پریسا شیخ الاسلامی؛ جلال صبا؛ فرید شکاری؛ محمد رضا عظیمی؛ اعظم ملکی
چکیده
گلبرگ زعفران که از لحاظ وزنی بخش قابل توجهی از گل زعفران را تشکیل میدهد سالانه در مقادیر زیاد به عنوان ضایعات دور ریخته میشود. در حالیکه این قسمت گل دارای ترکیباتی از جمله فنل، آنتوسیانین و فلاونوئید با خواص آنتیاکسیدانی هستند. به منظور ارزیابی متابولیتهای ثانویه، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی گلبرگ در 8 جمعیت زعفران، ...
بیشتر
گلبرگ زعفران که از لحاظ وزنی بخش قابل توجهی از گل زعفران را تشکیل میدهد سالانه در مقادیر زیاد به عنوان ضایعات دور ریخته میشود. در حالیکه این قسمت گل دارای ترکیباتی از جمله فنل، آنتوسیانین و فلاونوئید با خواص آنتیاکسیدانی هستند. به منظور ارزیابی متابولیتهای ثانویه، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی گلبرگ در 8 جمعیت زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در دو شرایط آبیاری مرسوم و یکبار آبیاری در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان بر روی بوتههای سال سوم زعفران به اجرا درآمد. جهت اندازهگیری متابولیتهای ثانویه، محتوای فنل کل گلبرگ و تعیین خواص آنتیاکسیدانی عصاره گلبرگ زعفران به ترتیب از روشهای طیف نورسنجی فرابنفش- مرئی، فولین سیوکالتیو و DPPHاستفاده گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب در دو شرایط آبیاری مرسوم و یکبار آبیاری نشان داد که متابولیتهای ثانویه و خواص آنتیاکسیدانی در دو شرایط آبیاری تفاوت معنیداری نداشت. در حالیکه از نظر محتوای فنل کل در شرایط یکبار آبیاری افزایش معنیدار مشاهده شد. جمعیت تربتجام بیشترین مقدار فنل کل (56/86 میلیگرم گالیک اسید بر گرم عصاره متانولی) را در شرایط یکبار آبیاری داشت. در هر دو شرایط آبیاری، جمعیتهای مورد ارزیابی مقادیر مناسبی از متابولیتهای ثانویه، فنل و آنتیاکسیدان را داشتند، که میتواند برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد.
فرآوری، صنایع غذایی و بیوشیمی
زهرا افرازه؛ مرضیه بلندی؛ مهدی خورشیدی؛ عبدالرضا محمدی نافچی
چکیده
گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتیاکسیدانهامیباشند، آنتیاکسیدانهای طبیعی باعث افزایش قدرت آنتیاکسیدانهای پلاسما و کاهش ابتلا به بعضی بیماریها مانند سرطان، بیماریهای قلبی و سکته مغزی میشوند. با توجه به سمی بودن و اثرات سوءتغذیهای آنتیاکسیدانهای سنتزی موجود در مواد غذایی، نیاز به آنتیاکسیدانهای طبیعی از ...
بیشتر
گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتیاکسیدانهامیباشند، آنتیاکسیدانهای طبیعی باعث افزایش قدرت آنتیاکسیدانهای پلاسما و کاهش ابتلا به بعضی بیماریها مانند سرطان، بیماریهای قلبی و سکته مغزی میشوند. با توجه به سمی بودن و اثرات سوءتغذیهای آنتیاکسیدانهای سنتزی موجود در مواد غذایی، نیاز به آنتیاکسیدانهای طبیعی از گیاهان با سمیت کمتر و اثربخشی بیشتر یک ضرورت جدی است. گلبرگ زعفران یک منبع گیاهی غنی از مواد پلی فنولی است که تاکنون موردتوجه قرار نگرفته است. لذا این پژوهش بهمنظور بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولیک گلبرگ زعفران انجام شد. در این پژوهش ابتدا عصاره گلبرگ زعفران با حلالهای الکلی اتانول و متانول 30، 70 و 90 درصد و آب بهطور جداگانه استخراج شد. سپس میزان ترکیبات فنولی به روش فولین سیوکالتیو و فعالیت آنتیاکسیدانی آن به روش احیای رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نوع و میزان حلال بر میزان ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی اثر دارد و ارتباط معنیداری بین میزان ترکیبات فنولی و خاصیت بازدارندگی مشاهده شد. همچنین با افزایش غلظت، خاصیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولی عصاره افزایش مییابد. در پایان عصاره اتانولی بهعنوان بهترین حلال برای بیشترین استخراج ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی مشخص شد.