سایر موضوعات مرتبط با زعفران
حمید علیزاده؛ حبیب الله سالارزهی؛ گل بهار پورانجنار
چکیده
بررسی چگونگی سوقدهی فعالیتهای سنتی کشاورزی در استان خراسان جنوبی به سمت فعالیتهای نوآورانه و ارائهی راهبردهای متناسب با آن، همواره از جملهی مسائلی بوده که توجه محققین این استان را بخود مشغول نموده است. از اینرو، هدف اصلی مطالعه حاضر، بر بهرهگیری از تفکر کارآفرینانه جهت شناسایی و اولویتبندی راهبردهای توسعه کارآفرینی ...
بیشتر
بررسی چگونگی سوقدهی فعالیتهای سنتی کشاورزی در استان خراسان جنوبی به سمت فعالیتهای نوآورانه و ارائهی راهبردهای متناسب با آن، همواره از جملهی مسائلی بوده که توجه محققین این استان را بخود مشغول نموده است. از اینرو، هدف اصلی مطالعه حاضر، بر بهرهگیری از تفکر کارآفرینانه جهت شناسایی و اولویتبندی راهبردهای توسعه کارآفرینی و تجاریسازی زعفران مناطق روستایی استان خراسان جنوبی تعبیه شده است. در این پژوهش، از رویکرد تلفیقی فرآیند تحلیل سلسلهمراتبی و سوات (SWOT-AHP) بهرهگیری شده است. نخست، با استفاده از تجزیه و تحلیل سوات (SWOT)، شناسایی و طبقهبندی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدات فعالیتهای کشاورزی در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی صورت گرفته است. از آنجا که مسئله تصمیمگیری تحقیق حاضر از نوع چند شاخصه و ساختار آن دارای سلسله مراتبی از عناصر تصمیم وابسته به هم شامل هدف، معیارها و زیرمعیارها بوده است، از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای محاسبه وزن و اهمیت هر کدام از معیارها و زیر معیارهای شناسایی شده از طریق تجزیه و تحلیل سوات استفاده شده است. برای گردآوری دادههای پژوهش، ماتریس مقایسات زوجی هر کدام از مولفهها و گروهها با بهرهگیری از نظر 15 نفر از متخصصان و فعالان صنعت کشاورزی تکمیل شده است، که قوتهای داخلی با وزن نسبی 372/0 در رتبه نخست و نیز فرصتهای بیرونی با وزن نسبی 344/0 و تهدیدهای بیرونی با وزن نسبی 148/0و در نهایت، ضعفهای داخلی با وزن نسبی 136/0 در رتبههای بعدی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داده است که مهمترین راهبرد برای توسعه کارآفرینی و تجاریسازی زعفران مناطق روستایی استان خراسان جنوبی راهبرد SO با شاخص مطلوبیت2/26 است. بنابراین، با شناخت قابلیتها و زمینههای تأثیرگذار بر بخش کشاورزی، امکان توسعهی محصولات کشاورزی منطقه براساس رویکرد کارآفرینی میسر خواهد بود. با توجه به این موضوع، ایجاد و توسعهی بسترهای مناسب جهت بازاریابی و تجاریسازی محصول راهبردی منطقه (زعفران)، اتخاذ تدابیر لازم جهت آموزش در زمینه تجاریسازی، تقویت و حمایت از تعاونیهای خرید و نیز ایجاد شرایط مناسب برای استفاده از تسهیلات بانکی و غیره میتوان در راستای توسعهی کارآفرینی و تجاریسازی محصول زعفران در استان خراسان جنوبی گام مؤثری برداشت.