کشاورزی و علوم پایه
علی حسین نیا؛ عباس محمدی
چکیده
تولید زعفران، با ارزشترین گیاه دارویی و ادویهای شرق ایران، تحت تأثیر بیمارگرهای مختلفی قرار میگیرد. این تحقیق با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی بیماریزایی جدایههای Alternaria alternata بهعنوان عامل پوسیدگی کورم و برگ گیاه زعفران، در سالهای 94-1393 با نمونهبرداری از خاک و بافتهای گیاهی نواحی مختلف دشت بیرجند صورت گرفت. جدایههای ...
بیشتر
تولید زعفران، با ارزشترین گیاه دارویی و ادویهای شرق ایران، تحت تأثیر بیمارگرهای مختلفی قرار میگیرد. این تحقیق با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی بیماریزایی جدایههای Alternaria alternata بهعنوان عامل پوسیدگی کورم و برگ گیاه زعفران، در سالهای 94-1393 با نمونهبرداری از خاک و بافتهای گیاهی نواحی مختلف دشت بیرجند صورت گرفت. جدایههای قارچی به کمک محیط کشت عصاره سیبزمینی دکستروز آگار جداسازی و خصوصیات ریختشناسی آنها بر روی محیط کشت سیبزمینی هویج آگار بررسی شد. دیانآی ژنومی جدایههای قارچی به روش CTAB استخراج و زیر واحدهای ریبوزومی به کمک آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر گردیدند. آزمون بیماریزایی جدایهها بر روی گیاه زعفران به سه روش تلقیح برگهای بریدهشده، تلقیح کورم زعفران در شرایط آزمایشگاهی و تلقیح گیاه زعفران درون گلخانه انجام شد. بر اساس خصوصیات ریختشناسی، 80 جدایه A. alternata در این تحقیق از دشت بیرجند شامل شهرستانهای بیرجند، خوسف و سربیشه جداسازی گردیدند. در آزمونهای بیماریزایی، پس از 3 تا 5 روز، برگهای بریدهشده در محل تلقیح ابتدا کلروز و سپس نکروز بافتها مشاهده گردید. کورمها در محل تلقیح پوسیدهشده و برگهای گیاهان تلقیحشده در گلخانه نیز دچار زردی و خشکیدگی شدند. شدت پوسیدگی و توسعه آن در جدایههای مختلف تقریباً یکسان و پس 5 از روز غدههای آلوده، پوسیدهشده و بافت برگها نکروزه گردیدند. توالی ناحیه ITS جدایهها 100 درصد با توالی جدایههای A. alternata بانک ژن شباهت داشتند و در شجره فیلوژنتیکی با آنها در یک گروه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که A. alternata پتانسیل ایجاد پوسیدگی کورم، لکهبرگی، کلروز و نکروز برگهای زعفران را در صورت وجود شرایط بیماریزایی، دارا است. این تحقیق اولین گزارش از بیماریزایی این قارچ روی بافتهای مختلف زعفران در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه است.
سایر موضوعات مرتبط با زعفران
عباس محمدی؛ سیمین نجار؛ فهیمه سنگی کاظم آباد
چکیده
زعفران از با ارزشترین محصولات دارویی استانهای خراسانرضوی و جنوبی است که در تمام مراحل برداشت، انتقال و انبارداری ممکن است به گونههای مختلف قارچ Aspergillus آلوده گردد. یکی از توکسینهای ناشی از این آلودگی، آفلاتوکسینB1 است. این پژوهش با هدف بررسی تولید این توکسین توسط قارچ Aspergillus flavus در مراحل مختلف برداشت، انتقال و انبارداری زعفران ...
بیشتر
زعفران از با ارزشترین محصولات دارویی استانهای خراسانرضوی و جنوبی است که در تمام مراحل برداشت، انتقال و انبارداری ممکن است به گونههای مختلف قارچ Aspergillus آلوده گردد. یکی از توکسینهای ناشی از این آلودگی، آفلاتوکسینB1 است. این پژوهش با هدف بررسی تولید این توکسین توسط قارچ Aspergillus flavus در مراحل مختلف برداشت، انتقال و انبارداری زعفران صورت گرفت. بافتهای خشک و مرطوب زعفران و بافتهای برنج آغشته شده به عصاره زعفران، با A. flavusتلقیح گردیده و تولید آفلاتوکسین در آنها به روش کروماتوگرافی TLC بررسی گردید. قارچ آسپرژیلوس توانست در شرایط مختلف این پژوهش، تمام بافتهای تلقیح شده را آلوده نماید. مقادیر مختلف آفلاتوکسینB1 در تیمارهای مختلف به استثنای زعفرانهای نگهداری شده در شرایط خشک (شاهد)، تولید گردید. در بافتهای برنج آغشته به عصاره زعفران نیز آفلاتوکسین B1تولید گردید ولی میزان آن نسبت به تیمار برنج بدون زعفران، کمتر بود. بر اساس نتایج این پژوهش، بافتهای زعفران بهسرعت در شرایط گرم و مرطوب به گونههای مختلف آسپرژیلوس آلوده میگردند. زعفران خشک و مرطوب تلقیح شده با قارچ آسپرژیلوس، پس از مدتی حاوی مقدار زیادی آفلاتوکسین بود. میزان آفلاتوکسین تولیدی در بافتهای زعفران، ارتباط مستقیم با رطوبت محیط و بافت داشت. با افزایش رطوبت، آلودگی بافت به قارچ بیشتر و تولید توکسین نیز افزایش یافت. آغشته کردن موادغذایی به زعفران هرچند میزان تولید آفلاتوکسین B1 را کاهش داد ولی تولید آن را متوقف نکرد. نتایج این پژوهش نشان داد که بستهبندی زعفران قبل از خشک شدن کامل بافت یا نگهداری آنها در شرایط رطوبت بالا، خطر آلودگی به قارچ A. flavus و تولید آفلاتوکسین در آنها را افزایش میدهد.