سایر موضوعات مرتبط با زعفران
بی بی مرضیه رضوی زاده؛ عبداله ملا فیلابی؛ علی فائزیان؛ نورا عربشاهی دلوئی
چکیده
اثر امواج صوتی بر پیاز زعفران در محیط کنترل شده و به روش هواکشت بر میزان گلدهی و تولید کلالهی زعفران بررسی گردید. امواج صوتی با تراز فشار صوت معادل 77 دسیبل و در مدت زمان15 دقیقه در روز به دو گروه از پیازهای زعفران القا شد. در گروه اول امواج صوتی با تک فرکانسهای 5/0، 1 و 2 کیلوهرتز و نیز یک نوع صوت موسیقی کلاسیک به پیازها در سه ...
بیشتر
اثر امواج صوتی بر پیاز زعفران در محیط کنترل شده و به روش هواکشت بر میزان گلدهی و تولید کلالهی زعفران بررسی گردید. امواج صوتی با تراز فشار صوت معادل 77 دسیبل و در مدت زمان15 دقیقه در روز به دو گروه از پیازهای زعفران القا شد. در گروه اول امواج صوتی با تک فرکانسهای 5/0، 1 و 2 کیلوهرتز و نیز یک نوع صوت موسیقی کلاسیک به پیازها در سه دوره مختلف گلانگیزی، گلدهی و کل دوره (گلانگیزی و گلدهی) القا شدند و در گروه دوم این آزمون بر روی پیازها تنها در دوره گلدهی و با تک فرکانسهای 4، 8، 12 و 16 کیلوهرتز انجام شد. همچنین، تأثیر مدت زمان صوتدهی در مدت زمانهای 15، 30 و 60 دقیقه در روز در فرکانس صوتی 16کیلوهرتز بر عملکرد پیاز بررسی گردید. نتایج آماری نشان داد که در گروه اول القای صوت تک فرکانسی منجر به تولید گل و نیز کلاله زعفران به میزان کمتر یا برابر با شاهد شد، اما این تفاوتها به استثنای تیمار با فرکانس 5/0 کیلوهرتز در دوره گلانگیزی در بقیه تیمارها معنیدار نبود (05/0P>). اعمال صوت موسیقی نیز در دورههای مختلف رشد پیاز سبب کاهش بازدهی گلدهی آن نسبت به شاهد گشت. در میان تیمارهای گروه دوم میانگین مقدار گل بدست آمده در فرکانسهای 4 و 8 کیلوهرتز بیشتر از نمونهی شاهد بود. در تیمار با فرکانس 4 کیلوهرتز که بیشترین مقدار گل و کلاله را تولید کرد میزان افزایش بازدهی گلدهی پیاز زعفران بیشتر از 0/4 درصد بود. همچنین افزایش مدت زمان صوتدهی از 15 دقیقه به 30 و 60 دقیقه در روز سبب افزایش معنیدار تعداد گل شد و بازدهی گلدهی پیاز زعفران در مدت زمانهای صوتدهی 30 و 60 دقیقه نسبت به شاهد به ترتیب 0/6 و 4/10 درصد افزایش یافت.