بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و الکلی (متانول، اتانول) گلبرگ زعفران

نوع مقاله: مقاله علمی کوتاه

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان.

2 استادیار گروه مهندسی علوم وصنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان.

3 استادیار دانشکده زیست شناسی، دانشگاه دامغان.

چکیده

گیاهان دارویی یکی از منابع مهم آنتی‌اکسیدان‌هامی‌باشند، آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی باعث افزایش قدرت آنتی‌اکسیدان‌های پلاسما و کاهش ابتلا به بعضی بیماری‌ها مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی می‌شوند. با توجه به سمی بودن و اثرات سوءتغذیه‌ای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی موجود در مواد غذایی، نیاز به آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از گیاهان با سمیت کمتر و اثربخشی بیشتر یک ضرورت جدی است. گلبرگ زعفران یک منبع گیاهی غنی از مواد پلی فنولی است که تاکنون موردتوجه قرار نگرفته است. لذا این پژوهش به‌منظور بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات فنولیک گلبرگ زعفران انجام شد. در این پژوهش ابتدا عصاره گلبرگ زعفران با حلال‌های الکلی اتانول و متانول 30، 70 و 90 درصد و آب به‌طور جداگانه استخراج شد. سپس میزان ترکیبات فنولی به روش فولین سیوکالتیو و فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن به روش احیای رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نوع و میزان حلال بر میزان ترکیبات فنولی و آنتی‌اکسیدانی اثر دارد و ارتباط معنی‌داری بین میزان ترکیبات فنولی و خاصیت بازدارندگی مشاهده شد. همچنین با افزایش غلظت، خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات فنولی عصاره افزایش می‌یابد. در پایان عصاره اتانولی به‌عنوان بهترین حلال برای بیشترین استخراج ترکیبات فنولی و آنتی‌اکسیدانی مشخص شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of antioxidant activity of aqueous and alcoholic extracts (methanol, ethanol) saffron petals

نویسندگان [English]

  • Zahra Afraze 1
  • Marzieh Bolandi 2
  • Mehdi Khorshidi 3
  • Abdorreza Mohammadi Nafchi 2
1 Graduate Student of Department of Food Science and Technology, Damghan Branch, Islamic Azad University.
3 Assistant Professor of Department of Biology, Damghan University.
چکیده [English]

The medicinal plants are important sources of antioxidants. Natural antioxidants increase the antioxidant capacity of the plasma and reduce the risk of certain diseases such as cancer, heart diseases and stroke. Synthetic antioxidants commonly used in processed foods have side effects and are toxic. Therefore, there is a need for more effective, less toxic and cost effective antioxidants derived from medicinal plants. Saffron petal is a rich plant source of polyphenolic compounds. Hence, this research was conducted for studying the antioxidant properties and phenolic compositions of saffron petal. In this study, saffron petal extraction was prepared by ethanol, methanol (30, 70 and 90%) and water. The phenolic compositions were determined using Folin-ciocalteau method. In next step, antioxidant activity evaluated using generates free radical of DPPH. The results showed that the type and contents of solvent significantly affect the phenolic values and antioxidant activity.Also there was a significant relation between phenolic compound content and radical scavenging activity. Moreover, the antioxidant activity and phenolic compound concentration were increased by increasing solvent concentration. Finally, it was concluded that the ethanol extract could be considered as a effective solvent for the maximum extraction of phenolic compounds and antioxidant activity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • DPPH
  • Folin-ciocalteaul
  • Phenolic composition

Amonrat, T., Soottawat, B., Wonnop, V., Eric, A., and Decker, C. 2008. The effect of antioxidants on the quality changes of cuttlefish (Sepia pharaonis) muscle during frozen storage. LWT- Food Science and Technology 41 (1): 161-169.

Andreja, H., Majda, H., Zeljko, K., and Davorin, B. 2000. Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with α - tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. Food Chemistry 71 (2): 233-229.

Bergamini, C.M., Gambetti, S., Dondi A., and Cervellati C. 2004. Oxygen, reactive oxygen species and tissue damage. Current Pharmaceutical Design10 (14): 1611-1626.

Chimi, H., Cillard, J., Cillar, P., and Rahmani, M. 1991. The peroxyl and hydroxyl radical scavenging activity of some natural phenolic antioxidant. Journal of the American Oil Chemists Society 68: 307.

Gil, M.I., Tomás-Barberán, F.A.,Hess-Pierce, B., and Kader, A.A. 2002. Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 4976-4982.

Hasani, M., Hagh Dost, A., and Nasiri, N. 2011. Antioxidant activity of methanol extract of some medicinal plants and their comparison with BHT.20th National Congress of Food Science and Technology, Tehran, Iran.

Hemmati Kakhki, A., and Rahimi, S.K. 1994. Extraction of anthocyanin from petals of saffron (Crocus sativus L.)  and its stability in a model beverage. Iranian Research Organization for Science.

Kosar, M., Bozan, B., Temelli, F., and Baser, K.H.C. 2007. Antioxidant activity and phenolic composition of sumac (Rhus coriaria L.) extracts. Food Chemistry 103: 952-959.

Kossah, R., Zhang, H., and Chen, W. 2011. Antimicrobial and antioxidant activities of Chinese sumac (Rhus typhina L.) fruit extract.Food Control 22: 128-132.

Mathew, S., and Abraham, T.E. 2006. In vitro antioxidant activity and scavenging effects of Cinnamomum verum leaf extract assayed by different methodologies. Food and Chemical Toxicology 44: 198-206.

Mirheidar, H. 1996. Herbal information, 2nd edition, Volume 2.Bureau of Islamic culture publication. Iran.

Shahidi, F.,and Naczk M. 2004. Phenolic in Food and Nutraceuticals. Chemical Rubber Company press. 558 p

Shrififar, F., Moshafi, M.H.,and Mansouri, S.H. 2007. In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant of the essential oil and methanol extract of endemic Zatariamultiflora Boiss. Food Control 18: 800-805.

Singh, G., Maurya, S., and Delampasona, M.P. 2007. A comparison of chemical antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food and Chemical Toxicology 45: 1650-61.

Su L., Yin, J.J., Charles, D., Zhou, K., Moore, J., and Yu, L. 2007. Total phenolic contents chelating capacities and radical scavenging properties of black peppercorn, nutmeg, rosehip, cinnamon and oregano leaf. Food Chemistry 100: 990-7.

Velioglu, Y.S., Mazza, G., Gao, L., and Oomah, B.D. 1998. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables and grain products. Journal of Agricultural and Food Chemistry 46: 4113-4117.