با همکاری انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
پاسخ رشدی بنه های دختری زعفران به شرایط نگهداری بنه مادری در طی دوره رکود تابستانه

سجاد مرادی مقدم؛ حمیدرضا فلاحی؛ محمدعلی بهدانی؛ سهراب محمودی

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 345-370

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.406637.1495

چکیده
  شرایط نگهداری بنة مادری زعفران در طی دورة رکود تابستانه، شامل مراحل خواب حقیقی و خواب ظاهری، رشد رویشی و فرایند تولید بنه­های دختری را تحت تأثیر قرار می­دهد و از این­رو انجام مطالعات علمی در این زمینه ضروری است. در این راستا، آزمایشی مزرعه­ای در قالب طرح  بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در شهرستان قاینات ...  بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
اثر محلول پاشی عصاره جلبک دریایی و برخی عناصر غذایی بر گلدهی و محتوای آپوکارتنوئیدهای کلاله زعفران

سید محمد موسوی پور؛ حسن فیضی؛ حسین صحابی؛ حمیدرضا فلاحی

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 371-391

https://doi.org/10.22048/jsat.2024.410290.1500

چکیده
  با توجه به اهمیت و نقش عناصر غذایی و عصاره جلبک دریایی در بهبود عملکرد زعفران و با هدف افزایش عملکرد کلاله زعفران با استفاده از کاربرد عناصر کم مصرف و پرمصرفی نظیر کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز، آزمایشی جهت بررسی اثر محلول­پاشی جلبک دریایی و برخی عناصر غذایی بر صفات کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) انجام شد. این تحقیق به­صورت فاکتوریل ...  بیشتر

مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایه
بررسی وضعیت آلودگی به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بنه در مزارع زعفران ایران

نیما خالدی؛ مهدی رضائی؛ مجتبی علیزاده فرد درآباد

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 393-412

https://doi.org/10.22048/jsat.2024.410910.1501

چکیده
  بیماری پوسیدگی فوزاریومی یکی از مهم­ترین بیماری‌های قارچی بنه زعفران در سراسر جهان است که می‌تواند منجر به کاهش عملکرد محصول و کیفیت بنه‌های دختری تولید شده شود. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی عوامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی بنه زعفران و بررسی میزان بیماریزایی آن‌ها می‌باشد. به­منظور شناسایی گونه‌های Fusarium عامل بیماری ...  بیشتر

مقاله علمی پژوهشی فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
تأثیر بسته‌بندی فعال و خلاء بر ویژگی‌های کیفی و بار میکروبی کلاله خشک زعفران (Crocus sativus L.)

زهره بیرجندی طرقی؛ فرید مرادی نژاد؛ راضیه نیازمند؛ حسن بیات

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 413-430

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.397103.1487

چکیده
  زعفران به دلیل خواص فراوان به عنوان گرانترین گیاه دارویی و ادویه­ای در جهان شناخته شده است. این گیاه دارای متابولیت­های ثانویه فراوان بوده که مهم­ترین آنها شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال می­باشد. شرایط مختلف خشک کردن و نگهداری سبب کاهش کیفیت و مواد مؤثره کلاله زعفران شده که از ارزش و اعتبار آن جهت صادرات کاسته است. این ...  بیشتر

مقاله علمی پژوهشی اقتصاد و بازاریابی
ارزیابی مالی تولید زعفران در شرایط کنترل شده در استان مازندران

سمیه شیرزادی لسکوکلایه؛ محمد بهادری؛ عباس جلالی؛ علیجان سالاریان

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 431-447

https://doi.org/10.22048/jsat.2023.412144.1503

چکیده
  در این مطالعه به منظور تعیین اندازه اقتصادی تولید زعفران در شرایط کنترل شده در استان مازندران از تحلیل فایده-هزینه و روش‏های ارزش حال خالص، نسبت فایده-هزینه، نرخ بازده داخلی و دوره بازگشت سرمایه استفاده شد. به منظور محاسبه شاخص‏های مالی تولید زعفران در محیط‏های کنترل شده، اطلاعات به روش میدانی و از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه ...  بیشتر

مقاله علمی پژوهشی سایر موضوعات مرتبط با زعفران
کنترل کیفیت و بررسی شاخصهای توانایی فرآیند تولید زعفران

فاطمه سوگندی

دوره 11، شماره 4 ، دی 1402، صفحه 449-469

https://doi.org/10.22048/jsat.2024.419826.1510

چکیده
  زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، جایگاه ویژه‌ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد. مشتریان همواره به دنبال انتخاب بهترین محصولات از نظر قیمت، کیفیت و تحویل به موقع هستند. بنابراین کنترل کیفیت فرآیند تولیدی زعفران نیز به منظور جلب رضایت مشتری و سودآوری بیشتر اهمیت و ضرورت دارد. برای موفقیت در بازار رقابتی ...  بیشتر