مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
مجید رستمی؛ رویا کرمیان؛ زهرا جولایی
چکیده
افزایش غلظت فلزات سنگین نظیر سرب، مس، نیکل و سایر فلزات سنگین در آب، خاک و هوا میتواند به دلیل تأثیر منفی بر کل بوم نظام باعث اثرات زیانباری برای سلامت همه موجودات زنده گردد. مهمترین منبع این آلودگیها در بیشتر قسمتهای دنیا معادن، پسابهای صنعتی، کودهای شیمیایی و آفتکشها میباشند. بهمنظور بررسی اثر فلزات سنگین مختلف بر ...
بیشتر
افزایش غلظت فلزات سنگین نظیر سرب، مس، نیکل و سایر فلزات سنگین در آب، خاک و هوا میتواند به دلیل تأثیر منفی بر کل بوم نظام باعث اثرات زیانباری برای سلامت همه موجودات زنده گردد. مهمترین منبع این آلودگیها در بیشتر قسمتهای دنیا معادن، پسابهای صنعتی، کودهای شیمیایی و آفتکشها میباشند. بهمنظور بررسی اثر فلزات سنگین مختلف بر روی تعدادی از ویژگیهای فیزیولوژیک زعفران همچون میزان رنگدانههای فتوسنتزی، پرولین، کروسین و کربوهیدراتهای محلول و نامحلول آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد فلزات سنگین بهصورت نمکهای نیترات نقره، سولفات منگنز، نیترات نیکل، نیترات روی، کربنات مس، نیترات سرب و شاهد بودند. قبل از کاشت هر یک از فلزات موردنظر با غلظت 500 میلیگرم در کیلوگرم استفاده شد. بر اساس نتایج بهدستآمده اثر تیمارهای آزمایشی بر میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و همچنین نسبت کلروفیل a به b معنیدار بود ولی اثر این تیمارها بر میزان کاروتنوئیدهای برگ زعفران معنیدار نبود. میزان پرولین و کربوهیدراتهای محلول برگ بهصورت معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفت ولی اثر تیمارها بر میزان کربوهیدراتهای احیاکننده معنیدار نبود. تیمارهای آزمایشی همچنین تأثیر معنیداری بر میزان کروسین موجود در کلاله زعفران داشتند و در همه تیمارها بهغیراز نیترات نیکل میزان کروسین کلاله از تیمار شاهد بیشتر بود.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
سید محمد علوی سینی؛ جلال صبا؛ بابک عندلیبی؛ سید سیامک علوی کیا؛ محمد رضا عظیمی
چکیده
به منظور بررسی صفات مؤثر بر عملکرد اکوتیپ های زعفران زراعی، پژوهشی بهصورت کرتهای خردشده در زمان بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال های زراعی 93-1392 و 94-1393 انجام شد. 18 اکوتیپ زعفران در این آزمایش مورد استفاده واقع شد. صفات تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر کلاله، وزن خشک ...
بیشتر
به منظور بررسی صفات مؤثر بر عملکرد اکوتیپ های زعفران زراعی، پژوهشی بهصورت کرتهای خردشده در زمان بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال های زراعی 93-1392 و 94-1393 انجام شد. 18 اکوتیپ زعفران در این آزمایش مورد استفاده واقع شد. صفات تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر کلاله، وزن خشک گل، وزن خشک کلاله، طول کلاله و عملکرد کلاله خشک یادداشت برداری شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین اکوتیپ ها به جز در مورد صفت طول کلاله وجود داشت. ماتریس همبستگی مشخص کرد که از میان صفات مورد مطالعه تعداد گل و وزن خشک کلاله به ترتیب با ضرایب 99/0 و 70/0 همبستگی مثبت و کاملاً معنی داری با عملکرد کلاله خشک داشتند. تجزیه رگرسیون گامبهگام و علیت مشخص نمود که صفات تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک گل مؤثرترین صفات بر عملکرد کلاله خشک در واحد سطح بودند، بنابراین از این صفات می توان برای حصول عملکرد بالاتر زعفران استفاده نمود.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
امین انصاف؛ بهمن زاهدی؛ علی اصغر علیلو
چکیده
بهمنظور بررسی سازگاری برخی اکوتیپهای زعفران زراعی (sativusCrocus) نسبت به شرایط اقلیمی شهرستان مراغه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال متوالی (1392-1393) اجرا شد. اکوتیپهای موردمطالعه شامل بردسکن، سبزوار، تربتحیدریه، کاشمر، تایباد، آبرود، دوغآباد، اسفیوخ، مرند 1، مرند 2، بناب 1 و بناب 2 بودند. صفات مورد ...
