کشاورزی و علوم پایه
آیت اله سعیدی زاده
چکیده
جهت شناسایی عوامل قارچی پوسیدگی بنه زعفران و کنترل آنها، از مزارع و محلهای نگهداری بنه، واقع در بشرویه از توابع استان خراسان جنوبی، نمونهبرداری صورت گرفت. پس از کشت بافتهای آلوده، گونههای قارچیPenicillium digitatum، Aspergillus nigerو Rhizopus stoloniferجداسازی و شناسایی گردید. جهت کنترل این بیمارگرها از چهار غلظت از سوسپانسیون باکتری Pseudomonas fluorescens ...
بیشتر
جهت شناسایی عوامل قارچی پوسیدگی بنه زعفران و کنترل آنها، از مزارع و محلهای نگهداری بنه، واقع در بشرویه از توابع استان خراسان جنوبی، نمونهبرداری صورت گرفت. پس از کشت بافتهای آلوده، گونههای قارچیPenicillium digitatum، Aspergillus nigerو Rhizopus stoloniferجداسازی و شناسایی گردید. جهت کنترل این بیمارگرها از چهار غلظت از سوسپانسیون باکتری Pseudomonas fluorescens CHAO، قارچ Trichoderma harzianum Bi و قارچکشهای اکسیکلرورمس و بنومیل در چهار تکرار استفاده شد. بر اساس میزان قطر پرگنه رشد یافته از بیمارگر و مقایسه با شاهد، میزان اثر کنترلی عوامل کنترل زیستی و ترکیبات شیمیایی اندازهگیری شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که بیشترین میزان کنترل در مورد قارچ همستیز، مربوط به غلظتهای7 10×1 و 8 10×1 و در مورد باکتری همستیز به ترتیب مربوط به غلظتهای 9 10×1 و 1010×1 بوده است. در مورد ترکیبات شیمیایی بهکار رفته بیشترین میزان اثر کنترلی در مورد بنومیل و اکسیکلرورمس بهترتیب در غلظتهای3-10×3 و 3-10×4 بهدست آمد. در مقایسه کلی تیمارها، قارچ T. harzianum بیشترین اثر را در کاهش رشد پرگنه قارچهای بیمارگر داشت.