کشاورزی و علوم پایه
حسین صحابی؛ محسن جهان؛ علیرضا کوچکی؛ مهدی نصیری محلاتی
چکیده
بنه مناسب و مدیریت عناصر غذایی، از مهمترین عوامل در بهبود تولید و کیفیت زعفران هستند. بهمنظور بررسی تأثیر وزن بنه و محلولپاشی برگی بر عملکرد کمی و کیفی گل دو توده زعفران ایرانی و اسپانیایی، آزمایشی در سالهای 95-1392 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی ...
بیشتر
بنه مناسب و مدیریت عناصر غذایی، از مهمترین عوامل در بهبود تولید و کیفیت زعفران هستند. بهمنظور بررسی تأثیر وزن بنه و محلولپاشی برگی بر عملکرد کمی و کیفی گل دو توده زعفران ایرانی و اسپانیایی، آزمایشی در سالهای 95-1392 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به مرحله اجرا در آمد. مبدأ بنه مادری زعفران (شامل بنه ایرانی و اسپانیایی)، وزن بنهها در سه سطح شامل کمتر از 8 گرم (بنه ریز)، 1/8 تا 15 گرم (بنه متوسط) و1/15 تا 23 گرم (بنه درشت) و محلولپاشی برگی کود کامل (فسفیت پتاسیم + بیومین) در دو سطح (محلولپاشی و عدم محلولپاشی) به ترتیب عوامل اول، دوم و سوم آزمایش در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج آزمایش، با افزایش وزن بنه جهت کاشت، تعداد گل، عملکرد گلتر و عملکرد کلاله + خامه خشک زعفران بهطور معنیداری افزایش یافت، اما اثر محلولپاشی برگی بر شاخصهای ذکرشده معنیدار نبود. تعداد گل و عملکرد گلتر زعفران درنتیجه کاشت بنههای ایرانی، به ترتیب17، 13 و 14 درصد بیشتر از بنههای اسپانیایی بود. همچنین، عملکرد کلاله + خامه خشک حاصل از بنههای ایرانی در مقایسه با بنههای اسپانیایی تا 1/14 درصد افزایش یافت. با این وجود، غلظت پیکروکروسین در نتیجه کاشت بنههای اسپانیایی تا 8/3 درصد بیشتر از بنههای ایرانی بود. طبق نتایج این تحقیق، در کنار محلولپاشی بهینه عناصر غذایی، اهمیت سازگاری منشأ بنه با شرایط محیطی محل کاشت مورد تأکید میباشد.