بیشتر
بهمنظور بررسی سازگاری برخی اکوتیپهای زعفران زراعی (sativusCrocus) نسبت به شرایط اقلیمی شهرستان مراغه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال متوالی (1392-1393) اجرا شد. اکوتیپهای موردمطالعه شامل بردسکن، سبزوار، تربتحیدریه، کاشمر، تایباد، آبرود، دوغآباد، اسفیوخ، مرند 1، مرند 2، بناب 1 و بناب 2 بودند. صفات مورد ارزیابی شامل وزن تر کلاله، وزن خشک کلاله، طول خامه، طول کلاله، درصد سبز شدن، سرعت سبز شدن، ارتفاع گل، درصد گلدهی، سرعت گلدهی، وزن تر و خشک گل و عملکرد خشک کلاله در واحد سطح بود. نتایج نشان داد تمامی اکوتیپها از درصد سبز شدن و استقرار خوبی در سال اول برخوردار بودند، ولی با شروع یخبندان، اکوتیپهای آبرود، اسفیوخ و تایباد سازگاری کمتری به دماهای پایین نشان دادند. بین اکوتیپها از لحاظ صفات تعداد گل در واحد سطح، درصدگلدهی، درصد سبز شدن و میانگین وزن تر گل در سطح احتمال 05/0 اختلاف معنیداری وجود داشت. همچنین اختلاف آماری معنیداری در سطح احتمال 01/0 برای سرعت گلدهی و سبز شدن در بین اکوتیپهای موردبررسی مشاهده شد. بالاترین درصد سبز شدن در سال دوم مربوط به اکوتیپ مرند 2 بود، ولی اکوتیپ سبزوار بالاترین سرعت گلدهی و بیشترین درصد گلدهی را به خود اختصاص داد. با وجود پایین بودن عملکرد اکوتیپهای مرند 1 و سبزوار در سال استقرار، این دو اکوتیپ در سال دوم بیشترین عملکرد را نشان دادند، بهطوریکه مقدار تولید سال دوم اکوتیپ سبزوار 5/1 کیلوگرم در هکتار و اکوتیپ مرند 1 4/1 کیلوگرم در هکتار بود. در مجموع، نتایج نشان داد که اکوتیپهای مرند جهت کاشت در شهرستان مراغه مناسب بوده و استفاده از بنههای خارج از استان توصیه نمیگردد.
مقاله علمی پژوهشی
کشاورزی و علوم پایه
عظیم شیردلی؛ ابوالفضل توسلی
چکیده
با پدید آمدن تکنیکهای آماری قوی و شبکههای عصبی، مدلهای پیشبینی کننده عملکرد محصولات زراعی بهسرعت رو به توسعه است. بدین منظور آزمایشی در منطقه تربتحیدریه با هدف پیشبینی عملکرد و کارآیی مصرف آب زعفران با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. واسنجی و اعتباریابی مدلها نیز با استفاده از آمار عملکرد محصول و پارامترهای ...
بیشتر
با پدید آمدن تکنیکهای آماری قوی و شبکههای عصبی، مدلهای پیشبینی کننده عملکرد محصولات زراعی بهسرعت رو به توسعه است. بدین منظور آزمایشی در منطقه تربتحیدریه با هدف پیشبینی عملکرد و کارآیی مصرف آب زعفران با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. واسنجی و اعتباریابی مدلها نیز با استفاده از آمار عملکرد محصول و پارامترهای اقلیمی سال 91-1390 صورت پذیرفت. ارزیابی مدلها نیز با شاخصهای آماری ضریب تبیین (R2)، جذر میانگین مربعات خطا نرمال شده (RMSEn) و میانگین مربعات خطا (MSE) انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که شبکه عصبی پیشنهادی (مدل شماره 9) با داشتن 2 لایه پنهان، 8 نورون و ضریب تبیین 97/0 برای عملکرد و 1 لایه پنهان، 7 نورون و ضریب تبیین 90/0 برای کارآیی مصرف آب، برازش خوبی برای این دو صفت داشت. همچنین مطابق با شاخصهای آماری RMSEn و MSE در مدل پیشنهادی (مدل شماره 9) که به ترتیب برابر بود با 78/2 درصد و 0040/0 برای عملکرد و 41/5 درصد و 0073/0 برای کارآیی مصرف آب، بالاترین دقت برای پیشبینی صفات فوق مشاهده شد. تحلیل حساسیت مدلها نیز نشان داد که عملکرد و کارآیی مصرف آب محصول زعفران، بیشترین حساسیت را به عامل آبیاری، سپس بارندگی و درنهایت ساعات آفتابی دارد. بهطورکلی، کاربرد شبکه عصبی پیشنهادی در این تحقیق میتواند زمینه ارتقاء محصول زعفران را در منطقه تربت فراهم نماید.
