production in the Roshtkhar rural district)واکاوی نقش محصولات استراتژیک در معیشت پایدار روستایی(مطالعه موردی: تولید زعفران در دهستان رشتخوار)2732934672210.22048/jsat.2017.46917.1135FAصادق اصغری لفمجانیاستادیار جغرافیا و برنامهریزی روستایی، گروه جغرافیا، دانشگاه زابل، ایران0009-0005-9742-9237علی ایزدیدانشجوی کارشناسیارشد جغرافیا و برنامهریزی روستایی، گروه جغرافیا، دانشگاه زابل، ایران0000-0001-5159-3190Journal Article20160122Saffron is the most expensive agricultural and pharmaceutical product in the world. It is significant for several reasons such as having high water productivity compared to other crops. It is providing rural employment and preventing their migration, having high medicinal and spice values, ease of maintenance and transportation. Most importantly, it is producing a high revenue compared to other agricultural products. On this basis, due to the suitability of some parts of Iran to saffron production and the role of this product in the livelihood of rural households, assessment of the sustenance impacts of saffron production in the active villages seems absolutely necessary. Therefore, the aim of the present study is to assess the status of saffron production and its role in the livelihood of rural households of the Roshtkhar Rural District. This research was done based on a descriptive-analytic approach. In this regard, the role of saffron cultivation in 355 households living in 13 villages with over 100 households in the study rural district was investigated. To this goal, after conducting documentary studies and initial field visits, a wide range of measures proportional to the circumstances of the study villages were adopted. Then, data collection was performed based on the selected indices and questionnaires were distributed to be filled by villagers and households... To analyze the data, the relevant statistical and spatial analyses were done through the application of Expert choice, SPSS, and ArcGIS software packages. The research findings indicated that the annual revenues derived from saffron production in 43.9% of the households under study were more than they obtained from other sources of income. Through the analysis of the study data, it can be concluded that saffron production has a significant effect on the improvement of the residents’ livelihood in the Roshtkhar Rural District and this fact has reinforced the households’ motivation to stay in the rural district.محصول زعفران بهعنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، به دلایلی چون بهرهوری بالای آب در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی، اشتغال روستاییان و جلوگیری از مهاجرت آنها، ارزش والای دارویی و ادویهای، سهولت نگهداری و حملونقل و از همه مهمتر درآمدزایی بالای آن نسبت به سایر محصولات کشاورزی، یک محصول کشاورزی قابلتوجه محسوب میگردد. بر این اساس، با توجه به مستعد بودن برخی از نقاط ایران در تولید زعفران، بررسی اثرات معیشتی آن در سطح روستاهای فعال در تولید زعفران، امری کاملاً ضروری به نظر میرسد. لذا هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت تولید زعفران و نقش آن در معیشت خانوارهای روستایی دهستان رشتخوار است. این پژوهش به روش توصیفی– تحلیلی انجام گردیدهاست. در این راستا، نقش زعفران در 355 خانوار زعفرانکار ساکن در 13 روستای بالای 100 خانوار این دهستان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گستردهای از شاخصها تعیین گردید. سپس جمعآوری دادهها بر اساس شاخصهای انتخابی و با استفاده از پرسشنامههای روستا و خانوار انجامشدهاست. برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از تحلیلهای آماری و فضایی و نرمافزارهای Expert choice، SPSS و ArcGIS استفاده گردید. یافتههای تحقیق نشان میدهد که درآمدهای سالانه حاصل از تولید زعفران در 9/43 درصد از خانوارهای مورد مطالعه، بیش از سایر درآمدها است. همچنین از تجزیهوتحلیل دادههای مورد مطالعه میتوان استنباط نمود که تولید زعفران بر بهبود وضعیت معیشت ساکنان روستاهای دهستان رشتخوار تأثیر چشمگیری دارد و این امر باعث تقویت انگیزه ماندگاری خانوارهای ساکن در این دهستان شدهاست.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46722_e213e33989a6395a0de60af1ff0b11ce.pdfدانشگاه تربت حیدریهزراعت و فناوری زعفران2383-15295320170923Developing management strategies in the saffron institute of the university of Torbat heydariyehتدوین راهبردهای مدیریتی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربتحیدریه2953084648910.22048/jsat.2017.55398.1170FAفاطمه رستگاری پوراستادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تربت حیدریه و پژوهشگر پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریهعلیرضا کرباسیاستاد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد0000-0001-7462-2505احمد احمدیاناستادیار گروه تولیدات گیاهی دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریهJournal Article20160607The purpose of this study is to designing the strategic plans of the Saffron institute of the university of Torbat-e Heydarieh. The research method is analytical–descriptive. The size of the statistical sample for this research was n=50 including, principal and associate principal of the university and the institute, staff, professors and experienced researchers who were selected by purposive sampling. Review of literature, study of documents, interviews, questionnaire, surveys, forms for determining strategic issues and strategic meetings were used for collecting data. The validity of the SWOT questionnaire was approved by several professors of sport management and experts and the reliability was confirmed according to Cronbach's alpha (α=0.91). For analyzing the data, descriptive statistics, Friedman test, Internal and External factor matrixes, SWOT analysis based on intuition and brainstorming were used for developing strategies. The results of this research showed saffron institute, university of Torbat-e Heydarieh has 7 strengths, 18 weaknesses, 7 opportunities, and 11 threats. Accordingly, subjects such as mission statements, vision statements, and long – terms objectives, core values, strategic situation, strategies and plans were determined. In addition, the analysis of internal and external matrix showed that this office is located in the Weakness-Opportunities (WO) position.هدف از این پژوهش، طراحی برنامهراهبردی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربتحیدریه به روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش افراد آگاه به وضعیت پژوهشکده زعفران دانشگاه تربتحیدریه بودند. نمونه آماری این تحقیق 40 نفر، شامل ریاست و معاون دانشگاه و پژوهشکده، کارکنان سازمانهای مرتبط، اساتید و پژوهشگران با سابقه بودند که بهطور هدفمند و کل شمار انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از ادبیات پیشینه، اسناد و مدارک، مصاحبه، پرسشنامه، نظرسنجی، جلسات راهبردی و فرمهای تعیین موضوعات استراتژیک استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه نهایی SWOT توسط چند تن از اساتید و کارشناسان خبره تأیید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (0.91= ) محاسبه و تأیید شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی (برای تعیین موقعیت استراتژیک) و تحلیل SWOT استفاده شد. یافتههای پژوهش نشانداد این پژوهشکده در وضعیت کنونی دارای 7 قوت، 18 ضعف، 7 فرصت و 11 تهدید اساسی است. بر این اساس، به تدوین برنامه استراتژیک پژوهشکده زعفران دانشگاه تربتحیدریه و موضوعات استراتژیک آن شامل بیانیه رسالت، بیانیه چشمانداز، ارزشهای محوری، اهداف بلندمدت، موقعیت استراتژیک، استراتژیها و برنامههای عملیاتی پرداخته شد. همچنین، تحلیل ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی نشان داد این پژوهشکده در جایگاه راهبردی محافظهکارانه (WO) قرار دارد.https://saffron.torbath.ac.ir/article_46489_d8d7ed00626eb9cd93281cec2c6d716c.pdf