اثر حذف جوانه ها و اندازه بنه بر صفات رشدی و عملکرد زعفران (.Crocus sativus L)

نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

1 به¬ترتیب دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 دانشیارگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

به‌منظور بررسی اثر حذف جوانه‌های جانبی و اصلی و نقش وزن‌های مختلف بنه‌ها بر صفات رویشی و عملکرد زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس طی سال‌های زراعی 1391-1390 به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تعداد جوانه در 9 سطح شامل بنه با یک جوانه اصلی (حذف همه جوانه‌های جانبی)، بنه با یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، بنه با جوانه اصلی و یک جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، بنه با جوانه اصلی و دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، بنه با جوانه اصلی و سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، فقط با دو جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، فقط با سه جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها)، فقط با چهار جوانه جانبی (حذف بقیه جوانه‌ها) و بنه‌های کامل به عنوان شاهد (بدون حذف) و اندازه بنه با وزن 4-2 و8-6 گرم بودند. صفات رویشی در سال اول و زایشی در سال دوم مورد مطاله قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که حذف جوانه‌ها در بنه‌ها باعث افزایش وزن بنه‌های دختری و افزایش عملکرد در سال دوم شد. همچنین با توجه به نتایج در صورتی که یک جوانه اصلی با سه جوانه جانبی روی بنه باقی بماند و نوع بنه درشت باشد بیشترین میزان عملکرد حاصل می‌شود. بطورکلی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که می‌توان با حذف جوانه‌ها، بنه‌های درشتی را تولید کرد، اما نباید جوانه اصلی کاندیدای حذف باشد و مناسب‌ترین تعداد جوانه باقی مانده نیز در بنه‌های درشت باید حداقل چهار جوانه باشد تا عملکرد بهتری حاصل شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of buds removing and corm size on growth characteristics and yield of saffron (Crocus sativus L.)

نویسندگان [English]

  • Akbar Tavakkoli 1
  • Ali Sorooshzade 2
  • Majid Ghorbani Javid 3
1 MSc Student, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 Associate Professor, Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding Sciences, Faculty of Aburaihan, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

The objectives of this research were investigated the effects of removal of lateral and main buds in different corm size on vegetative traits and yield of saffron. The research was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Research field of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in Tehran-Iran, during growing season of 2012-2013. The first factor was corm size with two levels of corm weight (2-4 and 6-8 g) and the second factor was buds removal with nine levels included without bud removal, remove all lateral buds, remove all buds except main buds and one lateral bud, remove all buds except main buds and two lateral buds, remove all buds except main buds and three lateral buds, remove all buds except one lateral bud, remove all buds except two lateral buds, remove all buds except three lateral buds, remove all buds except four lateral buds. In this research, vegetative traits in the first year and reproductive traits in the second year were investigated. The results showed that by removing main bud from corm leaf length and root length were decreased. Also, there was most root length by removing all lateral buds. Overall, the results showed that bud removal could be produce large corm but main bud should not eliminated. The most appropriate the number of buds that could be remaining is 4 large buds on saffron corm.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Corm
  • Lateral Budsbuds
  • Main Budbud
  • Remove Budsbuds
  • Saffron
  1. Chio-Sang, T. 1996. Effect of dept and existence of Tunicou growth and flowering in freesia. Haryana Journal of Horticultural Sciences 37: 570-581.
  2. Dorjee, B. 2000. Effect of pruning on yield and quality of indeterminate tomato Asian Regional Center-AVRDC. Training Report. Kasetsart University. Bangkok, Thailand 38.
  3. Hossni, M. 2012. Effect of plant growth regulator and delete buds in corm of saffron. MSc Thesis in Agronomy, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares of Tehran, Iran. (In Persian with English Summary)
  4. Koltai, H., Dor, E., Hershenhorn, J., Joel, D.M., Weininger, S., Lekalla, S., Shealtiel, H., Bhattacharya, C., Eliahu, E., and Resnick, N. 2010. Strigolactones’ effect on root growth and root-hair elongation may be mediated by auxin-efflux carriers. Journal of Plant Growth Regulation 29: 129-136.
  5. Mangal, J.L., and Pandita M.L. 1979. Effect of pruning and fruit position on growth, flowering, fruit yield and quality of Muskmelon variety Hara Mudhu. Haryana Journal of Horticultural Sciences 8(3.4): 129-133.
  6. Mashayekh, K., Kamkar, B., and Soltani, A. 2006. The Effect of Corm Weight and Environmental Temperature of Flowering Behavior of Saffron. 2nd International Symposium on Saffron Biology and Biotechnology 28-30.
  7. Molina, R. V., Valero, M., Navarro, Y., Garcia, A., Luis. A., and Guardiola, J.L. 2004 (b). Extending the harvest period of saffron. Acta Hydrobiologica Sinica 650: 218-225.
  8. Molina, R.V., Garcia-Luis, A., Cool, V., Ferrer, C., Valero, M., Navarro, Y., and Guardiola, J. L. 2004 (a). Flower formation in the saffron Crocus (Crocus sativus L.). The role of temperature. Acta Hydrobiologica Sinica 650: 39-47.
  9. Namin, M.H., Ebrahimzadeh, H., Ghareyazie, B., Radjabian, T., and Namin, H.H. 2010. Initiation and origin of stigma-like structures (SLS) on ovary and style explants of Saffron in Tissue Culture. Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica 52: 55-60.
  10. Omidbaigi, R. 2005. Effect of corms weight on quality of saffron (Crocus sativus L.). Envierment Science 52: 236-249. (In Persian)
  11. Pandey, A., and Srivastava, J. 2003. A note on the effect of size of corm on the sprouting and flowering of saffron. Journal Science Horticulture 85: 211-221.
  12. Pessarakli, M.M., and Dris, R. 2003. Effect on pruning and spacing on yield and quality of eggplant. Food, Agriculture and Environment 1(2): 650-653.
  13. Pessarakli, M.M., and Dris, R. 2003. Effect on pruning and spacing on yield and quality of eggplant. Food, Agriculture and Environment 1(2): 650-653.
  14. Prat, L., Botti, C., and Fichet, T. 2008. Effect of plant growth regulators on floral differentiation and seed production in Jojoba (Simmondsia chinensis (Link.) Schneider). Industrial Crops and Products 27(1): 44-49.
  15. Puetz, N. 1993. Underground Plant Movement; the Bulb of Nothoscordun Indorum: Botanical Journal of Scotland. 106: 338-343.
  16. Sadeghi, b. 1994. Effect of corm weight on saffron flower collection. Iranian Research Organization for Science and Technology 276 pp. (In Persian)
  17. Sadeghi, b. Journalism, k., and Hatami, M. 2004. Effect of sowing time on collecting saffron flowers. Proceedings of the Third National Conference of Saffron. Ferdowsi University of Mashhad Press 517 pp. (In Persian)
  18. SAS Institute. 1999. SAS/Stat User’s Guide, Version 9.1. SAS Institute, Cary, NC.