مقاله علمی پژوهشی
اقتصاد و بازاریابی
جواد عادلی؛ علی اکبر عنابستانی
چکیده
هدف این پژوهش بررسی علل کشت زعفران در نواحی معتدل کوهستانی گلستان میباشد. بر این اساس نوع تحقیق کاربردی- توسعهای بوده و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. قلمرو مکانی آن مزارع روستای وامنان از توابع شهرستان آزادشهر را در برمیگیرد. جامعه آماری آن را 110 کشاورز با تجربه زعفرانکار تشکیل میدهد که بهصورت سرشماری اطلاعات گردآوری و ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی علل کشت زعفران در نواحی معتدل کوهستانی گلستان میباشد. بر این اساس نوع تحقیق کاربردی- توسعهای بوده و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. قلمرو مکانی آن مزارع روستای وامنان از توابع شهرستان آزادشهر را در برمیگیرد. جامعه آماری آن را 110 کشاورز با تجربه زعفرانکار تشکیل میدهد که بهصورت سرشماری اطلاعات گردآوری و به کمک نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بدست آمده نشان داد: از نظر سازگاری اقلیمی 1/82 درصد کشاورزان در اولویتبندی کشت محصولات زراعی اولویت اول را به محصول زعفران اختصاص دادهاند که این وضعیت در سایر محصولات رقم ناچیزی را تشکیل میدهد. از نظر شاخص درآمدی، درآمد زعفران در مقایسه محصولات بومی بیشتر میباشد. بهطوریکه نسبت درآمد محصول زعفران (92372 هزار ریال) به سیبزمینی (5983 هزار ریال) 20 و به غلات (9617.2 هزار ریال) 7/8 برابر قید گردید. همچنین بین استقبال مردم نسبت به کشت محصول زعفران و شرایط اقتصادی و ویژگیهای فیزیولوژی آن رابطه معناداری در سطح 99 درصد بدست آمد. نبود زیرساختهای لازم از جمله بازار فروش در سطح ناحیه و منطقه، دستگاههای خشککننده، کمبود کارگر مهمترین مانع توسعه کشت زعفران در ناحیه قیدشده است؛ بنابراین رفع موانع مذکور در جهت توسعه کشت زعفران در منطقه ضروری است.
مقاله علمی پژوهشی
سایر موضوعات مرتبط با زعفران
مرتضی اسمعیل نژاد
چکیده
اقلیم مهمترین عامل در توسعه صنعت توریسم محسوب میشود. مسافرتهای گروهی و دستهجمعی با شرایط آب و هوایی پیوند میخورد. عامل ارتفاع و اعتدال درجه حرارت به همراه مناسب بودن شکل ظاهری زمین و قابلیت دسترسی آن، از عواملی محسوب میشوند که شرایط توریسم را فراهم میآورند. شهرستان قاینات با توجه به داشتن زمینهای زراعی مناسب برای کشت ...
بیشتر
اقلیم مهمترین عامل در توسعه صنعت توریسم محسوب میشود. مسافرتهای گروهی و دستهجمعی با شرایط آب و هوایی پیوند میخورد. عامل ارتفاع و اعتدال درجه حرارت به همراه مناسب بودن شکل ظاهری زمین و قابلیت دسترسی آن، از عواملی محسوب میشوند که شرایط توریسم را فراهم میآورند. شهرستان قاینات با توجه به داشتن زمینهای زراعی مناسب برای کشت محصول استراتژیک زعفران، واقع شدن در محور ترانزیتی شرق کشور و داشتن آب و هوای نسبتاً معتدل از قابلیت بالایی در جذب گردشگر برخوردار میباشد. طرح جامع توریسم زعفران، عنوانی است که بهصورت جزئی اما دقیق و منطقی در مناطقی که این محصول کشت میشود، مورد بررسی قرار میگیرد و برای آن شناسنامه توریستی تهیه میشود. در این پژوهش با استفاده از شاخصهای زیست اقلیم مانند سختی هوا، تنش گرمایی، قدرت خنککنندگی باد در دوره آماری 22 ساله هواشناسی ایستگاه قاین و در محیط نرمافزار Bioklima به بررسی آسایش اقلیمی شهرستان قاینات پرداخته شد. نتایج نشان داد که این شهرستان در ماههای اول بهار و پاییز دارای قابلیت مناسبی ازلحاظ شرایط آب و هوایی برای تفریح و سفر به این شهر را دارد، بهویژه که اوایل پاییز فصل برداشت زعفران در این شهرستان بوده و میتواند مناظر زیبایی را برای جذب مسافران به وجود بیاورد؛ بنابراین تلفیق دو عامل اعتدال آب و هوا و برداشت محصول (زعفران) با توجه به ایجاد مناظر زیبا و منحصر به فرد میتواند شرایط را جهت توسعه توریسم کشاورزی در قاینات فراهم نماید.