زیست فناوری، ژنتیک و اصلاح نباتات
اکبر توکلی؛ علی سروش زاده؛ مجید قربانی جاوید
چکیده
بهمنظور بررسی اثر حذف جوانههای جانبی و اصلی و نقش وزنهای مختلف بنهها بر صفات رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس طی سالهای زراعی 1391-1390 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تعداد جوانه در 9 سطح شامل بنه با یک جوانه اصلی (حذف ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر حذف جوانههای جانبی و اصلی و نقش وزنهای مختلف بنهها بر صفات رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس طی سالهای زراعی 1391-1390 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تعداد جوانه در 9 سطح شامل بنه با یک جوانه اصلی (حذف همه جوانههای جانبی)، بنه با یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، بنه با جوانه اصلی و یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، بنه با جوانه اصلی و دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، بنه با جوانه اصلی و سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، فقط با دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، فقط با سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها)، فقط با چهار جوانه جانبی (حذف بقیه جوانهها) و بنههای کامل به عنوان شاهد (بدون حذف) و اندازه بنه با وزن 4-2 و8-6 گرم بودند. صفات رویشی در سال اول و زایشی در سال دوم مورد مطاله قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که حذف جوانهها در بنهها باعث افزایش وزن بنههای دختری و افزایش عملکرد در سال دوم شد. همچنین با توجه به نتایج در صورتی که یک جوانه اصلی با سه جوانه جانبی روی بنه باقی بماند و نوع بنه درشت باشد بیشترین میزان عملکرد حاصل میشود. بطورکلی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که میتوان با حذف جوانهها، بنههای درشتی را تولید کرد، اما نباید جوانه اصلی کاندیدای حذف باشد و مناسبترین تعداد جوانه باقی مانده نیز در بنههای درشت باید حداقل چهار جوانه باشد تا عملکرد بهتری حاصل شود.